Loppisfynd för matälskare!

Det är försommar och våra barns skoldagar inför sommarlovet kan räknas på en hand. Sommar är för mig starkt förknippad med loppisar. När man reser runtom i Sverige syns lite varstans hemsnickrade skyltar med slarvigt målat “loppis” längs vägkanterna.
Jag läste om holländare som hade varit på semester i Sverige, och som hade varit till ett väldigt trevligt ställe som hette “loppis”. De noterade ordet så att de skulle kunna hitta tillbaka. De upptäckte senare att det var svårt att hitta tillbaka till det de trodde var ortsnamnet, för loppisar finns ju i hela Sverige!
Med mina rötter delvis i Skåne, har jag besökt en och annan idrottsloppis. En sann upplevelse, även för den som inte intresserar sig för begagnade saker. Bara det här med att det finns ett snöre där köpsugna fyndletare står och trampar tills bandet släpps ner. Sen rusar alla fram till borden som i mitt tycke till 80% består utav skräp. Men…. det är det fina med loppisar, det finns guldkorn bland allt skräp. Prutandet är nästa spännande steg, innan man får hem sitt fynd. Ett flertal gånger har jag förhandlat med en överförfriskad fotbollspappa, och då går prutandet extra bra. Men, viktigt är att komma ihåg att pengarna går till ett gott ändamål.
Smaken är som baken delad, som det heter så fint. Trots det gör jag här ett försök till lite tips på vad man kan hålla utkik efter.
Här ser ni olika geléformar. Det är inte ofta jag ser dem på loppisar, men när jag gör det så tvekar jag inte och slår till direkt. Att ha en fin röd- eller svartvinbärsgelé på middagsbordet är både elegant och gott. För min del väcker det dessutom barndomsminnen.
En tumregel är att inte köpa kantstötta föremål. Jag är inte duktig på att hålla mig till den regeln, som när jag skulle köpa det här fatet på fot. Den är elegant och passar väldigt bra att ha druvor i. Om jag inte minns fel betalade jag 50:- sek för den på Verums årliga loppis.
Om man vill påverka miljön mindre, så kan man dricka kaffe ur små eleganta koppar, istället för dagens moderna kaffemuggar. Eller så ställer man fram en massa olika koppar när det är kalas. Ett festligt och färggrant inslag på fikabordet efter maten. Kaffekopparna på bilden kommer alla från olika loppisar.
Kakburkar! Kan man ha för många kakburkar? Ja!, borde jag svara. Men det gör jag inte. Gamla recept har ofta stora volymer, och till exempel receptet på chokladbröd fyller hela den stora burken som står längst bak. Och en burk till, om jag minns rätt! Här pratar vi om 1275 gram deg som ska kavlas ut till flortunna kakor. Plåt efter plåt efter plåt. Skatten som sedan gömmer sig i kakburken är värd allt slit.
Burken med krusbär och röda vinbär såg jag på en av Upplandsmuseets utställningar. Då hade jag redan en likadan burk hemma. Burkar med ett litet fönster är ju extra festliga, som den gräddvita med blå detaljer till höger. Som små kakhus med vackra fönster!
Nytillverkade munblåsta glas av bästa kvalitet kostar en hel del. Men, lycklig är den som hittar liknande glas på en loppis. Viktigt när man hittar fina saker är att använda dem! De ska inte stå i ett skåp och samla damm. Hellre ett glas som går sönder efter mycket användning. Glas och kaffekoppar behöver inte användas till det de var tänkta till från början. jag har serverat soppa i kaffekoppar till förrätt, tillsammans med andra små tilltugg bredvid. Glasen passar bra till en mousse, till exempel.
Det finns en uppsjö av olika loppisar, såsom idrottsföreningar som håller sina årliga loppisar, Lions, Röda korset och bakluckeloppisar.
Gamla kokböcker och köksföremål är också roliga att fynda!
Förra sommaren hade vi två nyfödda bebisar, vilket gjorde att jag knappt besökte någon loppis. Desto mer längtar jag efter att besöka några loppisar den här sommaren!