• Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Home
  • Choklad och godis
  • Nutella – 60% skillnad från originalet

Nutella – 60% skillnad från originalet

Upplagd feb 5th, 2019
av Marloes
Categories:
  • Choklad och godis
  • Mathistoria

Jag minns att jag läste in intervju med (om jag nu minns detta rätt) Audrey Tautou, som berättade att hon är svag för Nutella – det händer att hon tar en sked och njuter av Nutella som den är – utan bröd. Så inspirerande! Jag kan starkt rekommendera detta som en ny synd på listan av farliga frestelser!

Lika mycket som jag är fascinerad av Nutellas historia, är jag besviken över dagens sammanställning av denna nötiga godhet. Originalreceptet bestod för 73% av hasselnötter. Idag består Nutella av endast 13% hasselnötter. Över 50% av ingredienserna är socker och palmolja.

Det är Pietro Ferrero som 1946 la grunden till det som är Nutella idag. Han hade ett konditori i Alba, i Piedmont regionen. Just den här regionen är känd för sina hasselnötter och tiden efter kriget var choklad en dyr och exklusiv vara. Genom att använda en liten mängd choklad till hasselnötsmassan, skapade han föregångaren till Nutella. För detta krävdes mycket experimenterande från Pietro Ferrero. I en intervju med BBC berättar hans barnbarn, Giovanni Ferrero, att Pietro Ferrero kunde väcka sin fru mitt i natten för att hon skulle provsmaka hasselnötsmassan som han hade blandat ihop.

Pietro Ferrero, uppfinnaren till det som vi känner som Nutella idag.

I början såldes hasselnötsblandningen som en limpa, som skulle skäras i skivor som kunde användas som pålägg. Det kallades för Pasta Gianduja. Några år senare, bestämde sig familjen Ferrero att omvandla limpan till en kräm – Supercrema, vilket blev en succé.

År 1964 fick Supercrema ett nytt namn: Nutella. Familjen ville ändra namnet för att bättre kunna marknadsföra produkten utomlands. Och resten är historia, som det heter. Det sägs att det varje 2½ sekund säljs en burk Nutella.

För den som vill uppleva Nutella såsom Pietro Ferrero skapade den, så kan man tillaga den hemma. Ett bra recept har Allt om Mat på sin hemsida: Hemgjord Nutella.

God Nutelladag, gott folk!

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

Add Your Comment Avbryt svar

Om Smakminnen

Om Smakminnen

En webbsida med gamla recept från matälskare runtom i landet. Det är min vision med Smakminnen. Gärna recept med minnen eller en historia. Jag heter Marloes Öhrnell och bor med min familj i en mexitegelvilla i Örsundsbro i Uppland. Här lagar jag gamla recept, både släktrecept och från kokböcker. Mina Smakminnen har sina rötter för det mesta i Holland och Skåne.

Har du, din förening eller företag ett gammalt recept du vill dela? Skicka text och bild till marloes@smakminnen.se.

Välkommen!

Nyhetsbrev

Bli först med det senaste om mat förr!

Sociala medier

Populära taggar

30-tals mat advent apelsinsocker chokladpudding Dessert Dr Hagdahl Fika Fjärdhundraland Frukost Glass grillning inlagd gurka jul julbak julgodis julklapp kafferep Kalas kladdkaka kristidsmat lantraser Likör Lussekatter Löksoppa marängtårta Måltidens dag nostalgi Oxsvanssoppa påsk retromat räkor räksallad Skördetid Småkakor Sommarmat Soppa tillbehör Vardagsmat vegetariskt ägg

  • Om Smakminnen AB
  • Användarvillkor
  • Integritetspolicy
  • Källor
  • Press
  • Kontakta oss

SMAKMINNEN AB © 2020