• Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Home
  • Mathistoria
  • Kladdkaka, très bon, mais oui!

Kladdkaka, très bon, mais oui!

Upplagd nov 7th, 2017
av Marloes
Categories:
  • Mathistoria
  • Tårtor och kakor

Idag, den 7 november är det kladdkakans dag. Hade du ingen anledning att svänga ihop denna härliga frestelsen, så har du härmed ett legitimt skäl att göra det. Även utan gäster, utan att fira något annat än kladdkakans dag, och framförallt för att det är så gott!

Söker man kladdkaka på google får man drygt 1,5 miljoner resultat, och vill man ha recept på denna kladdiga kaka visar google siffran 1,3 miljoner. Är kladdkakan kanske Sveriges mest internationellt kända kaka? Jo, kanelbullen finns ju där som konkurrent, och bägge har sin översättning till engelska. “Mudcake” för kladdkaka (på engelska finns det en halv miljon resultat på google!) och “Cinnamon bun” för kanelbulle.

Varken Cajsa Warg, Dr. C.E.Hagdahl eller Prinsessorna skrev om kladdkakor. Inte heller Hemmets kokbok skriver om denna kaka. Kakan som har blivit i stort sett allas favorit har en mycket yngre historia. Och historien börjar inte i Sverige, men förmodligen i ett café vid en loppmarknad i Paris.

Konditorn Mia Öhrn har skrivit ett flertal böcker om kladdkakor och kan därmed klassas som Sveriges kladdkakeexpert. I ett flertal intervjuer med henne kan man läsa om kladdkakans historia där hon berättar om att det finns ett flertal historier om kakans ursprung, men att den mest troliga börjar i romantiska Paris. Hon berättar att en matskribent som heter Margareta Wickman jobbade på Veckojournalen. Hon besökte en loppmarknad i Paris och åt i den intilliggande restaurangen där en kladdig chokladkaka serverades. Margareta Wickman lyckades få med sig receptet som publicerades i Veckojournalen 1968. Genomslaget blev enormt.

När receptet publicerades så var det i muffinsform och kallades för “Elaka gubbens muffins”. Receptet hittar du i Sveriges Radios länk nedan.

Vill du lyssna på ett reportage om kladdkakans ursprung finns denna från Sveriges Radio: Kladdkakan – en klassiker.

Förresten, inbillar jag mig, eller är kladdkakan den kakan som det mest varieras med idag? För bara en fem-tio år sedan tror jag kladdkaka bara var helt enkelt kladdkaka. Idag är det bara kladdigheten som i vissa fall är den gemensamma nämnaren för dessa kakor. Det är roligt att se hur recept förvandlas med tiden.

 

Källor:

https://www.ica.se/buffe/artikel/kladdkakans-historia/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article21718015.ab

Bild: Veronica Ulf, Pixabay

  • kladdkaka

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Add Your Comment Avbryt svar

Om Smakminnen

Om Smakminnen

En webbsida med gamla recept från matälskare runtom i landet. Det är min vision med Smakminnen. Gärna recept med minnen eller en historia. Jag heter Marloes Öhrnell och bor med min familj i en mexitegelvilla i Örsundsbro i Uppland. Här lagar jag gamla recept, både släktrecept och från kokböcker. Mina Smakminnen har sina rötter för det mesta i Holland och Skåne.

Har du, din förening eller företag ett gammalt recept du vill dela? Skicka text och bild till marloes@smakminnen.se.

Välkommen!

Nyhetsbrev

Bli först med det senaste om mat förr!

Sociala medier

Populära taggar

apelsinsocker bjudmat Bröd bästa kanelbullereceptet Dr Hagdahl fattiga riddare Fika fikabröd fisksufflé Fjärdhundraland Glass Iduns kokbok jul julbak Julmat kafferep Kakbok kanelbullar kanelbullens dag lantraser Löksoppa mac and cheese macaroni and cheese marängtårta Matbröd Mathistoria matminnen Måltidens dag nöttårta Oxsvanssoppa påsk påskpyssel retromat räkor räksallad Sommarmat Soppa svinhuvud tillbehör Traditionell julmat Unesco Upplandskubb vetebröd vetesnurror ägg

  • Om Smakminnen AB
  • Användarvillkor
  • Integritetspolicy
  • Källor
  • Press
  • Kontakta oss

SMAKMINNEN AB © 2020

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användning av cookies.Ok