• Logga in
  • Registrera
  • Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Lägg till recept
  • Om Smakminnen
  • Gamla Svenska Mått
  • Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Lägg till recept
  • Om Smakminnen
  • Gamla Svenska Mått
  • Hem
  • Choklad och godis
  • Lakrits – en söt historia

Lakrits – en söt historia

Upplagd apr 12th, 2018
av Marloes
Kategorier:
  • Choklad och godis
  • Mathistoria

Holländarna är världens största konsumenter av lakrits. Svenskarna ligger inte långt efter: vi konsumerar i genomsnitt 2 kg per person och år. Med mina rötter delvis i Holland har jag alltid sett Holland som främsta lakritsland, utan att riktigt reflektera varför. Efter lite efterforskningar i lakritsens historia, så finns en förklaring till varför kanske Holland är ett särpräglad lakritsland.

Det är från lakritsroten Glykyrrhiza glabra, som glykosiden utvinns, som ger lakritssmak åt vår älskade svarta godis. I ren form är den hela 50 gånger sötare än vanligt socker. Lakritsroten växer vilt i Asien och södra delar av Europa. Rötterna, torkade och skurna i kortare bitar, används som “tugg-godis” i Asien, men även i Holland. Jag minns från min barndom att vi köpte så kallad “zoethout” som vi tuggade på. Jag uppskattade zoethout mycket, men nu i efterhand tycker jag att det är lite osmakligt att låta den tuggade biten torka, för att vid ett senare tillfälle fortsätta på den.

Den tidigaste dokumenterade förekomsten av lakrits är över 3500 år gammal. Alexander den Store brukade ge sina trupper lakrits så att de skulle känna sig mindre törstiga. Även Julius Ceasar lär ha gjort samma sak. I England kom lakritsodlandet igång under 1500-talet. Det sägs att det av misstag, just i England, det mjuka lakritsgodiset uppfanns, då någon råkade röra vetemjöl i tillverkningen av lakritsgodis. I Sverige användes lakrits i början som medicin, och sedan omkring 100 år tillbaka, som godis.

Venco-fabriken i Amsterdam

I Holland är Venco det största varumärket av lakrits. Om just Venco är svaret till att holländare är väldigt förtjusta i lakrits, det vet jag inte. Kanske det. År 1878 började Gerrit van Voornveld att tillverka lakrits och pepparmynta i Amsterdam. Med åren växte företaget och på grund av en influensaepidemi år 1891, växte efterfrågan enormt just det året, eftersom lakrits ansågs ha en hostdämpande effekt. Efter ägarbyte och flera flytt till andra delar av Holland så är Venco idag det största varumärket för lakrits.

Har du recept som innehåller lakrits? Lägga gärna in den här på sidan!

 

 

 

 

(Besökt 65 gånger, 1 besök idag)
Bookmark Me

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

Lägg till din kommentar Avbryt svar

Nyhetsbrev

Bli först med det senaste om mat förr!

Sociala medier

Populära taggar

appeltaart chokladbröd cupcakes fattiga riddare fiskpudding fisksufflé gamla kokböcker gamla recept historiska recept holland Iduns kokbok inlagd gurka julbak julkakor kladdkaka kyckling kyckling i ugn Lussekatter lägg in recept matfusk Mrs Beeton nöttårta prinsessornas kokbok Salnecke slott skagenröra smörkräm svinhuvud Victorian Sandwich äppeltårta
  • Om Smakminnen AB
  • Användarvillkor
  • Källor
  • Press
  • Kontakta oss

SMAKMINNEN AB © 2016