Sophies Ostkakor

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

riven ost
smör
vetemjöl

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Sophies Ostkakor

Ett recept från 1870-talet - lättlagad och otroligt gott!

    Rätt:

    Små spröda ostkakor som är överraskande goda!

    • 25 minuter
    • Lätt

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Sophie Kuylenstierna var min morfars mormor och föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.

    Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-talet var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.

    Receptet på ostkakor har vi hittat i Sophies handskrivna receptsamling, med en anteckning om att de passar till buljong. Hon skrev dessa recept innan hon gifte sig, och då förmodligen under förlovningstiden då hon bodde hos sin far Claes Kuylenstierna på Dammtorp utanför Drottningholms slott.

    Vår katt Molly som var mycket frestad av ostkakorna under fotograferingen.
    (Besökt 255 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Originaltexten:
    Små ostbröd till buljong
    Lika mycket af rifven ost, smör och hvetemjöl räkna di efter vigt arbetas tillsammans och bakas ut till små kakor i form af sockerbröd. Smöret behöfver ej skiras. Ätes till buljong.

    I dagens svenska och tillägg: Blanda lika delar i vikt av riven ost, smör och mjöl till en deg. Gör små bollar och platta till dem lätt. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene. Det tar 10-15 minuter.

    Kommentar: Jag har även testat i 200˚C ugnsvärme och tycker att kakorna håller bättre formen när de är någorlunda kalla innan de kommer i ugnen.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Boterkoek
    nästa
    Hemlagad Färskost
    tidigare
    Boterkoek
    nästa
    Hemlagad Färskost

    2 Kommentarer Göm kommentarer

    Bland det godaste jag smakat. Ska baka igen i dag men den här gången mängderna i vikt, inte i dl, som jag gjorde första gången.

    Vad roligt att höra! Tänk att detta recept skrevs ner 1870, och att finklädda damer och herrar njöt av dessa till buljong. Jo, det stämmer att det ska vara lika mycket i vikt och inte volym. Lycka till med nästa bak!

    Lägg till din kommentar