Citronfromage

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

3 ägg
1 dl socker
3 bladgelatin
1 citron
1 apelsin
grädde

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Citronfromage

Fräsch citronfromage som kräver en klick lättvispad grädde.

    Rätt:

    Receptet kommer från Stora kokboken. Min mormor brukade servera denna lätta och fräscha efterrätt.

    • 20 minuter
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    I vår familj är det bara ibland att vi har en efterrätt, och då blir det oftast glass. Så lätt att köpa och ha i frysen. Men i längden lite enformigt. Därför tycker jag att denna lättlagade, fräscha fromage är ett bra alternativ.

    När min kusin Charlotte Lewenhaupt skulle hälsa på oss i somras med sin familj, frågade jag henne vad hon hade för Smakminnen från maten som mina morföräldrar, Ingrid och Fritz Nordén, serverade. Citronfromage, svarade hon.

    Och så blev det. I mina mormors anteckningar står det att receptet kommer från Stora kokboken. En till anteckning: ”Enkelt lagad, men god!”.

    Min kusin Charlotte Lewenhaupt med tre av sina fyra härliga busungar. Bilden togs en varm sensommardag förra året.

    Längst ner i receptet skriver min mormor: ”Man kan ha ananas i stället för citron men helst något citronsaft i ananasen ändå”.

     

    (Besökt 136 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Lägg gelatinet i kallt vatten i en gryta.

    2
    Färdigt

    Vispa gulor och socker poröst, häll i rivet citronskal.

    3
    Färdigt

    Krama ur gelatinet och smält över svag värme.

    4
    Färdigt

    Vispa äggvitorna hårt.

    5
    Färdigt

    Häll citronsaften i de uppvispade äggulor & sockret, därefter gelatinet och sist vitorna. Försiktigt men fort.

    6
    Färdigt

    Häll upp i en skål, dekorera med grädde eller tunna apelsinskivor o grädden i en såsskål.
    Man kan ha ananas i stället för citron men helst något citronsaft i annanasen ändå.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Björntassar med pikant sås
    nästa
    Kanelkaka – Finska kakan
    tidigare
    Björntassar med pikant sås
    nästa
    Kanelkaka – Finska kakan

    2 Kommentarer Göm kommentarer

    Undrar om det var det här receptet min mor använde när hon gjorde citronfromage till nyårsafton en gång på 60-talet? Jag var tydligen inte helt imponerad, för jag sa att jag inte ville ha ”gummitårta”. Så numera säger vi alltid gummitårta istället för fromage. 🙂

    Lägg till din kommentar