Kristidskubbar

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

300 g vetemjöl
60 g margarin
75 g socker
2 tsk eller 8-10 g hjorthornsalt
1 3/4 - 2 dl god mjölk
några droppar äggfärg
1-2 droppar bittermandelolja efter smak

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Kristidskubbar

    Rätt:

    Husmödrar tvingades under Andra världskriget att vara kreativa i köket. Här är ett recept från den tiden.

    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    SMP-ägg, sötningsmedel, fisk, kanin och ransoneringskuponger. Ja, svenskarnas menyer fick anpassas under åren då andra världskriget härjade, åren som i Sverige även kallades för kristiden. I Margaretas kokbok finns flera krisrecept och ett av dem är Kristidskubbar.

    Sverige var inte lika hårt drabbat som många andra länder, men vardagslivet i de svenska hemmen var starkt påverkat av andra världskriget. Under den perioden tog Sverige emot omkring 70 000 barn från Finland som skulle bo hos familjer för att komma bort från krig och få mat. 2009 skrev jag ett reportage om ett av dessa barn, Saini Johansson, för Enköpings-Posten. Tillsammans besökte vi den lilla gården där hon som femårigt krigsbarn bodde under ett år. Hennes värdfamilj hette familjen Hofberg, och numera bor Margot Johansson på gården. Saini Johansson kallar föräldrarna i familjen Hofberg för mamma och pappa

    – Jag minns att mamma gav gammalt vitt bröd till grisarna. Hon såg hur jag tittade, då gav hon mig här vid diskbänken färskt vitt bröd, berättar Saini Johansson med tårar i ögonen.

     Trots tryggheten och maten som hon fick är Saini Johansson övertygad om en sak:

    – Man får aldrig skilja ett barn från sin mor och sina syskon.

    Ransoneringskuponger och kreativa husmödrar skapade nya matsedlar där fisk och potatis fick en alltmer dominerande plats. Det fanns ingen ransonering på fisk, vilket märks i Margaretas kokbok. På en del orter i Sverige fanns Hushållsskolan Margareta som har publicerat flera kokböcker. Bland dem finns en bok från 1942 med ”350 recept jämte råd och anvisningar om god och billig mat i kristid”.

    Här finns det recept på krissmör och en hel del vegetariska recept. Längst bak i boken finns menyförslag för de olika årstiderna, där minst en tredjedel av luncher och middagar bestod av fisk. Brist på livsmedel gjorde att man letade efter ersättningar, och det sägs att det fanns ett 60-tal ersättningsmedel för ägg och 155 olika typer av ersättningsmedel för kaffe. Visserligen fanns äkta kaffe på ransoneringskuponer: ½ kg kaffe per 15 veckor. Den Margaretas kokbok som jag har är tryckt 1945, och första sidan bådar hopp om krigets slut och bättre tider: en stor annons med texten ”Snart kommer Lundgrens äkta Imperial Thé åter i marknad.

    Marloes Öhrnell

    (Besökt 119 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Beredning: Mjöl, socker och hjorthornssalt blandas. Margarinet som bör vara fast, smulas sönder med fingertopparna i den torra blandningen, varefter mjölken, svagt gulfärgad, samt mandeloljan tillsättas.

    2
    Färdigt

    Degen arbetas hastigt tillsammans och rullas ut till en längd, som bör vara omkr. 3 cm tjock. Den penslas med vatten och beströs med pärlsocker. 5 cm. Långa bitar skäras av och ställas på smord plåt. Kubbarna gräddas i ganska varm ugn omkr. 15–20 minuter.

    Smakminnen

    Smakminnen - Sveriges samlingsplats för gamla recept.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Födelsedagstårta Spargodt
    nästa
    Butlers Ostkaka på Margaretas vis
    tidigare
    Födelsedagstårta Spargodt
    nästa
    Butlers Ostkaka på Margaretas vis

    Lägg till din kommentar