• Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Home
  • Smakminnen
  • Om Smaker förr och Bebisar

Om Smaker förr och Bebisar

Upplagd sep 15th, 2018
av Marloes
Categories:
  • Smakminnen

Amning, amning, blöjbyte och amning. Söta leenden av tandlösa gleshåriga små figurer som kräver att pysslas om dygnet runt. Så har vi det med våra tvillingar nu, som föddes den 7 juni. För tillfället lagas det inte många gamla recept – det är nu mest en jakt på enkla vardagsrätter. För bebisarna är det enkelt. Mjölk dygnet runt. Och jag är mejeriet.

Det är redan en månad sedan evenemanget Smaker på Kvek organiserades. Men, med tvillingarna som ursäkt, skriver jag hellre sent än aldrig!

På Smaker på Kvek fick besökare smaka på historisk mat, möta bondgårdens djur och höra om hur livet var på Kvekgården runt 1800-talets mitt. Smaker på Kvek är del av projektet Historisk mat i Fjärdhundraland som är del av Landsbygdsprogrammet.

Under dagen kom över 500 personer för att träffa mathantverkare från Fjärdhundraland som hade lagat mat efter gamla recept. Lagunda hembygdsförening guidade och berättade om livet förr på Kvekgården.

Medverkande denna dag var även Upplands Fornminnesförening, Heritage Dynamic,  En grön oas och Franzéns Charkuterier.

Resultatet när kärlek uppstår mellan en Linderödsgris och ett vildsvin. Resta gård hade även en Fjällko och får i hagarna kring Kvekgården.

 

Kokkaffe serverades av Café Matlust och blev mycket uppskattat. Eva Eldh, som driver Café Matlust, fick många tips på hur man klarnar kaffet – bland annat genom att lägga in en bit torkad fiskskinn.
Snällaste fjällkon från Resta gård charmade besökarna.

 

 

 

 

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

2 Comments Hide Comments

Carin Olofsson skriver:
september 15, 2018 kl. 4:53 e m

Grattis till tvillingarna!
Det ser ut att ha varit en härlig dag på Kvekgården.

Svara
Marloes skriver:
november 5, 2018 kl. 3:36 e m

Hej!
Såg först nu din kommentar. Den måste ha gömt sig någonstans! Tack för gratulationerna! Jo, dagen på Kvek var underbar. Denna vecka tänkte jag lägga upp receptet på Sluring. Fina bilder blev det, men framförallt var stämningen riktigt god och sluringen jättegott!

Svara

Add Your Comment Avbryt svar

Om Smakminnen

Om Smakminnen

En webbsida med gamla recept från matälskare runtom i landet. Det är min vision med Smakminnen. Gärna recept med minnen eller en historia. Jag heter Marloes Öhrnell och bor med min familj i en mexitegelvilla i Örsundsbro i Uppland. Här lagar jag gamla recept, både släktrecept och från kokböcker. Mina Smakminnen har sina rötter för det mesta i Holland och Skåne.

Har du, din förening eller företag ett gammalt recept du vill dela? Skicka text och bild till marloes@smakminnen.se.

Välkommen!

Nyhetsbrev

Bli först med det senaste om mat förr!

Sociala medier

Populära taggar

30-tals mat advent apelsinsocker chokladpudding Dessert Dr Hagdahl Fika Fjärdhundraland Frukost Glass grillning inlagd gurka jul julbak julgodis julklapp kafferep Kalas kladdkaka kristidsmat lantraser Likör Lussekatter Löksoppa marängtårta Måltidens dag nostalgi Oxsvanssoppa påsk retromat räkor räksallad Skördetid Småkakor Sommarmat Soppa tillbehör Vardagsmat vegetariskt ägg

  • Om Smakminnen AB
  • Användarvillkor
  • Integritetspolicy
  • Källor
  • Press
  • Kontakta oss

SMAKMINNEN AB © 2020