• Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Home
  • Mathistoria
  • En höna till bruden

En höna till bruden

Upplagd apr 26th, 2019
av Marloes
Categories:
  • Mathistoria

Visst är det fantastiskt, ägg i olika färger. Intresset för hönshållning har ökat, eller så kan man säga att vi återgår till hur det var förr. Idag var jag och köpte ägg hos Madelen Krügegård, som både har Hedemorahöns och några andra lantraser. Resultatet är att hennes höns lägger olika färgade ägg.

Fotograf: Emma Bremer

Hönan har en intressant historia som har sina rötter i Fjärran östern. Hönorna härstammar från Asien, och de älsta arkeologiska fynden på tamhöns är från omkring 6000 f. Kr. För ca 2000 år sedan kom hönorna till Sverige.

Så länge man minns  har Hedemorahönan funnits på gårdarna i Hedemoratrakten. Hönsen har där en lång tradition som brudgåvor där varje brud skulle få med sig en höna med kycklingar till det nya hemmet.  Dagens Hedemorahöns härstammar från år 1982 och en flock i byn Trollebo. Hedemorahönsen är den lantras som är mest anpassad för vårt kalla Svenska klimat.

Madelen Krügegård med sina hönor. Hönorna håller på byta fjärderdräkt, därav att vissa har ett någorlunda rufsigt utseende.
En Silverudds Blå tupp och höna.

 

Ljudet av små kycklingar är ljuvligt! Här en stolt hönsmamma.

En tonårshöna.

Vill ni veta mer om varför de olika hönsraserna lägger ägg i olika färger, så finns här en artikel från Land som förklarar detta: Bruna, vita eller gröna ägg: Därför värper hönor så olika. 

Tack, Madelen Krügegård för fotostunden!

  • ägg
  • lantraser

Marloes

Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

Add Your Comment Avbryt svar

Om Smakminnen

Om Smakminnen

En webbsida med gamla recept från matälskare runtom i landet. Det är min vision med Smakminnen. Gärna recept med minnen eller en historia. Jag heter Marloes Öhrnell och bor med min familj i en mexitegelvilla i Örsundsbro i Uppland. Här lagar jag gamla recept, både släktrecept och från kokböcker. Mina Smakminnen har sina rötter för det mesta i Holland och Skåne.

Har du, din förening eller företag ett gammalt recept du vill dela? Skicka text och bild till marloes@smakminnen.se.

Välkommen!

Nyhetsbrev

Bli först med det senaste om mat förr!

Sociala medier

Populära taggar

apelsinsocker Bröd bästa kanelbullereceptet Dr Hagdahl fattiga riddare Fika fikabröd fisksufflé Fjärdhundraland Glass Iduns kokbok jul julbak Julmat kafferep kanelbullar kanelbullens dag lantraser Löksoppa mac and cheese macaroni and cheese makaroni och ost marängtårta Matbröd Mathistoria matminnen Måltidens dag nöttårta Oxsvanssoppa påsk påskpyssel retromat räkor räksallad sekelskiftet Sommarmat Soppa svinhuvud tillbehör Traditionell julmat Unesco Upplandskubb vetebröd vetesnurror ägg

  • Om Smakminnen AB
  • Användarvillkor
  • Integritetspolicy
  • Källor
  • Press
  • Kontakta oss

SMAKMINNEN AB © 2020