• Hem
  • Soppor
  • Oxsvanssoppa – för ruggiga dagar.
Oxsvanssoppa – för ruggiga dagar.

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
½ oxsvans
1 morot
1 palsternacka
1 bit selleri
½ purjolök
2 msk flottyr (eller smör eller olja)
2 l. buljong (jag använde köttbuljong)
1 l. vatten
1 msk salt
Redning:
1 msk smör
3 msk mjöl
1 knivsudd vitpeppar
3-4 msk sherry eller madeira

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Oxsvanssoppa – för ruggiga dagar.

    Rätt:

    Soppan får sin specifika smak av sherry, och långkokning av oxsvansen.

    • 6 timmar
    • Portioner 6
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    I Holland serveras oxsvanssoppa på restauranger, och i mathandeln hittar man den på burk. Många gånger har jag ätit denna rätt som har sin specifika, mustiga smak, men jag har aldrig tidigare tillagat en. Tills nyligen!

    När jag hade serverat soppan för fotografering, så blev min dotter Louise nyfiken och rörde i soppan. En söndagsmorgon i sin prinsessklänning. Receptet är hämtad från Prinsessornas kokbok, så det passar väl bra! Däremot vågade den här prinsessan inte smaka på soppan.

    Soppan är inte helt lättlagad, men å andra sidan, inte så svår heller. Det som krävs lite arbete är att ta bort köttet från benen när allt är färdigkokt. Men… i slutet på receptet står det ett tips: I stället för oxsvans kan man använda 300 gr. benfritt oxkött, som skäres i tärningar och behandlas som oxsvans, men behöver ej koka mer än 1-1½ tim.

    När jag avsmakade soppan innan jag hade tillsatt sherry, så tyckte jag att den smakade ganska ointressant. Men, det är just sherryn som ger soppan sin specifika smak! Den gifter sig så fint med oxköttet, och smaken var den så som jag känner den från de oxsvanssoppor jag har ätit i Holland.

    Receptet är hämtad ur Prinsessornas kokbok, av Jenny Åkerström, från 1938.

    Ps: Löksoppa – Folkestorp har samma specifika mustiga smak. Även här används sherry. Just denna löksoppa är riktigt enkelt att tillaga!

    (Besökt 97 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Oxsvansen sköljes väl och hugges itu i lederna. De största bitarna huggas av på tvären. Bitarna torkas väl på en kötthandduk.

    2
    Färdigt

    Rötterna skrapas, sköljas, torkas och skäras i bitar.

    3
    Färdigt

    Flottyren upphettas i en järnkastrull, köttet lägges i och får brynas, under det att man rör med en träsked, tills en mörk sky bildas på bottnen.

    4
    Färdigt

    Köttbitarna upptagas och rotsakerna, utom purjolöken, iläggas. När rötterna äro till hälften brynta, iblandas purjolöken och alltsammans brynes under omrörning.

    5
    Färdigt

    Köttet ilägges, saltet tillsättes, vatten och buljong påhälles, och kastrullen flyttas på svag eld. Buljongen skummas väl och får sakta koka, tills svansbitarna äro så mjuka, att köttet med lätthet lossnar från benen (omkring 4½-5 tim.).

    6
    Färdigt

    Köttbitarna upptagas, benen bortskäras och köttet lägges i soppskålen. (Red. anm. Jag skar de större bitarna i mindre bitar.)

    7
    Färdigt

    Buljongen silas upp och skummas väl. Smör och mjöl brynas, buljongen påspädes, soppan får koka 8-10 min. då den kryddas, och vinet tillsättes. Den hälles över köttet i soppskålen och serveras mycket varm.

    8
    Färdigt

    I stället för oxsvans kan man använda 300 gr. benfritt oxkött, som skäres i tärningar och behandlas som oxsvans, men behöver ej koka mer än 1-1½ tim.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Saltning av svinhufvud
    nästa
    Mazariner
    tidigare
    Saltning av svinhufvud
    nästa
    Mazariner

    Lägg till din kommentar