Chokladbröd – Charlottenborgs

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

425 g smör
425 g socker
650 g vetemjöl
2 ägg Viktigt! Utan blir degen inte smidig och därmed svårt att kavla. Jag har upptäckt det av misstag.
6 rågade tsk kakao
1 msk vaniljsocker
Till pensling:
2 äggulor
50 g mandel, hackad
½ kaffekopp pärlsocker

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Chokladbröd – Charlottenborgs

  Rätt:
  • Medium

  Ingredienser

  Historien

  Dela

  Innan ni läser vidare, så måste jag varna er för dessa kakor. Både för er själva och för de som bjuds, för när man väl har satt tänderna i dessa tunna, knapriga kakor, så är det svårt att sluta. Inför fjolårets glöggkväll på Salnecke slott, så bidrog jag med julkakor. Två av dessa kakor försvann bums. Sophies ostkakor och Chokladbröd.

  Fjolårets snöfria glöggfest på Salnecke slott. Fotograf Annika Skoglöv

   

  Fotograf Annika Skoglöv

   

  Gottebordet. Längst fram är Chokladbröd – innan den försvann. Fotograf Annika Skoglöv

   

  Sophies ostkakor håller på att försvinna. Fotograf Annika Skoglöv

   

  Min mormor brukade skriva var hon har sina recept ifrån och detta recept kommer från Charlottenborg som är en gård som tillhör Vrams Gunnarstorp. Min morfars föräldrar, Jan och Karin Nordén, arrenderade den gården, och min morfar, Fritz Nordén, växte upp här.

  Det finns vissa regler med detta recept. Tid och form. Vi börjar med tiden, för chokladbröd är julkakor, och i vår släkt har det endast bakats inför julen. Formen – de skulle stansas ut med en kakform i form av ett eklöv. Så var det bara.

  Mina minnen är kopppade till Spargodt, en vacker stor gård som ligger bland böljande åkrar inte långt från Landskrona. Här bodde mina farföräldrar och här firade vi i stort sett varje år jul under min barndom.

   

  Spargodt. Fotograf Marloes Öhrnell

  Det som är intressant är att måtten i detta recept avslöjar att den kommer från tiden innan 1889, då meter- och litersystemet infördes. Gamla mått översattes och här är ett exempel på detta. 1 skålpund är 425 gram.

  Satsen i detta recept är stor, kavlandet tar tid, men lyckan är desto större när man har fyllt en stor kakburk full av dessa knapriga läckerheter. Halvera satsen om du tycker att det blir för mycket.

  Degen ska kavlas riktigt tunt och jag tillsätter mycket, mycket mer kakao i degen än det som står i receptet. Släktens reaktion har varit att de då blir de ännu godare än originalen.

   

   

   

  (Besökt 209 gånger, 2 besök idag)
  Bookmark Me

  Steg

  1
  Färdigt

  Allt blandas samman.
  Kavlas tunt, tas ut med mått. Här måste det vara eklöv.
  Här slutar min mormors beskrivning på receptet.
  Jag fortsätter!
  Pensla med äggula. Blanda den hackade mandeln och pärlsocker. Strö över blandningen på kakorna. Kakorna gräddas i ca 8 minuter i 200 grader, men...passa kakorna, för de bränns lätt!

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  Recensioner

  Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
  tidigare
  Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta
  nästa
  Borstplaat – godis mot hosta
  tidigare
  Marquise d´Armagnac – fransk mörk chokladtårta
  nästa
  Borstplaat – godis mot hosta

  Lägg till din kommentar