Julpepparkakor anno 1952

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
3 dl sirap
3 dl socker
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk rivet pomeransskal
1 tsk nejlikor
200 g smör
3 dl grädde
4 tsk bikarbonat
2 l vetemjöl Obs: Häll i mjölet i litermåtten, för annars blir mjölet för kompakt och därmed blir mängden för mycket.

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Julpepparkakor anno 1952

    Rätt:

    Goda, härliga pepparkakor blir det av denna lättkavlade deg. Ett toppenrecept från 1950-talet!

    • Portioner 0
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Här ett recept från den älskade och klassiska kokboken ”Hemmets kokbok”, från 1952. Jag jämför gärna recept, och speciellt recept på pepparkakor skiljer sig åt när det gäller ingredienser. Det här receptet har en underbar kryddblandning, är lätt att laga och eftersom den är utan ägg, så är degens hållbarhet längre.

    I boken står det ”Denna deg lämpar sig till pepparkakshus, julgubbar, djur o.dyl. Den kan även bakas ut till vanliga pepparkakor. Det är trevligt att lägga en mandelstrimla på varje kaka.

    Inspirerad av gamla illustrationer från bland annat Jenny och Curt Nyström, har jag gjort pepparkaksbockar. Och en pepparkakshäst! Att dekorera dessa med kristyr är ett rent nöje. Men, ska jag förvarna, dessa fina bockar är bräckliga. Till barnens stora glädje gick de lätt sönder. En bock som är sönder får ätas. Därav glädjen!

    (Besökt 90 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Sirap, socker och kryddor kokas upp.

    2
    Färdigt

    Smöret blandas i, och massan röres, tills mesta hettan avgått.

    3
    Färdigt

    När den är kall, tillsättes grädden och den i litet vatten lösta bikarbonaten samt mjölet.
    Degen ställs kallt. Den kan bakas ut efter någon timme eller följande dag.

    4
    Färdigt

    Denna deg lämpar sig till pepparkakshus, julgubbar, djur o.dyl. Den kan även bakas ut till vanliga pepparkakor. Det är trevligt att lägga en mandelstrimla på varje kaka.

    Red. anm. Kavla degen millimetertunnt. Om du gör större figurer, så kan du kavla degen direkt på smörpapper, för att flytta på så stora figurer från bakbord till plåt gör att de riskerar att gå sönder.

    De gräddas i ca 5 minuter. Passa kakorna, för de bränns lätt!

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Tant Lydias kaka
    nästa
    Fikonbullar
    tidigare
    Tant Lydias kaka
    nästa
    Fikonbullar

    Lägg till din kommentar