Automatrestaurangerna: mat på momangen!

Här syns en modernitet, nämligen en automatrestaurang. Denna bild togs i Stockholm år 1905, och var inte den första som öppnades. Eller så är det just den första vi ser på bild, men sex år efter att den öppnades, för redan 1899 öppnade Mauritz Larsson Stockholms första automatrestaurang.
Detta sätt att servera mat uppfanns i Berlin 1888, och fick snabb spridning i Europa. Restaurangen hade väggar med luckor, och bakom luckorna fanns brickor med mat. Luckan med sin valda bricka öppnades efter att ha kastat in mynt i en springa vid luckan.
När vi häromdagen var i Haag i Nederländerna, passerade vi en så kallad “Snackbar” – Hollands mesta snabbmat i form av allt möjligt som friteras. Främst belgiska pommes frites med mayonnaise. Bredvid disken med personlig service fanns en så kallad automatiek. I Holland kallar man att man ska “dra något ur väggen” när man köper snabbmat på detta vis. Maten hålls förresten varm bakom luckorna.
Holland är enda landet där denna form av matförsäljning finns kvar. Storleken av maten som säljs i automaterna är att jämföra med en normalstor hamburgare, och dessa “matväggar” finns att hitta i hela landet.
Ser du mannen bakom automaten som fyller på med snabbmat i luckorna?
När vi åter blickar på Sveriges automatrestauranghistoria (vilket ord!) så ser vi att Stockholm hade som mest 60 automatrestauranger och Malmö och Göteborg 15 vardera. Redan på 1920-talet började antalet av dessa restauranger att minska. 1961 stängdes den allra sista i Sverige. Varför just Sverige inte behöll denna mattradition och inte heller de andra länderna är för mig en gåta. Samtidigt är det kanske inte heller något att sörja.Snabbmat finns att hitta även utan automater.
Vill du läsa mer finns följande artikel att läsa från Malmö Stad. Från samma artikel finns detta utdrag då Sydsvenska Dagbladet rapporterade om invigningen av en automatrestaurang på Södra Tullgatan i Malmö 1899:
Det nya automatkaféet har en särskild buffet för öl, porter och vin, uppställd vid ingången, och utefter salens långvägg en annan buffet för smörgåsar, kallmat, kaffe, choklad, buljong med mera.
Bufféerna är mycket eleganta med vita marmorytor inom skulpterad mahogny. Varje smörgåsautomat har ställ för tolv smörgåsar, var och en på sitt fat och över varandra, så att när betalningen stuckits in och fjädern dragits fram, kan kunden själv tar ut sin smörgås på fatet. Någon betjäning behövs inte. Fyllning av apparaterna sker bakom buffén och osynligt för allmänheten. Smörgåsarna var stora och ölglasen höll omkring 25 cl. […].
Bilden ovan är från Malmö på Södergatan 22.
En liten film om företaget Horn & Hardart berättar om automatrestauranghistoria i USA. Se denna länk!
Källor:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Automatiek
https://malmo.se/Kultur–fritid/Kultur–noje/Arkiv–historia/Kulturarv-Malmo/A-D/Automatrestauranger.html
https://stockholmskallan.stockholm.se/post/12434, Fotonummer SM 1-732, översta bilden på automatrestaurang i Stockholm 1905.
Youtube – Horn & Hardart.
Så intressant och roligt att läsa! Mitt första smakminne från Holland är Bamiballen och Kroketten, från skolresan med buss till konstmuseer i Holland och Belgien i maj 1966, med blivande teckningslärare från Konstfack! På resan ner till Nordwijk och pensionatet där vi skulle bo några dagar, blev det paus och lunchstopp i Groningen och mitt i staden. Där hittade jag och några andra en Snackbar, med goda grejer att “dra-ur-väggen” och det var Bamiballen. Varma! Vilken upptäckt det var! Och goda! Kroketten som provades likaså. Sedan letade vi efter såna där praktiska serveringar i andra städer, men Bamiballen var godast i det där speciella gathörnet vi fann i Groningen! Mina första smakprov av Indonesiska kryddor! Första smakminnet av holländsk mat var däremot inte lika kryddig. Pensionatet serverade “skolklassen från Sverige” enorma frikadeller med kokt potatis och vit sås vid ankomstmiddagen. Frukostens vita orostade brödskivor med smör och chokladströssel var också nyheter. (^.^) Man lär så länge man reser, skulle man kunna säga.