Nutella – 60% skillnad från originalet

Jag minns att jag läste in intervju med (om jag nu minns detta rätt) Audrey Tautou, som berättade att hon är svag för Nutella – det händer att hon tar en sked och njuter av Nutella som den är – utan bröd. Så inspirerande! Jag kan starkt rekommendera detta som en ny synd på listan av farliga frestelser!
Lika mycket som jag är fascinerad av Nutellas historia, är jag besviken över dagens sammanställning av denna nötiga godhet. Originalreceptet bestod för 73% av hasselnötter. Idag består Nutella av endast 13% hasselnötter. Över 50% av ingredienserna är socker och palmolja.
Det är Pietro Ferrero som 1946 la grunden till det som är Nutella idag. Han hade ett konditori i Alba, i Piedmont regionen. Just den här regionen är känd för sina hasselnötter och tiden efter kriget var choklad en dyr och exklusiv vara. Genom att använda en liten mängd choklad till hasselnötsmassan, skapade han föregångaren till Nutella. För detta krävdes mycket experimenterande från Pietro Ferrero. I en intervju med BBC berättar hans barnbarn, Giovanni Ferrero, att Pietro Ferrero kunde väcka sin fru mitt i natten för att hon skulle provsmaka hasselnötsmassan som han hade blandat ihop.

I början såldes hasselnötsblandningen som en limpa, som skulle skäras i skivor som kunde användas som pålägg. Det kallades för Pasta Gianduja. Några år senare, bestämde sig familjen Ferrero att omvandla limpan till en kräm – Supercrema, vilket blev en succé.
År 1964 fick Supercrema ett nytt namn: Nutella. Familjen ville ändra namnet för att bättre kunna marknadsföra produkten utomlands. Och resten är historia, som det heter. Det sägs att det varje 2½ sekund säljs en burk Nutella.
För den som vill uppleva Nutella såsom Pietro Ferrero skapade den, så kan man tillaga den hemma. Ett bra recept har Allt om Mat på sin hemsida: Hemgjord Nutella.
God Nutelladag, gott folk!