Födelsedagstårta Spargodt

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
Botten:
2 kkp socker (=3 dl)
5 ägg
2 kkp mjöl (=3 dl)
Vaniljkräm:
3 gulor
1 kkp gräddmjölk (=1½ dl blandad hälften grädde, hälften mjölk)
1 tsk vaniljsocker
3 msk socker (eller mer efter smak)
Övrigt:
½ liter grädde
sylt

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Födelsedagstårta Spargodt

    Rätt:
    • Portioner 10
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    I dag är det gräddtårtans dag. Denna form av tårta finns nog att hitta i de flesta länder. Kanske inte i de sydligare breddgrader på grund av gräddens begränsade hållbarhet.

    Här ett recept från min mormor, och förmodligen en generation innan, för hon åt den som barn, förmodligen på 1920-talet. Tårtan heter Födelsedagstårta Spargodt – Spargodt ligger en mil utanför Landskrona. När mina morföräldrar bodde där tillbringade jag i stort sett varje lov där, tillsammans med mina föräldrar och syster. Hit kom resten av släkten och vi kusiner hade gott om plats att leka, springa och busa.

    På bilden är Spargodt, och de små figurerna som springer på gräsmattan är min syster och jag. Bilden tog min mor Anne-Marie Meijer år 1986.

    Tårtan är det som klassas som en klassisk gräddtårta – med vaniljkräm och sylt mellan bottnarna och grädde och bär utanpå. Just dessa bottnar blev riktigt bra, tycker jag. Vanligtvis använder man även potatismjöl i smeten, men inte här. Resultatet blev en jämn och fin sockerkaksbotten.

    Vill ni läsa mer om sockerkakans historia så finns den att läsa under Silverkaka.

    (Besökt 159 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Sätt ugnen på 200˚C. Smöra och bröa en form på 24 cm i diameter.
    Vispa ägg och socker pösigt, det tar ca 10 minuter.

    2
    Färdigt

    Sikta mjölet och vänd det ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är färdig.

    3
    Färdigt

    Ta ut kakan och stjälp den efter några minuter på ett galler och låt den svalna under bakduk.

    4
    Färdigt

    Till vaniljkrämen: Värm gräddmjölken, vaniljsocker och socker. Lägg i en bunke äggulorna och vispa dem lätt.

    5
    Färdigt

    Häll i en tunn stråle den varma gräddmjölken i bunken med äggulorna och vispa under tiden. När allt är blandad, häll tillbaka blandningen i kastrullen och lått det sjuda under fortsatt vispning. Stäng av värmen när krämen har tjocknat och fortsätt vispa den tills den är kall.
    (Red. anm: Här har jag fuskat och tillsatt en ½ msk potatismjöl, för såsen ville inte tjockna.)

    6
    Färdigt

    Dela bottnarna i tre delar. På nedersta delen fördelas sylt. Mellersta delen vaniljkräm och överst vispad grädde (tillsätt några msk socker innan vispningen) och bär. Spritsa grädden eller fördela den jämt runtom.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Raggmunkar
    nästa
    Kristidskubbar
    tidigare
    Raggmunkar
    nästa
    Kristidskubbar

    Lägg till din kommentar