Räkor Toast Skagen, Fritz special

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
30 stycken 30 räkor
2 dl 1 liten lök
några kvistar 1 dl vispgrädde
2 msk 2 msk chilisås
1 msk ½ knippe dill
1 msk konjac
salt & vitpeppar
6 skivor formbröd
1 klick smör

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Räkor Toast Skagen, Fritz special

    Skagenröra med det lilla extra. Receptet kommer från min morfar Fritz Nordén.

    • 20 min
    • Portioner 6
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Fritz Nordén – det var min morfar. En modern man för sin tid som tog aktiv del i sysslorna kring hemmet. Väl minns jag hur man aldrig kunde packa en diskmaskin utan att han packade om den för att få plats med mer disk. När det gällde matlagning så var det min mormor Ingrid Nordén som med bestämdhet, passion och kärlek regerade. Men… visst hände det att min morfar stod vid spisen.

    Mina morföräldrar hade ett kärleksfullt äktenskap. Under förlovningstiden red de ofta tillsammans, och det fortsatte de med under äktenskapet. ”Det som är besvärligt med en stor häst är att det är långt ner när man tappar handsken”, sa min mormor till mig. Jag håller med.

    Denna skagenröra var min morfars specialitet och den var och är än idag mycket uppskattad i vår släkt.

    Fritz Skagenröra, där Congac gör att den smakar speciellt. Fotograf: Annika Skoglöv.
    (Besökt 224 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Skala räkorna och spara några till garneringen. Hacka de övriga grovt. Hacka löken fint och vispa grädden. Blanda alla ingredienser, förutom räkorna som används till garneringen. Tillsätt den hackade dillen, chilisåsen och congac.
    Ta bort kanterna på toasten och stek dem i smör. Fördela skagenröran över toasten och garnera med räkor och en dillkvist. Servera genast.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Nasi Goreng – recept med kolonial historia
    nästa
    Mandelfromage
    tidigare
    Nasi Goreng – recept med kolonial historia
    nästa
    Mandelfromage

    Lägg till din kommentar