Kolatårta från Hovdala slott

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
Till marängbotten:
4 äggvitor
2 dl socker
175 gr sötmandel
Kolasmet:
2 dl tjock grädde (vanlig vaspgrädde)
1 dl socker
½dl sirap
1 tsk vaniljsocker
2½ dl tjock grädde (vispgrädde)
Ett par msk kakao

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Kolatårta från Hovdala slott

    Rätt:

    En ljuvlig tårta som är oerhört populär där den serveras på Fröknarnas Café på Hovdala slott utanför Hässleholm.

    • 1 timme
    • Portioner 10
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Spröd, med tydlig mandelsmak och som kontrast till det spröda – vispad grädde. Däremellan ligger en härlig kolasås som för dessa två komponenter samman. Receptet är lättlagad, men för den som föredrar att äta Kolatårtan där receptet en gång i tiden skapades, går det att avnjuta den på Fröknarnas Café på Hovdala slott utanför Hässleholm. Där serveras den av besökarna så omtyckta tårtan som går under namnet Hovdalatårta. Här berättar vi mer om den Ehrenborgska receptsamlingen!

    Hovdalatårta såsom den serveras på Fröknarnas Café på Hovdala Slott utanför Hässleholm.

     

    Fröknarnas Café drivs av Jonatan och Johannes Börjesson. Intill caféet ligger Slottsrestaurangen. Här erbjuds gästerna vackra historiska miljöer och god mat.

    Receptet på Kolatårta, eller som den nu kallas, Hovdalatårtan, kommer från släkten Ehrenborgs handskrivna receptsamling, och just detta recept är förmodligen från 1900-talets första hälft. Recepten är skrivna av Charlotta Ehrenborg och hennes döttrar Eva och Elsa Ehrenborg. Receptsamlingen fanns hos Västra Göinge Hembygdsförening som kontaktade Föreningen Hovdala Vänner som provlagade ett flertal av dessa goda recept.

    År 2011 firade Hovdala slott 500 år. Hovdala vänner hade flera utställningar på slottet varav en utställning om maten som tillagades i det gamla köket på Hovdala slott. Då fanns ett tiotal av recepten från Ehrenborgs receptsamling med på utställningen, varav ett flertal hade provlagats.

    Eva och Elsa Ehrenborg på Hovdala slott.

    Efter utställningen blev Hovdala Vänner inspirerade att provlaga fler recept från samlingen. Under våren 2012 samlades en skara bakintresserade i ett av kommunens hemkunskapskök och provlagade fler recept. Bakverken provsmakades och fotograferades och dessa la grunden till receptboken som går under namnet ”Bakbok – Från Hovdalas kök” och består av 80 sidor goda och intressanta recept och historia.

    Boken finns att köpa hos Hembygdsmuseet i Hässleholm, slottsbutiken på Hovdala slott, Turistbyrån i Hässleholm och på ett flertal bokhandel på nätet. Bland annat Adlibris och Books on Demand.

    Våren år 2000 bildades föreningen Hovdala vänner. De har till syfte att främja och utveckla intresset för Hovdala med närområde, dess byggnader, miljöer och historia samt arbeta för bevarande och dokumentation av gamla seder och traditioner och sträva efter att sprida kunskap. Hovdala vänner har nu drygt 250 medlemmar och organiserar varje år flera aktiviteter för sina medlemmar. Mer information hittar du på deras hemsida och på deras Facebooksida.

    Vill du läsa mer om Hovdala slotts dramatiska och spännande historia så kan jag varmt rekommendera boken Hovdala slott, skriven av Ewa Kewenter med bilder av Ralf Turander. Här kan man se interiören på Hovdala slott där recepten har avnjutits av familjen Ehrenborg. Boken finns att köpa i slottsbutiken på Hovdala slott.

    Härmed vill jag också tacka Hovdala Vänner och Fröknarnas Café för möjligheten att ta del av receptet och att kunna fotografera tårtan. Tack!

    Fröknarnas Café smygöppnar nu till Påskhelgen. För mer information om öppettider och kontakt, besök deras hemsida.

    Nedan en bildserie från Hovdala slott, följd av receptbeskrivningen på Kolatårtan eller Hovdalatårtan. Kärt barn har många namn!

     

     

     

     

     

     

     

    Bild och Text: Marloes Öhrnell

    Ps: Åldern på tårtan är en grov gissning eftersom den är odaterad. Jag tog 1920-talet eftersom den med säkerhet är från 1900-talets hälft.

    (Besökt 549 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Texten är efter originalet från Fröknarna Ehrenborgs receptsamling.
    Vispa 4 äggvitor till hårt skum och strö i 2 dl socker litet åt gången under kraftig vispning.

    2
    Färdigt

    Sist nedblandas 175 gr mandel, skållad eller ej. (Mandeln ska malas)

    3
    Färdigt

    Gör en fyrkantig form av hushållsfolie (Red. anm. Bakplåtspapper fungerar bra), ställ den på plåten, smörj och bred ut mandelsmeten i den. (Red. anm. Storlek som en A4 form)
    Grädda i 175 grader varm ugn i en ½ timme. När kakan är kall lossas den från formen och föres över till serveringsfat.

    4
    Färdigt

    En kolasmet kokas av 2 dl tjock grädde, 1 dl socker och en ½ dl sirap. När den är så tjock att den bildar gångar när man rör tillsättes 1 tsk vaniljsocker. Låt smeten kallna något och häll den sedan över mandelbotten. (Red. anm. Vänta inte för länge med att hälla över kolasåsen eftersom den stelnar snabbt.)

    5
    Färdigt

    Vispa 2½ dl tjock grädde till skum. Bred den över den kalla tårtan och fullborda verket genom att strö över ett par msk kakao. (Red. anm. Gör detta gärna genom en sil eller tesil.)

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Mazariner
    nästa
    Våfflor
    tidigare
    Mazariner
    nästa
    Våfflor

    Lägg till din kommentar