Flädersaft

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

80 klasar fläderblommor
2 liter vatten
2 liter socker
40 g citronsyra
4 citroner

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Flädersaft

    Rätt:
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Fläder har används länge, och blomsterklasarna används idag kanske mest för att göra saft. Detta recept har jag från min mormor. Volymen på ingredienserna är anpassade för en större porslinskruka. Har du inte en sådan kan såklart andra behållare användas. Det är väldigt enkelt att göra detta recept.  

    Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: ”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” – Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.

    Ovanstående hittade jag på Wikipedia. Jag har inte rådslagit mina lexikon, men tills nästa fläderblomsskörd vill jag veta mer och kommer då att skriva mer om Fläderns historia.

    (Besökt 69 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Skölj blommorna, varva med citronsyra, citronerna i skivor skurna, i porslinskruka, häll vattnet kokande över. Låt stå i fyra dygn, sila. Förvara kallt eller frys.
    Servera förslagsvis med gin & Ramlösa eller GrapeTonic eller kallt vatten + citronskiva.
    Red. anm. Jag ställde den enorma krukan i kylen, och ställde under glasskivan en burk med några skivor kartong för att säkerställa att inte glasskivan skulle ge vika under tyngden. Jag vet inte om det behövdes, men jag vände på flädermassan en gång om dagen.
    För att kunna frysa in saften använde jag små tomma petflaskor.
    Jättegod saft! Den smakar sommar!

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Semlor
    nästa
    Mormors Maränger
    tidigare
    Semlor
    nästa
    Mormors Maränger

    Lägg till din kommentar