Boterkoek

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
400 g kallt smör
400 g socker
500 g vetemjöl
1 ägg
evt 1 tsk vaniljsocker
1 ägg för pensling

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Boterkoek

En mäktig kaka med en mäktig historia.

  • Portioner 10
  • Lätt

Ingredienser

Historien

Dela

Boterkoek är en konditoriklassiker i Holland, och dess avslöjande namn, smörkaka, säger en del om innehållet och mäktigheten. Kakan är ett typiskt exempel på ”fusion cooking” – när olika kök möts och blandas. Här möts det holländska köket med det judiska. Eller tvärtom. På 1920-talet bakades boterkoek redan flitigt av judiska husmödrar i Amsterdam, inte sällan med billigt kycklingfett i stället för smör.

Amsterdams, internationellt sett, mest kända dagboksförfattare, som har blivit ett personligt ansikte för Förintelsen, är Anne Frank. Arkivbilderna från museet Anne Frank Huset i Amsterdam visar att åren innan Andra Världskriget var lyckliga för familjen Frank. Barnkalas, utflykter till stranden och poserande i stan med familjen, för att nämna några exempel. Och visst är det möjligt att just Anne Frank har ätit denna så typiskt judisk-holländska kaka boterkoek? Än idag inspirerar denna unga kvinnas kloka ord läsarna världen över.

”Så underbart det är, att ingen behöver vänta en minut för att påbörja att långsamt förändra världen.”                                                                                                                                                                          – Ur Anne Franks Dagbok.

Källor: Anne Frank Huis i Amsterdam, Nederländerna. http://www.annefrank.org/nl/ https://geheugenvanoost.amsterdam/

Recept ur Küppersbusch kookboek, 1925.

(Besökt 182 gånger, 1 besök idag)
Bookmark Me

Steg

1
Färdigt

Originalreceptet skriver att ugnen ska vara på 160˚C, men jag tycker att 175˚C fungerar bättre.
Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.

2
Färdigt

Tillsätt det silade vetemjölet och knåda till en smidig deg.

3
Färdigt

Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.

4
Färdigt

Pensla med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta.

5
Färdigt

Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
tidigare
Medeltida korngryta
nästa
Sophies Ostkakor
tidigare
Medeltida korngryta
nästa
Sophies Ostkakor

Lägg till din kommentar