Våfflor

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

Redigera portioner:
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2½ dl gräddmjölk Blanda hälften grädde och hälften helmjölk
2 äggulor
rivet skal av 1 citron
2 msk smör eller margarin
2 äggvitor
Serveras med:
vispad grädde
sylt

Spara detta recept

Du måste logga in eller registrera dig för att bokmärka detta innehåll.

Våfflor

    Rätt:
    • Portioner 4
    • Medium

    Ingredienser

    Historien

    Dela

    Vårfrudagen infaller den 25 mars, och tack vare språkförvanskning i olika dialekter runtom i Sverige, så har denna dag blivit just våffeldagen. Vårfrudagen kallades på många håll Vafferdag, och vaffla var en äldre form av ordet våffla. Första gången våfflor nämns i Sverige är på 1600-talet. Då var de fyrkantiga.

    Det här receptet har jag från min mormor Ingrid Nordén. Det rivna citronskalet i smeten ger en fräsch och härlig smak till våfflorna.

    Jag måste erkänna att jag endast ett fåtal gånger har gräddat våfflor, och jag lyckas inte att få dem frasiga. När vi besökte ett café i Nordvästra Skåne, så frågade jag om de skulle kunna avslöja sitt knep för att lyckas med detta. Hör här:

    Man börjar grädda våfflorna med öppen lock. När de är nästan färdiga, så stänger man igen den och gräddar färdigt våfflorna.

    Edward Blom har skrivit en artikel om våfflans historia för Centrum för Näringslivshistoria. Vill du läsa mer om Våffeldagens historia, så har Nordiska museet skrivit en intressant artikel.

    Jag önskar er en härlig våffeldag!

     

    Källor: Stora Matlexikonet, Jan-Öjvind Swahn

    Centrum för Näringslivshistoria. Edward Blom

    (Besökt 60 gånger, 1 besök idag)
    Bookmark Me

    Steg

    1
    Färdigt

    Sikta i en skål: vetemjöl och bakpulver. Rör sedan ner gräddmjölk, äggulor och rivet skal av 1 citron.
    Smält smöret och blanda ner i smeten.
    Vispa äggvitorna och blanda dem varsamt ner i smeten.

    2
    Färdigt

    Värm våffeljärnet, och smörj den. När man ska grädda våfflorna ska smeten bres ut jämt.
    Grädda, tag upp med 2hornad gaffel. Lägg på fat, sockra.
    Serveras med sylt och vispad grädde.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    Recensioner

    Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
    tidigare
    Kolatårta från Hovdala slott
    nästa
    Holländsk chokladtårta
    tidigare
    Kolatårta från Hovdala slott
    nästa
    Holländsk chokladtårta

    Lägg till din kommentar