Sparris – för sensibla herrar och hysteriska fruntimmer

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
1,5 kg tjock, vit sparris, eller ca 8 st per person
1 msk socker
1 msk salt
2 msk smör
Se längst ner i texten till höger för serveringsförslag.

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Sparris – för sensibla herrar och hysteriska fruntimmer

När man

Receptet bör heligförklaras och resultatet får avnjutas andaktsfull, med många skratt och ett glas vitt vin. Förslagsvis Lindemans som mina morföräldrar gjorde.

  • Portioner 4
  • Medium

Ingredienser

Historien

Dela

Grönsakens drottning, det vita guldet, ja, kärt barn har många namn. Met sina rötter i Sydostasien har sparrisen förfört faraos, kungar och finsmakare genom seklen. I Holland börjar säsongen för den vita sparrisen den 11 april och slutar traditionsenligt den 24 juni.

”Halv ett i de Pilaren?” – denna fråga har ställts i närmare 70 år bland min släkt och vänner. Jag har delvis mina rötter i Bergen, en anrik och vacker ort som ligger trettio kilometer norr om Amsterdam, Holland, och ett stenkast från havet. Genom åren har konstnärer, poeter och författare lockats till Bergens, och många har valt café restaurang ”Het Huis met de Pilaren” som mötesplats. Fortfarande träffas min släkt och vänner varje lördag här, och det är från chef-kocken Ad Doorakker min mor fick nedanstående recept.

 

Café restaurant Het Huis met de Pilaren, vilket fritt översatt betyder ”Huset med Pelarna”. Den syns på vänster på bilden som är tagen omkring förra sekelskiftet

 

 

Sparrissens väg till Pilarens restaurangkök är lång, både i tid och rum. Sparris kommer ursprungligen från Sydostasien, och man började odla denna delikatess för omkring 2000 år sedan i Egypten för att sedan ta sig via Romarriket till resten av Europa. Franska solkungen, Louis XIV var så förtjust i denna delikatess att han lät bygga speciella växthus för att kunna odla sparris året runt.

Stilleben av Adriaen Coorte, 1698.

I Holland och Tyskland är sparris oerhört eftertraktad, och det speglar sig i den stora produktionen. Holland producerade förra året 17 miljoner kilo sparris, och Tyskland hela 60 miljoner kilo, vilket förresten inte räcker, för de sparrisälskande tyskarna importerar 10 miljoner kilo.

Oavsett den enorma produktionen så förblir priset högt, holländare får betala  75:- sek per kilo. En av anledningarna är att sparris måste skördas för hand.

På 1800-talet kom sparrisen till den svenska marknaden. Dr. Hagdahl skrev 1896 i sin kokbok: ”Ännu i dag ätes den på Medelhafvets strand vildt växande, visserligen smalare och mindre köttig, men med hög och utbildad smak. De förädlingsgrader den genomgått äro otaliga, och skilnaden mellan vår nuvarande sparris och den vilda är lika stor som mellan europeiska flickor och de vilda på Nya Zeeland.”

Den franska läkaren Broussais (1772-1838) ansåg sparrissen vara smärtstillande, synnerligen vid hjertlidande, och särskidt passande för sensibla herrar och hysteriska fruntimmer.

Hysteriskt eller ej, jag bara älskar denna underbara grönsak!

Serveringsförslag:

Skivor av skinka, gärna från delikatessdisken, och hollandaisesås, eller:

Rökt lax och en sås av hackade hårdkokta ägg (eg 2 st) blandat med smält smör (ca 200 g).

(Besökt 70 gånger, 1 besök idag)
Bookmark Me

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
tidigare
Sophies Inlagda Ingefärspäron
nästa
Semlor
tidigare
Sophies Inlagda Ingefärspäron
nästa
Semlor

Lägg till din kommentar