Mokka Petit-choubakelser

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
Petit-chou-smeten:
1 dl vatten
50 g smör
salt
60 g vetemjöl, siktat
2 ägg
Fyllningen:
1-2 msk snabbkaffe
2,5 dl vispgrädde
50 g socker

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Mokka Petit-choubakelser

  • Portioner 10
  • Medium

Ingredienser

Historien

Dela

Idag, den 29 september, är det kaffets dag. Allt från köttbullar till lösgodis har fått sin dag, vilket man kan undra varför, men samtidigt finns plötsligt en godtycklig ursäkt för att baka något sockerstinn och kaloririkt som har med temat ifråga att göra. Därför blir det dagen till ära Mokka Petit-choubakelser.

Förr kallades Petit-choubakelser för ”Vattenbakelser” för i smeten ingår vatten. Receptet som följer kommer från en liten holländsk bok från 1977, skriven av Wies van Linge. Boken gavs ut av Albert Heijn, vilket är Hollands största supermarket.

 

Det är överraskande enkelt att baka petit-chouer, och de här är vansinnigt goda! Mängden grädde såsom den anges i receptet räcker för fem petit-chouer och några till, men om man dekorerar dem med lite grädde såsom receptet föreskriver så räcker det inte. Dubbla mängden grädde med kaffe och socker i så fall.

(Besökt 70 gånger, 1 besök idag)
Bookmark Me

Steg

1
Färdigt

Sätt ugnen på 200˚C.
Smöra en bakplåt och skölj den med kallt vatten. (Det fungerar med bakplåtspapper).

2
Färdigt

Lägg vatten, smör och en nypa salt i en kastrull och låt det koka upp.

3
Färdigt

Bifoga på en gång mjölet och rör med en träslev tills det har blivit en smidig deg som lossnar från kastrullbottnen.

4
Färdigt

Häll över degen i en bunke och vispa med elvisp äggen i smeten. Ett ägg i taget. Vispa så länge att degen är glansig, smidig och lossnar från visparna.

5
Färdigt

Ta två matskedar och klicka ut smeten i tio små högar på plåten. Det ska vara minst 6-8 cm mellan varje degklick.

6
Färdigt

Sätt ugnen i mitten av ugnen och grädda i ungefär 30 minuter. Känn om petit-chouerna lossnar från plåten och känns lätta. Lägg dem på ett galler för att svalna.

7
Färdigt

Klipp med en sax ett litet hål i sidan av varje petit chou.

8
Färdigt

Fyllningen: lös upp snabbkaffet i en matsked kokande vatten. Vispa grädden med sockret och kaffelösningen.

9
Färdigt

Häll över kaffegrädden i en spritspåse och fyll petit-chouerna. Dekorera med en klick kaffegrädde ovanpå petit chouerna.

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
tidigare
Hemlagad Färskost
nästa
Raggmunkar
tidigare
Hemlagad Färskost
nästa
Raggmunkar

Lägg till din kommentar