Exotiska smaker, flera enkla tillbehör och en historia som leder tillbaka till Indonesien på 1930-talet. Ja, det här receptet på äkta nasi goreng är ett originalrecept från Indonesien, och den har allt!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Bagaren och Kocken.
Stekt ris
Indonesiens svar på pyttipanna är nasi goreng, vilket betyder stekt ris. I Nederländernas lista på husmanskost finns nasi goreng, ett kolonialt arv som får smaklökarna att jubla. Oändligt är antalet variationer, för tanken från början är att den här rätten består av gårdagens matrester.
Jag fick det här receptet på nasi goreng från mina farföräldrars grannar – och nära vänner – John och Elly Vincken. John föddes under kolonialtiden i Indonesien och när han och familjen flyttade tillbaka till Holland, följde receptet med.
Haag - Indonesiens änka
De var inte ensamma med att flytta tillbaka till Holland. När Indonesien blev självständigt år 1949 fick lokalbor välja nationalitet. De som valde holländska nationaliteten fick flytta, och det gjorde över 100.000 personer. Många valde att flytta till Haag som därefter kallades för Indonesiens änka.
Sedan 1959 hålls årligen indonesiska mat- och kulturfestivalen Tong Tong i Haag. Här möts öst och väst och lockar varje år tiotusentals besökare. Det är den största i sitt slag i världen.
Succérecept!
Det finns oändligt många olika recept på nasi goreng, men det här receptet har alltid varit en succé när min mor eller jag har bjudit på den. Du kan med fördel göra den här kryddrika indonesiska rätten en dag i förväg, för då får smakerna utvecklas och rätten blir bara godare då. Här får jag tillägga att jag brukar laga nasi goreng samma dag.
Kyckling eller Fläsk
Originalreceptet har fläskstek i stället för kyckling. Det är min mor som är skyldig till denna ändring, vilket jag tycker är mycket lyckad. Dofterna av receptets kryddblandning, som består av bland annat mald ingefära, mald kummin och koriander, är helt fantastiskt, och därmed smaken såklart!
Bara för några år sedan var det svårt att få tag i vissa ingredienser som till exempel ketjap manis, söt soja. I dag har i stort sett alla livsmedelsbutiker en liten avdelning med asiatisk mat där man kan få tag i det mesta.
Vegetarisk nasi goreng
Vill du, så kan du ersätta kycklingen med quorn, då får du en vegetarisk version av nasi goreng. För att få röksmaken från bacon, har jag testat med några matskedar BBQ sås, och det gav ett bra resultat.
Serveringsförslag för Nasi goreng:
- Satay/Jordnötssås: Detta recept är hämtad från den holländska kokboken ”Oosterse gerechten” (Rätter från Öst) som är skriven av E. Nakken-Rövekamp från 1972. Detta är ett mera genuint recept, men jag har en snabbare variant som finns med i receptbeskrivningen. Förresten, visst är namnet på författaren någorlunda besynnerligt?
- Stekt ägg. Varje person får ett stekt ägg. I vår familj brukar det frågas det på indonesiska hur man vill ha den stekt. Då säger man ”balek” för enkelstekt och ”balek-balek” för vändstekt.
- Stekta bananer, se receptbeskrivningen.
- Gurka i stavar.
- Rostad lök, detsamma som man har på varmkorv.
- Syltad lök. Det sötsyrliga är en fin brytning till den kryddiga maten.
- Räkchips eller Kroepoek, som det heter i Indonesien (och säljs under samma namn i Nederländerna) är ett riktigt gott tillbehör. Jättegott att doppa i jordnötssåsen eller skopa upp maten med. Finns numera att köpa på lite olika ställen i Sverige, bland annat Thai-restauranger.
Gör din egen variant av Nasi goreng
- Det finns tusen varianter på Nasi Goreng, och det finns goda möjligheter att komplettera receptet med grönsaker. Det som passar bra är till exempel rivna morötter eller courgette i kuber.
- För en vegetariskt version kan du ersätta kycklingen med quornbitar. Tillsätt några matskedar BBQ sås för att ersätta baconets rökiga smak.
- Ett sista tips är dukningen. Vi använder oss gärna av en duk av indonesiskt eller indiskt tyg, med matchande servis och dekorerar sedan med olika skålar och lite tropiska snäckor på några ställen på bordet.
Hur länge är hållbarheten på Nasi goreng?
Nasi goreng håller tre till fyra dagar i kylskåpet. Se till att förvara den i en matlåda med lock. Du kan värma upp Nasi goreng i mikrovågsugnen eller genom att steka i en stekpanna eller wok.
Kan jag frysa ner Nasi goreng?
Ja, du kan frysa ner din nasi goreng. Tillbehören som gurka, stekt ägg och stekta bananer passar inte att frysa ner. Jordnötssåsen går att frysa ner.
Ett sista tips:
En kastrull och en större stekpanna behövs för att göra nasi goreng, men bäst är såklart en wokpanna. Jag kan varmt rekommendera Skeppshults wokpanna som är producerad i Sverige och är hållfast eftersom den är tillverkad i gjutjärn.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Kolatårta från Hovdala slott
- Chili con carne - äkta cowboymat
- Sophies små spröda ostkakor
- Klassiska engelska scones
- Mormors äppelkompott
Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
Ingredienser
Nasi Goreng:
- 9 dl långkornigt ris, t.ex. Basmati
- 500 gr kyckling eller skinkstek, i ca 2 cm stora tärningar Kan ersättas med t.ex. Quorn
- 200 gr bacon i tärningar
- 3 st stora gula lökar, hackad
Marinad för skinkstek/kyckling:
- 3 msk ketjap manis
- sambal oelek
- 2 vitlöksklyftor, pressad
- 1 tsk malen spiskummin (djinten på maleisiska)
- 3 tsk malen koriander (ketoembar)
- 1 tsk malen ingefära (djahé)
- 1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
- 1 tsk brun farinsocker (goela djawa, kan uteslutas)
Enkel jordnötssås enligt Smakminnen
- 1 dl jordnötssmör
- 1-2 msk hackad, stekt lök Spara lite från när du lagar nasi goreng
- 2-3 dl mjölk
- ketjap manis
- sambal oelek
- ½ tsk malen kummin
- 1 tsk malen koriander
- ½ tsk malen ingefära
Jordnötssås/Satay enligt Rövekamp
- 1 liten gul lök
- 2 msk olja
- ½ msk sambal oelek
- ½ saft av en halv pressad citron
- 4 msk jordnötssmör
- salt
- brun farin
Tillbehör till nasi goreng
- ½ banan per person
- 1 ägg per person
- gurkstavar, mängd efter önskemål
- kroepoek: räkchips. Mängd efter önskemål
- syltad lök
- rostad lök
Instruktioner
Nasi goreng
- Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Räkna 1,5 dl per person. Det ska inte koka för länge och det ska bli helt torrt. Låt det svalna utan lock.9 dl långkornigt ris, t.ex. Basmati
- Blanda ketjap, sambal oelek (efter smak, det är hett! Förslagsvis 1 tsk), 2 pressade vitlöksklyftor, och kryddorna Kan uteslutas, men är gott: 1 tsk citronsaft och 1 tsk brun farin. Marinera kycklingen eller skinksteken i denna blandningen i drygt en timme.3 msk ketjap manis, sambal oelek, 2 vitlöksklyftor, pressad, 1 tsk malen spiskummin (djinten på maleisiska), 3 tsk malen koriander (ketoembar), 1 tsk malen ingefära (djahé), 1 tsk citronsaft (kan uteslutas), 1 tsk brun farinsocker (goela djawa, kan uteslutas), 500 gr kyckling eller skinkstek, i ca 2 cm stora tärningar
- Stek bacon, inte för hårt. Ta upp baconet och tillsätt till riset.200 gr bacon i tärningar
- Stek den tärnade löken i baconfettet på låg värme. Rör om ofta. Om du vill använda löken till jordnötssåsen, ta 1-2 msk och ställ åt sidan.3 st stora gula lökar, hackad
- Stek den marinerade kycklingen i smör. Du kan göra detta samtidigt som löken steks.
- Blanda kyckling och lök i riset. Använd gärna en wok, men annars fungerar en stor stekpanna med tjock botten. Stek risblandningen på låg värme. Om så önskas kan du göra mer marinad för att hälla över nasi gorengen, eller så tar du bara ketjap och häller över din nasi goreng. Rör om regelbundet.
Jordnötssås enligt Marloes
- Fräs den hackade löken, 2-3 msk, i lite smör eller olja i en kastrull. Du kan även ta lite av löken från när du lagar nasi goreng. Om önskas kan även lite vitlök tillsättas.1-2 msk hackad, stekt lök
- Tillsätt 1 dl jordnötssmör, 2-3 dl mjölk och en skvätt Ketjap manis/söt soja. Värm såsen och vispa för hand så att såsen blir jämn. Den ska inte vara för rinnig. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av med Ketjap manis och Sambal Oelek. Tillsätt kryddorna efter smak.Låt såsen puttra någon minut, men passa den, för det är lätthänt att det bränns i botten av kastrullen. Servera i en skål på bordet så att alla kan ta efter önskemål. Denna sås passar utmärkt att doppa räkchips i.1 dl jordnötssmör, 2-3 dl mjölk, ketjap manis, sambal oelek, ½ tsk malen kummin, 1 tsk malen koriander, ½ tsk malen ingefära
Jordnötssås enligt Rövekamp
- Hacka en liten gul lök och fräs den i oljan tills den får färg.1 liten gul lök, 2 msk olja
- Tillsätt en sambal oelek och efter en kort stund jordnötssmör, saften av en halv citron och 2 dl vatten.½ msk sambal oelek, ½ saft av en halv pressad citron, 4 msk jordnötssmör
- Koka såsen och rör om tills den har blivit som en tjock, jämn sås.
- Smaka av med salt och brun farin.salt, brun farin
Tillbehör
- Skär bananerna över längden och stek de på medelvärme i en stekpanna med mycket smör. Börja steka på den runda sidan. Stek bananerna vackert gyllene på båda sidor och när de är färdigstekta kan de läggas på den färdiga nasi gorengen.½ banan per person
- Stek ägg efter middagsgästernas önskemål, stekt eller vändstekt. Lägg de färdigstekta äggen på nasi gorengen. Nu blir det trångt på fatet, då de samsas med de stekta bananerna!1 ägg per person
- Skär gurkan i ca 1 dm långa stavar. Servera den i en separat skål. Övriga tillbehör: Räkchips, rostad lök och syltad lök.
Benjamin
Rätta mig om jag har fel, men det är väl spiskummin, och inte kummin som avses?
Marloes
Hej! Vad bra att du såg det. Självklart ska det vara spiskummin och inte kummin. 🙂
Katrin
Men oj vilket härligt recept - tack för att du delar! Ska provas i helgen, och troligen väcka minnen från när jag backpackade i Indonesien flera månader under -80-talet 🙂
Marloes
Vad spännande det låter med att backpacka i Indonesien. Från många har jag hört att det är fantastiskt vackert där. Hoppas du kommer att gilla receptet. Här älskar både barnen och vuxna nasi goreng. Jag tycker mest om vår egen jordnötssås. Det finns ju två recept där.