Värmande novemberbak

I allt det gråa och kalla i novembermörkret sliter jag mellan frestelsen att hänga upp julstjärnor och att omfamna de sista dagar jag känslomässigt kallar för höst. Första advent betyder på något sätt också att vintern i all sin härlighet har anlänt. Även om det småregnar ute.
Därför känns det lite dubbelt med det här med julbak. Här känner jag lite att man förr i tiden höll sig till sina olika datum och det av mestadels praktiska anledningar. Det är också den här känslan av att inte börja med det roliga för tidigt. Hur ska jag förklara? Som att öppna sina julklappar några dagar i förväg? Kanske rentav ledsna på allt som har med julen att göra innan Tjugonde dag Knut. Men faktiskt, kanske genom att börja i november, så gör man som förr i tiden. Någon som vet när förberedelserna började? Dessutom. Behöver man göra som förr i tiden? Traditioner finns för att ändras, och likaså recepten. Det är det roliga med gamla recept. Ofta hittar man anteckningar i kanten om hur receptet kan förbättras.

Sedan oktober har julbak stolt visats upp i sociala medier. Tja, och om man blir lycklig av det, varför inte?
Nu är det bara några dagar kvar till Första Advent, och jag måste erkänna att jag har bläddrat i mina gamla kokböcker och inspirerats till att baka allt möjligt. Korvar, sillinläggningar, plumpudding, klenor, skurna pepparkakor, mozartkulor och mycket, mycket mer!
Snart!
Ps: Här en bild på min syster Wendy. Bilden är tagen på 1980-talet hemma i Holland. Här serverades både holländska och svenska rätter, och från andra länder för den delen. Ser ni Bonniers Kokbok i bakgrunden?
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Mammas berömda chokladtårta.

Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Smörgåstårta och Saffransostkaka.
