Raggmunkar

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
8-10 potatisar (3/4 kg)
1 ägg
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
1/2 liter mjölk
Till stekning:
smör eller fläskflott

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Raggmunkar

    Rätt:

    Älskade husmanskost. Raggmunk är i all sin enkelhet en delikatess.

    • Portioner 4
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Älskade raggmunkar – nästan godare än pannkakor. Eller så ska de kanske inte jämföras. I Stora Matlexikonet, skriven av Jan-Öjvind Swahn, står det att Svenska akademiens ordredaktion har skrivit en artikel om denna potatisrätts namn. Namnet är för att raggmunken jämfört med plättar har en knottrig eller ruggig yta.

    Här ett recept från Stora Boken om God och Billig Mat som gavs ut 1982 av ICA-förlaget.

    (Besökt 101 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Skala potatisen och riv den. (Vi använde fina rivdelen på rivjärnet.)

    2
    Färdigt

    Vispa samman ägg, mjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet. Sätt till resten av mjölken och den rivna potatisen.

    3
    Färdigt

    Grädda raggmunkarna i en pannkakslägg eller i plättlägg. Den senare är bra för den som är ovan. Gräddar man i plättlägg blir det tyvärr inte så frasiga kanter, men de håller samman bättre och är lätta att vända. Fläskflott till stekning ger frasigare raggmunkar.
    (Vi använde en vanlig stekpanna.)

    Smakminnen

    Smakminnen - Sveriges samlingsplats för gamla recept.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Mokka Petit-choubakelser
    nästa
    Födelsedagstårta Spargodt
    tidigare
    Mokka Petit-choubakelser
    nästa
    Födelsedagstårta Spargodt

    Lägg till din kommentar