Hemlagad Färskost

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

För att få 500 gram färskost:
1 liter filmjölk
3 dl gräddfil

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Hemlagad Färskost

    Rätt:

    Ett enkelt och gott recept som ger en inblick i hur maten på medeltiden smakade.

    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Obs: samma artikel som för Medeltida Korngryta – samma kock, och receptet på just färskost kan användas för korngrytan. Förklaringen hittar ni i artikeln och recepten.

    Modern Medeltidsmat

    Varje vår får besökarna till Rikstorneringen på Hovdala slott utanför Hässleholm uppleva en resa till medeltiden. Riddare, medeltida marknad, medeltida musik, medeltida gycklare och mycket mera medeltid kan upplevas här. För den som önskar kan även en smakresa till medeltiden göras.

    Medeltiden har aldrig lockat mig särskilt mycket. Så är det bara. Dova färgskalor, mycket slit, pest och musik som verkar vara på gränsen till falskt – så har min uppfattning varit. Men… för varje år jag har besökt Rikstorneringen, har jag lärt mig uppskatta den tidsperioden mer och mer. Som inbiten hästtjej älskar jag dessutom att se de olika tävlingsmomenten som de eleganta riddarna genomför i rasande fart.

    Mandelmjölk, korngryn och grönkål – när jag hör dessa ingredienser tänker jag på en trendig foodie från New York, men dessa ingredienser var mycket vanligt under medeltiden, även om just mandlar var mest förunnat överklassen.

    Mikael Thun driver Glada Galten där han bland annat föreläser om medeltida mat på marknader runtom i Sverige. Några enstaka receptböcker, arkeologiska fynd och bildmaterial är ingredienserna till en delvis experimentell matlagning för att få en inblick i hur färdiga rätter såg ut på medeltiden. I ett stort tält nedanför borggården på Hovdala slott visar Mikael Thun besökare hur den medeltida matsedeln kunde se ut. Kokt bröd, brödsoppa, ister och mortress är några av de rätter som besökarna får smaka på.

    ”Syrliga smaker genomsyrar den medeltida maten, vilket är ett smakarv från vikingatiden”, förklarar han. Vidare berättar han att man mot slutet på medeltiden börjar använda sig alltmer av salt. Ägg, kyckling och bröd var vanliga ingredienser i dåtidens måltider.

    ”På medeltiden fanns ingen kyl, och då gällde det att laga mat som ändå kunde förvaras”, förklarar Mikael Thun. Genom rätt sorts syra, som till exempel vassle, fick maten längre hållbarhetstid. Eftersom färsk mjölk inte har en lång hållbarhetstid, gällde det att göra ost för att kunna förvara den, och restprodukten vassle användes tacksamt i matlagningen.

    Böcker som Mikael Thun har haft mycket nytta av är ”En sås av ringa värde” och “An Early Meal – a Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey” som båda är skrivna av mathistorikern Daniel Serra. Här kommer två tidstypiska recept, båda från Mikael Thun men med inspiration från Daniel Serras böcker.

    Kanske kan receptet på korngrytan tolkas som medeltidens snabb- och hälsomat? Utan salt dessutom! Vasslen ger rätten en fyllig och syrlig smak. För att göra korngrytan behöver man göra färskost. Den så tidstypiska ingrediensen vassle behövs för korngrytan. Därför börjar vi med ett recept på färskost.

    (Besökt 85 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Värm filmjölk och gräddfil i en kastrull på låg värme tills det har uppnått en temperatur på omkring 50 till 60 grader.

    2
    Färdigt

    När det börjar ysta sig häller man massan i ett durkslag med ren linneduk i och en behållare under för att fånga upp vasslen. (Vasslen kan användas i Medeltida korngryta) Om man vill kan man ha något tungt på ostmassan i durkslaget. Ställ svalt över natten. Vasslen som har samlats i behållaren ser gult mjölkaktig ut.

    3
    Färdigt

    Färskosten kan användas som tillbehör eller pålägg och det finns oändligt många sätt att smaksätta den. Färska kryddor, soltorkade tomater, salladslök och olika kryddblandningar är några exempel.

    Smakminnen

    Smakminnen - Sveriges samlingsplats för gamla recept.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Sophies Ostkakor
    nästa
    Mokka Petit-choubakelser
    tidigare
    Sophies Ostkakor
    nästa
    Mokka Petit-choubakelser

    Lägg till din kommentar