Kladdkaka, très bon, mais oui!

Idag, den 7 november är det kladdkakans dag. Hade du ingen anledning att svänga ihop denna härliga frestelsen, så har du härmed ett legitimt skäl att göra det. Även utan gäster, utan att fira något annat än kladdkakans dag, och framförallt för att det är så gott!
Söker man kladdkaka på google får man drygt 1,5 miljoner resultat, och vill man ha recept på denna kladdiga kaka visar google siffran 1,3 miljoner. Är kladdkakan kanske Sveriges mest internationellt kända kaka? Jo, kanelbullen finns ju där som konkurrent, och bägge har sin översättning till engelska. “Mudcake” för kladdkaka (på engelska finns det en halv miljon resultat på google!) och “Cinnamon bun” för kanelbulle.
Varken Cajsa Warg, Dr. C.E.Hagdahl eller Prinsessorna skrev om kladdkakor. Inte heller Hemmets kokbok skriver om denna kaka. Kakan som har blivit i stort sett allas favorit har en mycket yngre historia. Och historien börjar inte i Sverige, men förmodligen i ett café vid en loppmarknad i Paris.
Konditorn Mia Öhrn har skrivit ett flertal böcker om kladdkakor och kan därmed klassas som Sveriges kladdkakeexpert. I ett flertal intervjuer med henne kan man läsa om kladdkakans historia där hon berättar om att det finns ett flertal historier om kakans ursprung, men att den mest troliga börjar i romantiska Paris. Hon berättar att en matskribent som heter Margareta Wickman jobbade på Veckojournalen. Hon besökte en loppmarknad i Paris och åt i den intilliggande restaurangen där en kladdig chokladkaka serverades. Margareta Wickman lyckades få med sig receptet som publicerades i Veckojournalen 1968. Genomslaget blev enormt.
När receptet publicerades så var det i muffinsform och kallades för “Elaka gubbens muffins”. Receptet hittar du i Sveriges Radios länk nedan.
Vill du lyssna på ett reportage om kladdkakans ursprung finns denna från Sveriges Radio: Kladdkakan – en klassiker.
Förresten, inbillar jag mig, eller är kladdkakan den kakan som det mest varieras med idag? För bara en fem-tio år sedan tror jag kladdkaka bara var helt enkelt kladdkaka. Idag är det bara kladdigheten som i vissa fall är den gemensamma nämnaren för dessa kakor. Det är roligt att se hur recept förvandlas med tiden.
Källor:
https://www.ica.se/buffe/artikel/kladdkakans-historia/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/article21718015.ab
Bild: Veronica Ulf, Pixabay