Ny bok! Maträtternas Historia

I december kom boken Maträtternas historia ut, skriven av Ted Wärnåker. I den här boken kan matentusiasten frossa i mathistoria där Ted Wärnåker underhållande skriver om rätter som är populära i Sverige och i vissa fall resten av världen. Vad är historien bakom till exempel Biff Stroganoff, Carpaccio, Prinskorv, Tjälknöl och Julmust? Svaret finns såklart i den här boken som bland annat finns att köpa på Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.
Smakminnen har fått lov att publicera ett kapitel från boken. I boken finns bakgrundshistorien bakom recepten, och i början av varje kapitel står beskrivningen på rätten. Recept får man leta reda i andra böcker. Här kommer historien om Croque Monsieur, från just Maträtternas historia.
Om nedanstående historia om rätten inspirerar till att tillaga den, så finns här ett riktigt bra recept: Receptet är på samma rätt, men kallas “Varma sandwich med skinka och ost” och kommer från Eva Matterheim Sparres bok “Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga” som kom ut 1935. Här serveras de i mindre bitar för att ha som tilltugg som kan servera till en cocktail. Här är länken: Varma sandwich med skinka och ost.
Croque Monsieur
Ingredienser: Vitt bröd, ost (Emmenthal eller Gruyère), dijonsenap, skinka och en generös mängd smör.
Welsh Rarebit kallas en uppvärmd smörgås i Storbritannien, Bikini i Spanien, Panini i Italien och Monte Cristo i USA. I Frankrike heter denna rätt Croque Monsieur och är en smörgås gjord på vitt bröd med skinka och ost som värms upp tills osten smält samman brödskivorna.
Rätten kan man hitta på de flesta franska bistros och caféer och är mer tänkt som en förrätt eller aptitretare än som varmrätt, även om den ofta serveras med en sallad som tillbehör. Går det att spåra den som värmde en ost och skinkmacka och serverade för första gången? Nej, men rätten Croque Monsieur dyker upp på menyer i Paris så tidigt som år 1910. I den franska författaren Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt från år 1919, så beställer Madame de Villeparisis en Croque Monsieur till sällskapet som är på väg hem efter en konsert.
Vidare så ger den berömde franske historikern René Girard oss en berättelse om rätten Croque Monsieurs ursprung i ett verk som publicerades år 1948. Enligt Girard så kom rätten till på Bistron Le Bel Age i Paris år 1901. En dag fick ägaren Michel Lunarca slut på baguetter så han använde vanliga vita brödskivor med ost och skinka som han värmde upp och serverade sina gäster. Konkurrensen bland restaurangerna längst Boulevard des Capucines var gård och Lunarcahade fått det lite nedsättande smeknamnet “kannibalen” av sina konkurrenter. När hans matgäster smakade hans uppvärmda macka så var det en gäst som frågade vad för sorts kött som mackan innehöll. Lunarca svarade då högt så att alla gäster hörde: “jag använde Monsieurs kött” med en blinkning mot hans smeknamn som kannibal. Efter detta så ville alla komma till Le Bel Age för en Croque Monsieur och snart så spred sig rätten bland stadens menyer. Det skulle dock dröja ett halvsekel innan rätten dök upp i USA, detta berodde på att amerikanska soldater tog rätten med sig hem efter Andra världskrigets slut.
En variant på Croque Monsieur är Croque Madame. Denna smörgås serveras utan skinka fast med ett ägg på toppen. Den särpräglade siluetten av ett ägg stekt med hel äggula och lagd ovanpå översta brödskivan som kan liknas en kvinnas hatt, ger en förklaring till namnet.
Lite kuriosa
I den första delen av Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt finns ett avsnitt om bakverket Madeleinekaka. En Madeleinekaka består av mjöl, ägg, socker, citron och den gräddas i speciella musselskalssformade kakformar. I handlingen doppar huvudpersonen Madeleinekakan i en kopp te och återupptäcker då bortglömda barndomsminnen. Prousts genomslag som författare har sedan gjort Madeleinkakan känd inom litteraturen som en sorts metafor för något som väcker minnen från barndomen.