• Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
  • Hem
  • Blogg
  • Recept
  • Tidslinje
  • Gamla Svenska Mått
  • Om Smakminnen
Dela

Räkor Toast Skagen, Fritz specialare

Cooking Time: 20 min
  • Förrätter
  • Sverige Sverige
Skagenröra med en twist. Min morfar Fritz Nordén komponerade denna förrätt som är mycket uppskattad i vår släkt.
Läs mer
Dela

Äkta focaccia – enkelt, gott och dekorerad

Cooking Time: 2½ timme
  • Bröd
    Här får du ett recept på äkta focaccia, raka vägen från Genua i Italien! Brödet är enkelt att baka och...
    Läs mer
    Dela

    Sötaste Marsipanhjärtan

    • Choklad och godis
    • Sverige Sverige
    Receptet innehåller köplänkar (adlinks) till Cervera. Grunden i Sötaste Marsipanhjärtan är hemgjord Marzipan-konfekt, marsipanens söta kusin med en härlig smak...
    Läs mer
    Dela

    Gammaldags Semlor

    Cooking Time: 1 timme och 45 minuter
    • Fikabröd
    • Sverige Sverige
    Detta recept kallas för Gammaldags Semlor, av en anledning, nämligen för att de serveras såsom man gjorde innan 1930-talet. Utan grädde under hatten, och i en djup tallrik med varm...
    Läs mer
    Dela

    Årskrönika: Coronakilon, närproducerad och en massa Smakminnen.

    • Smakminnen
    Giftiga blommor, slottmiddag, coronakilon och recept på grävling. Trots alla dystra coronarelaterade händelser har det på matfronten hänt en hel del positiva saker. Varsågoda, här är Smakminnens årskrönika! Många personer...
    Läs mer
    Dela

    Skurna pepparkakor – ett gammalt recept på knapriga kakor

    Cooking Time: 1,5 timme
    • Kakor
    • Sverige Sverige
    Knapriga kryddstarka pepparkakor utan att kavla. Det här receptet på Skurna pepparkakor är från åtminstone 1950-talet, om inte tidigare, och...
    Läs mer
    Dela

    Farmors Plumcake – en härlig och julig fruktkaka

    Cooking Time: 1 timme och 20 minuter
    • Mjuka kakor
    • Sverige Sverige
    Farmors plumcake är en fruktkaka som är riktigt trevligt att bjuda på under den stämningsfulla decembermånaden. Det finns många sätt...
    Läs mer
    Dela

    Spröd chokladkola – Karins knäck

    • Choklad och godis
    • Sverige Sverige
    Det händer att när jag lagar ett av mormors recept, så kommer minnen från receptet tillbaka när jag provsmakar. Så var det när jag provsmakade smulorna till detta recept på...
    Läs mer
    Dela

    Årets Julklappstips

    • Smakminnen
    är…. en handskriven receptbok! Detta vågar jag påstå är årets julklappstips som kommer att skapa glädje för generationer framöver. Här kommer några förslag på hur du kan skapa din julklapp...
    Läs mer
    Dela

    Advent i kristid

    • Mathistoria
    Advent firas, kristid eller ej! Så har det varit i alla tider, vilket kan kännas som en tröst. Kristiden som...
    Läs mer
    Dela

    Farmors Saftiga Saffransbullar (lussekatter)

    Cooking Time: Lite mindre än två timmar
    • Fikabröd
    • Sverige Sverige
    Saftiga lussekatter där hemligheten ligger i antalet ägg i degen. Ett gammalt recept som är från tidigast 1930-talet.
    Läs mer
    Dela

    Värmande novemberbak

    • Smakminnen
    I allt det gråa och kalla i novembermörkret sliter jag mellan frestelsen att hänga upp julstjärnor och att omfamna de sista dagar jag känslomässigt kallar för höst. Första advent betyder...
    Läs mer
    Dela

    Mormor Anna-Lisas Julkorv

    • Kött, fågel och vilt
    • Sverige Sverige
    En hemlagad julkorv är som en lysande stjärna bland alla goda rätter på julbordet. Förr i tiden var det många som gjorde sina egna korvar, och för ett antal år...
    Läs mer
    Dela

    Mormor Lisas Medaljonger

    Cooking Time: 35
    • Kakor
    • Sverige Sverige
    Ett vackert namn på små eleganta kakor. Själva smycken medaljonger består ju av två delar med bilder på insidan, vilket...
    Läs mer
    Dela

    Mandelfromage – enkelt och elegant

    Cooking Time: 1 timme
    • Efterrätter
    • Sverige Sverige
    Mandel är ofta en del i fastare fyllningar, som i mandelmassa, mandelmusslor och mazariner. Här spelar mandeln istället huvudrollen i...
    Läs mer
    Dela

    Syltade nypon med kryddnejlika och kanel

    • Frukt och bär
    • Konservering
    • Sverige Sverige
    Syltade nypon är sötsura och har en väldigt distinkt, kryddig smak av kryddnejlika och kanel. Den passar utmärkt som tillbehör till mustiga grytor eller vilt. Den kan också bli ett...
    Läs mer
    Dela

    Nyponmärg – Nyponhonung

    • Frukt och bär
    • Sverige Sverige
    Honungens lena sötma och nyponens fruktiga syrlighet gifter sig helt fantastiskt i detta enkla smörgåspålägg. Dessutom får man en näringsbomb som heter duga! Kroppens immunförsvar kommer att jubla, och det...
    Läs mer
    Next Entries

    Om Smakminnen

    Om Smakminnen

    En webbsida med gamla recept från matälskare runtom i landet. Det är min vision med Smakminnen. Gärna recept med minnen eller en historia. Jag heter Marloes Öhrnell och bor med min familj i en mexitegelvilla i Örsundsbro i Uppland. Här lagar jag gamla recept, både släktrecept och från kokböcker. Mina Smakminnen har sina rötter för det mesta i Holland och Skåne.

    Har du, din förening eller företag ett gammalt recept du vill dela? Skicka text och bild till marloes@smakminnen.se.

    Välkommen!

    Nyhetsbrev

    Bli först med det senaste om mat förr!

    Sociala medier

    Populära taggar

    30-tals mat advent apelsinsocker chokladpudding Dessert Dr Hagdahl Fika Fjärdhundraland Frukost Glass grillning inlagd gurka jul julbak julgodis julklapp kafferep Kalas kladdkaka kristidsmat lantraser Likör Lussekatter Löksoppa marängtårta Måltidens dag nostalgi Oxsvanssoppa påsk retromat räkor räksallad Skördetid Småkakor Sommarmat Soppa tillbehör Vardagsmat vegetariskt ägg

    • Om Smakminnen AB
    • Användarvillkor
    • Integritetspolicy
    • Källor
    • Press
    • Kontakta oss

    SMAKMINNEN AB © 2020