Björntassar med pikant sås

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

björntassar
kall marinad
kryddbuljong (mirepoix)
ättika
smör
rifvet bröd
cayenne
pikant sås
vinbärsgelé

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Björntassar med pikant sås

    Rätt:

    Dr. Hagdahls recept på björntassar och hans råd om när björnkött är mörast.

    • 3 dagar
    • Hård

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Doktor  Ch. Em. Hagdahl skrev den svenska kokboksklassikern Kok-konsten som vetenskap och konst. Boken kom ut 1879 och slutsåldes på kort tid. I just denna bok finns ett recept på björntassar. Vi har inte prövat just detta recept, men ibland tillämpar sig vissa recept mer för att läsa än för att tillaga.

    Björnjakt har gjorts i alla tider, och ett av de första nedtecknade recepten finns från Romarriket. Metoderna i björnjakten har genom historien varit grymma. Fångstgropar, björnsaxar och att väcka björnen med spjut är några exempel. Mer om björnjaktens historia kan läsas i denna artikel från Svenska Dagbladet.

    Dr. Hagdahl har några råd om när björnens kött är mörast, nämligen den första halvan av tiden då björnen ligger i ide.

    ”Köttet av hulliga björnar är särdeles mört och njutbart, om det från början behandlas väl och anrättas på lämpligt sätt.

    När björnen skjutits, bör han genast afflås och inelfvorna urtagas, så att köttet får fort afsvalna ; detta iakttages dock sällan, hvarför köttet ofta är både mörkt och dåligt.”

    Vidare ger Hagdahl förslag på vilka styckesdetaljer som kan tillagas på olika sätt. Bland annat kan björnens huvud användas för att göra sylta.

    Om björntassar skriver Dr. Hagdahl följande: ” Björnramar, med smeknamnet ‘tassar’, äro i allmänhet icke väl anskrifna; namnet är ej heller särdeles tilltalande, och utseendet , åtminstone på nära håll, ej rätt aptitligt, hvarför, om bekantskapen skall göras, med all respekt för björntassar au naturel, man dock föredrager, att de presenteras kokta eller stekta.”

    Källor: Kok-konsten, skriven av Dr Ch. Em. Hagdahl, Wikipedia.org och Svenska Dagbladet

    (Besökt 108 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Björntassarne tvättas, aftorkas, saltas, läggas 2 à 3 dagar i kokt och kallnad marinad, hvarefter de koka 7 à 8 timmar i kryddbuljong tillsatt med ättika, få nästan kallna i sitt spad, upptagas, delas längs efter i trenne stycken hvardera, beströs lindrigt med cayenne, doppas i smält smör, beströs med rifvet bröd, paneras och halstras en half timme vid svag eld, uppläggas på fat jemte en pikant sås, tillsatt med ett par matskedar vinbärsgelé.

    Smakminnen

    Smakminnen - Sveriges samlingsplats för gamla recept.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Flygeltoftas Nöttårta
    nästa
    Citronfromage
    tidigare
    Flygeltoftas Nöttårta
    nästa
    Citronfromage

    Lägg till din kommentar