• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Chili con carne - riktig cowboymat

    19 maj 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Cowboymat som är lättlagad, värmande och full av näring. Här får du tips och lite cowboyhistoria.

    Familjefavorit

    En familjefavorit som är gott och näringsrikt. Denna Chili con carne är en värmande vardagsrätt som är lätt att variera. Här får du tips på genvägar, hur du kan smuggla in ännu fler grönsaker i grytan eller hur du kan tillaga den vegetariskt!

    Tre gånger – så många gånger tog vår tonårige och matkritiske son om av denna härliga Chili con carne. I den här grytan finns både vita bönor, krossade tomater och köttfärs vilket tillsammans skapar en balanserad rätt.

    Om receptet

    Det här receptet på Chili con Carne hittade jag i receptsamlingen Spännande Mat, som gavs ut 1991. Bilderna avslöjar att vi bara precis har lämnat 1980-talet, för både stilen och den varma dimman finns så tydligt på bilderna. Här fanns inget serveringsförslag, men när jag växte upp åt vi Chili con carne som det var. Vi hade varken ris eller bröd som tillbehör. Däremot så hade vi crème fraiche och riven ost som tillbehör, och som alltid serverade min mamma en härlig sallad till.

    Djävulens soppa

    Det finns olika historier om Chili con carnes ursprung. De amerikanska delstaterna Texas, New Mexico och Arizona gör alla anspråk på att vara ursprungsområden på maträtten, vilket även norra delar i Mexiko gör.

    Det finns både historier och legender om Chili con carnes originalrecept, bland annat den mystiska Lady in Blue, Sister María de Ágreda eller att det var USA:s armé som var de första som lagade receptet. Spanska präster kallade rätten för ”Djävulens soppa” och predikade mot dess njutning.

    Det första skriftliga receptet på chili con carne återfinns i Mrs. Owen’s Cook Book (1880). Ett annat recept hittar man i Manual for Army Cooks (War Department Document #18) (1896).

    Cowboymat

    Chili con carne blev i Texas alltmer populär under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bland annat var rätten populär bland cowboys. I San Antonio dök det upp fler och fler mobila matstånd på offentliga platser, såsom vid marknadstorget och utanför militära inrättningar. Dessa sålde flera rätter, bland annat chili con carne.

    Försäljerskorna som ofta härstammade från Mexiko gick under benämningen Chili Queens och var med sina färgglada lyktor och vagnar ett påtagligt inslag i stadsbilden. Idag firas i San Antonio årligen minnet av chili-queen-traditionen med festivalen Return of the Chili Queens Festival. Sedan 1977 är Chili con carne delstaten Texas officiella maträtt.

    Försäljning av baked beans and tortillas år 1939. Oftast fanns även Chili con carne på menyn. Texas 1939. Källa: Wikipedia.

    Skallerorm

    På framsidan av receptkortet på Chili con carne presenteras rätten som följande:

    Chili con carne har sitt hem i Mexiko och Texas, där man använder de mest fantastiska ingredienser i grytan, bl a skallerorm. Här görs grytan på köttfärs, vita bönor och het chili. 

    Tips på hur du kan variera din Chili con carne:

    • Istället för torkade vita bönor kan du använda konserverade vita bönor. Det går mycket snabbare.
    • Använd vegetarisk färs istället för köttfärs. Ta samma volym som motsvarar köttfärs, vilket blir på ett ungefär en halv liter.
    • Uteslut chili eller använd bara lite om du vill ha den mindre stark.
    • Öka mängden grönsaker! Exempel på grönsaker som passar är: morötter, palsternacka och majs. Morötter och palsternacka kan skäras i slantar. Där palsternackan är som tjockast kan den halveras. Tillsätt samtidigt som de krossade tomaterna. Majs kan tillsättas i sista minuten.
    • Byt ut en burk vita bönor mot 1 burk kidneybönor eller en annan bönsort.
    • Servera som tillbehör en liten skål crème fraiche och en liten skål med riven ost.
    • Det är också gott med en sallad och baguette till.

    Hur länge är hållbarheten på Chili con carne?

    Åtminstone tre dagar i kylen om den är i en matlåda med lock.

    Kan man frysa ner Chili con carne?

    Ja! Det går alldeles utmärkt att frysa ner chili con carne. Om du har blandfärs (nöt och fläskfärs) i så är det bäst att äta inom tre till sex månader, beroende på hur fet fläskfärsen är.

    Källor mathistoria: Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne

    Food republic: https://www.foodrepublic.com/2012/01/19/a-brief-history-of-chili-con-carne/

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Moussaka på svenska
    • Mjuk pepparkaka - min mormors
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
    • Mandelfromage - enkelt och elegant

    Chili con carne - en värmande vardagsrätt

    En smakrik middag som lätt går att variera!
    4 from 2 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 15 minuter minuter
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Total tid 35 minuter minuter
    Måltid Huvudrätt
    Kök USA
    Portioner 4 portioner
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Gryta eller en stor kastrull eller en djup stekpanna
    • skärbräda
    • kniv
    • slev

    Ingredienser
      

    • 2 burkar vita bönor
    • Eller: 350 gr torkade vita bönor
    • Valfritt: 1 gul lök späckad med kryddnejlikor
    • 2 gula lökar
    • 2 paprikor
    • 3 msk neutral olja (ej olivolja)
    • 500 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
    • 1 burk krossade tomater
    • 2 dl köttbuljong (från tärning)
    • 1 msk paprikapulver
    • 1 tsk chilipulver
    • 1 tsk oregano
    • salt och peppar
    • 1 pressad vitlöksklyfta

    Instruktioner
     

    • Här kan du välja mellan torkade och konserverade bönor:
      Torkade bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med kallt vatten i ca 12 timmar. Sila bort vattnet och koka bönorna i saltat vatten med den neljikespäckade löken ca 1 timme.
      Konserverade bönor: Koka bönorna med den neljikespäckade löken i 30 minuter.
      Genväg: Du kan också skölja bönorna och tillsätta dem direkt till grytan utan att de kokar med ovannämnda löken. Tillsätt en nypa kryddnejlikapulver.
      2 burkar vita bönor, Eller: 350 gr torkade vita bönor, Valfritt: 1 gul lök späckad med kryddnejlikor
    • Skala och hacka löken. Strimla paprikan. Fräs dem i olja i en gryta några minuter. Koka 2 dl vatten och smula ner en halv köttbuljongtärning. Vill du laga en vegetarisk version, använd en grönsaksbuljongtärning.
      2 gula lökar, 2 paprikor, 3 msk neutral olja (ej olivolja), 2 dl köttbuljong (från tärning)
    • Blanda ner köttfärsen och bryn den under omrörning till en grynig massa. Köttfärsen kan ersättas med en vegetarisk/vegansk färs.
      500 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
    • Tillsätt tomaterna, späd med buljongen och rör ner kryddorna och vitlöken. (Tillsätt evt två nypor malen kryddnejlika om du inte kokade bönorna med den kryddnejlika-späckade löken)Låt blandningen sjuda under lock i 15-20 minuter.
      1 burk krossade tomater, 1 msk paprikapulver, 1 tsk chilipulver, 1 tsk oregano, salt och peppar, 1 pressad vitlöksklyfta
    • Blanda ner de silade bönorna och låt rätten bli genomvarm. Smaka av. Krydda eventuellt mer om du önskar en starkare Chili con carne.
      2 burkar vita bönor, Eller: 350 gr torkade vita bönor

    Anteckning

    Chili con carne är en rätt som är väldigt lätt att variera. Passa på att använda grönsaker som du har liggandes i kylen. Det mesta passar att hacka fint och blanda ner. 
    Just Chili con carne är lätt att göra vegetariskt. Ersätt köttfärsen med en vegetarisk färs, såsom Quorn eller en färs baserad på sojabönor.
    Ett bra, billigt och näringsrikt alternativ är att ersätta färsen med kidneybönor eller en annan bönsort. Bönor av alla slag är mättande och full av näring. Genom att ersätta färsen blir denna rätt snäll för plånboken!
    Dryckförslag enligt Spännande Mat: Öl eller vatten som släcker törsten.
    Smakminnens förslag: ett glas rött passar också fint. Gräddfil eller matlagningsyoghurt är ett gott tillbehör, och likaså baguette.
    Spara detta recept på Pinterest!

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Havregrynskakor
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Macarons eller makroner med bittermandel

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!