Butlers Ostkaka på Margaretas vis

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
500 gram Kesella 10% fetthalt (2 x 250 g burk) Om man har svårt att få tag på Kesella går det att göra egen färskost enligt Marloes recept OBS! Välj aldrig lättvarianter av Creme Fraîche eller Kesella till denna kaka! Fettet behövs för smakens skull!
5 dl Creme fraîche 34% fetthalt
5 ägg (stora) vispas upp med
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver (finns äkta numera i små burkar)
rivet skal av tvättad citron (ekologisk helst)
1 msk strösocker (behövs inte mer)
2 msk vetemjöl (eller maizenamjöl för glutenallergiker)

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Butlers Ostkaka på Margaretas vis

    Rätt:

    En favoritkaka som alla åldrar gillar! Som dessert eller till att bjuda på till te eller kaffe.

    • Portioner 8
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    CARL BUTLER skrev om mat och bakning i Svenska Dagbladet och han gav 1974 ut en kokbok som jag har. Han arbetade inom SAS under många år och besökte många länders kök under de åren. Han tyckte också om Medelhavets olika kök, öppnade egen restaurang och fick även många män att börja laga maten hemma tack vare sina pedagogiska och trevliga böcker om matlagning! Läs mer om honom på Wikipedia > https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Butler

    Där finns dock inte denna mycket goda Ostkaka, ett amerikanskt recept från början, men … här utan någon smulad kexbotten. Bara krångligt tyckte jag också, och blev glad när jag hittade Carl Butlers recept. Här nerskrivet från en gammal papperskopia (kolpulver!) från Svenska Dagladets receptsida (tyvärr är nu alla mina favoriter försvunna från internet). Tur att jag kunde papperskopiera dem, och spara dem på det viset!

    Carl Butlers Ostkaka ur Svenska Dagbladet 1996

    ”Idén till den här ostkakan kommer från amerikansk cheesecake. Men jag har helt enkelt uteslutit skalet och gräddat fyllningen direkt i en form. Denna bör helst vara av porslin eller keramik. Själv använder jag en patéform och skär sedan ut portionsbitar ur denna.” /Carl Butler SvD 1996

    Butlers originalrecept>>>>Till ca 6 portioner behövs:

    400 gram Philadelphia cream cheese eller liknande färskost

    2½ dl kaffegrädde

    2½ dl mjölk

    1 vaniljstång

    1 citron

    5 ägg

    1 msk socker

    2 pkt frysta björnbär

    Traditionellt recept med koka upp mjölk, vaniljstång, svalna, etc   …. Bain Marie, etc
    ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

    Denna goda traditionella kaka kan göras på enklare sätt, så prova min enklare och snabbare version. En kaka som man kan bjuda vem som helst på!  På Ostkakans dag den 14 november kanske!

     

    (Besökt 164 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    1 - Vispa ihop äggsmeten, rör i Kesella och creme fraîche med stadig ballongvisp till jämn smet (går jättefort)

    2
    Färdigt

    2 - Hälles i smord stor pajform, bröad med finhackad sötmandel (kör 200 gram mandlar i mixer, och ha i burk i kylskåpet! Eller sikta ett lager mandelmjöl i bottnen!)

    3
    Färdigt

    3 – Grädda i 150 grader varm ugn 1 timme på mellanfalsen. Sätt en plåt ovanför om det är för hög övervärme efter ca 40 min. Ställ tidur på ringning!

    4
    Färdigt

    4 - Efter 1 timme STÄNG AV ugnen men låt kakan stå kvar i ugnen 1 timme till tills den ”stannat” och fått guldgul färg.

    5
    Färdigt

    5 - Svalna under duk med ett ”lock” ovanpå, t ex en bricka. Handduken suger upp vattenånga från kakan och den blir ändå fuktig och fin.

    6
    Färdigt

    Serveras rumstempererad med fin sylt eller bärsås, ev klick av lättvispad grädde också (snyggt och gott ;-) Finns färska bär?

    En variant av denna praktiska och goda kaka fick saffran i stället för kardemumma som kryddning vid ett annat tillfälle. Gul, grann och doftande! Se det receptet här > Saffransostkaka

    PearlM

    Akvarellmålare och fotograf, förr tårtbagare åt släkt och vänner, och jag följer släktens traditioner i att använda goda och äkta råvaror i allt som rör La Cuisine. Älsklingskokböckerna har skrivits av Hiram och Pernilla, Julia Child och Jamie Oliver. En senare förtjusning har blivit Hugh Fearnley-Whittingstalls inspirerande TV-serier. Jo, det går VISST att använda röda mogna jordgubbar i sin Grekiska sallad! Om man inte tål tomater. (^.^) Och för att citera Julia Child, ”Om du är rädd för smör – ta grädde i stället” / Bon appétit!

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Kristidskubbar
    nästa
    Saffransostkaka
    tidigare
    Kristidskubbar
    nästa
    Saffransostkaka

    Lägg till din kommentar