Mazariner

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
18 st mazarinformar
Mördegen:
100 gr smör eller margarin
50 gr socker
1 ägg
165 gr vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
150 gr socker
75 gr smör
100 gr sötmandel
Garnering:
2 dl florsocker
vatten

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Mazariner

    Rätt:

    Ett enkelt recept som visserligen tar sin lilla tid, men resultatet... Man känner sig som en äkta konditor!

    • 55 minuter
    • Portioner 18
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Hur många kakor eller rätter har fler dagar än en som sin ”matdag”? Mazarinens dag var från början den 7 oktober, men idag är diskussionen om det är den 10 januari eller den 13 mars. Även om det kan verka förvirrande så är bästa lösningen att fira samtliga dagarna och njuta av denna härliga bakelse.

    Mazariner är ett typiskt bakverk från 1600- och 1700-talet, det vill säga ett mördegsskal med god fyllning: bakad som en liten pastej . Ingen vet riktigt mazarinens historia, men vissa menar att den är uppkallad efter den italienska kardinalen Jules Mazarin som var rådgivare åt den franske kungen Ludvig XIII under 1600-talet första halva.

    Herr Mazarin, eller Jules Mazarin.

    Receptet har jag från min mormors handskrivna receptsamling och var hon i sin tur har receptet ifrån, det vet jag inte. Efter receptnamnet står (Lillans), det är i släkten min moster Tippan Nordéns smeknamn. Hon berättade att det speciellt under en sommar var något som hon och kusinen bakade. Var receptet kommer ifrån minns hon inte, men det kan hända att hon lärde sig baka dessa i skolköket, sa hon.

    Receptet är enkel, det enda jag tyckte tog tid var att trycka ut degen i formarna på ett snyggt sätt, och att skålla och mala mandeln. Men…man känner sig så duktig när de är färdiga! Som en riktig konditor! Förresten, så är formarna jag har använt mig av runda och inte ovala, som mazariner brukar vara. Min man storhandlade och tog fel form. Så kan det gå ibland, och även om formen skiljer sig en aning, är smaken densamma.

     

     

    (Besökt 123 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    På bordet blandas mjöl, socker och bakpulver. (Jag använde en bakskål.) Finfördela smöret/margarinet däri och sist ägget. Arbeta samman till en smidig deg, klä formarna.
    (Jag upptäckte att det är lättast att ta en degklump i formen och arbeta den från mitten till kanterna. Med en kniv skar jag bort överflödig deg från kanterna så att det blir en fin och rak kant. Om man vill ha en fin och jämn fördelning av degen kan detta ta tid!)

    2
    Färdigt

    Mandeln skållas, males, hälles i det med sockret rörda smöret o äggen och hälles i formarna.
    Grädda ca 15 minuter i ugnen (200 grader) tills de är gyldene.

    3
    Färdigt

    Blanda florsocker matskedsvis med vatten tills du har är trögflytande. Fördela blandningen över mazarinerna.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Oxsvanssoppa – för ruggiga dagar.
    nästa
    Kolatårta från Hovdala slott
    tidigare
    Oxsvanssoppa – för ruggiga dagar.
    nästa
    Kolatårta från Hovdala slott

    Lägg till din kommentar