Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
6 liter jordgubbar
2 liter vatten
2 kg socker
20 gram citronsyra

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

    Rätt:

    Jordgubbsguld - ett absolut "måste"-recept!

    • Portioner 0
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Jordgubbar förknippas med sommar, bad, äta utomhus och långa lata dagar. Att ha rårörd jordgubbssaft i frysen är som att få möjligheten att uppleva sommaren när man önskar. En ruggig höstdag till exempel. Receptet kommer från mina mormors, Ingrid Nordéns, anteckningar, och hon har i sin tur fått det från sin svärmor, Tant Karin.

    För er som har varit hos Flickorna Lundgren på Skäret, så kan jag berätta att saften smakar likadant som den som serveras där. Jag tycker att saften gärna får serveras rätt starkt, och att man serverar en kanna vatten till, så att var och en kan späda ut det till önskad styrka.

    Här en bild på barnen när vi besökte Flickorna Lundgren 2016. En mobilbild, men med en Flickorna Lundgren-känsla såsom jag upplever det.

    Min mormor använde saften som sås till puddingar och ris à la Malta.

    Förresten, i volym passar receptet perfekt till stora porslinskrukor!

    Allt mellan parantes är mina anteckningar, resten mormors.

     

    (Besökt 112 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Jordgubbarna mosas, vattnet slås kokande över. (Red. anm. volymen är tydligen anpassad till stora porslinskrukor, som t.ex. Höganäskrukor, eller de stora vita krukorna med blå blomsterdekoration från Rörstrand. Har man inte en stor porslinskruka, så kan man ta en stor kastrull istället.)
    Får stå övertäckt i 1 dygn. (Red. anm. Jag ställde krukan i kylen, med stöd under glashyllan, rakt under krukan.)

    2
    Färdigt

    Hälles i silduk och får självrinna.
    Röres med sockret och citronsyran.
    Skummas noga.
    (Red. anm. Eftersom det är rårörd saft så ska de frysas i plastflaskor.)

    3
    Färdigt

    Härligt till sås outspädd till puddingar eller ris à la Malta.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Mormors Maränger
    nästa
    Kokoskakor
    tidigare
    Mormors Maränger
    nästa
    Kokoskakor

    Lägg till din kommentar