Fattiga riddare från 1920

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
2 ägg
8 dl mjölk
omkr. 30 gr. mjöl
2 tsk socker (10 gr.)
18 skivor vetebröd (ej nygräddat)
4 msk smör (80 gr.)

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Fattiga riddare från 1920

    Rätt:

    Saftiga Fattiga Riddare, tack vare två dopp istället för en!

    • 40 minuter
    • Portioner 6
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Snacka om smakminnen! Jag har ett smakminne från bara ett antal år tillbaka, och det var när vi bodde i Muscat. I det då nyöppnade franska lunchcaféet och bageriet Paul kunde man bland annat köpa croissants, baguetter och macarons – och allt var äkta vara. Ingen margarin eller stabiliseringsmedel så långt ögat räckte. Äkta smör och det bästa vetemjölet gjorde att riktiga bagare skapade fantastiska underverk.

     

    Paul – Boulangerie – Patisserie i Muscat. Bildkälla: Muscat Grand Mall.

     

    Paul – Bildkälla: Muscat Grand Mall.

     

    En dag skulle vi äta lunch här, och jag blev nyfiken på deras fattiga riddare. När jag skulle beställa, svarade servitören att just denna rätt får beställas två dagar i förväg, för så lång tid får brödskivorna ligga i smeten. Jag blev riktigt förvånad, och även imponerad, för detta visar att denna lunchrestaurang inte tar några genvägar! Än har jag inte kollat upp ett recept som kräver två dagars blötläggning, men nyfiken är jag!

    Receptet som jag har lagt in här är från Iduns kokbok från 1920. Här ska blötläggningen ske i två steg: först doppar man brödskivorna i mjölk, sedan i smeten. Jag brukar göra fattiga riddare efter Rutiga Kokbokens recept, och där använder man endast en smet. Ingen mjölkdoppning innan. Jag tror att det gäller för de flesta nutida recept.

     

    Brödskivorna agerade som svampar och mjölken tog slut efter att ha doppat ungefär hälften av skivorna. Resten av skivorna fick endast ett smetdopp, och det blev också gott. Första satsen med två dopp blev lite saftigare.

    Enligt Iduns kokbok ska fattiga riddare serveras med sylt. Barnen uppskattade denna version av fattiga riddare, och åt sig mätta!

     

    (Besökt 126 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Beredning: Av äggen, 4 dl av mjölken, mjölet och sockret beredes en pannkakssmet som i n:r 746.
    Nr. 746: Äggen söndervispas med stålvisp, grädden ihälles, och därefter ivispas mjölet, som helst bör vara siktat. Smeten får stå två timmar.

    2
    Färdigt

    Brödskivorna doppas i resten av mjölken, därefter i smeten och stekas genast vackert gulbruna i smöret. Upplägges på varmt fat och serveras med sylt.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Fiskpudding
    nästa
    Saltning av svinhufvud
    tidigare
    Fiskpudding
    nästa
    Saltning av svinhufvud

    Lägg till din kommentar