Måltidens dag!

När jag läste ordet “måltidens dag”, började jag reflektera över vad en måltid egentligen är. När började vi människor äta vid fasta tidpunkter på dygnet? När blev det viktigt att äta tillsammans, under ordnade former? Jag har inte undersökt saken närmare, men det vore spännande att ta reda på mer om detta. Dessutom är det långt ifrån en självklarhet att avnjuta en närande måltid. Främst i utvecklingsländer och länder som är i krig, är det många som inte får den maten de behöver.
Fel hade jag där med mina funderingar. Det fanns ett annat syfte bakom instiftandet av dagen: den är “att lyfta fram måltiden som en lustfylld upplevelse och en positiv träffpunkt och därmed en viktig ingrediens i ett gott liv och samtidigt höja den dagliga måltidens status“.
Måltidens dag instiftades i slutet på nittiotalet av föreningen riksnätet Måltidens dag och firas över hela landet. Idag är det Måltidsakademien som tillsammans med en grupp utvalda aktörer årligen uppmärksammar Måltidens dag med ett event där det bjuds på bröd, soppa och underhållning.

Här tänker jag på vad just denna webbplats erbjuder sina besökare: att läsa om recept från förr, som ofta väcker minnen: smakminnen. Här är det helhetsupplevelsen som gör att man minns en måltid: inte bara att maten är god, men kanske är det viktigaste just sällskapet. Att sitta tillsammans runt middagsbordet, samtala, skratta och äta höjer matupplevelsen.
Man vill med Måltidens dag uppmana landets skolor, sjukvård och äldreomsorg, personalmatsalar och militära förband att uppmärksamma och genomföra aktiviteter som stimulerar till en gemensam soppmåltid.
Receptet på årets soppa hittas på http://akademierna.se/maltidsakademien/
Källa: www.hungrig.nu.