Denna härliga chokladkolan, som även kallas Karins knäck, är både hård och spröd och smälter i munnen. Dessutom är den enkelt att laga!
Karins knäck
Det händer att när jag lagar ett av mormors recept, så kommer minnen från receptet tillbaka när jag provsmakar. Så var det när jag provsmakade smulorna till detta recept på gammaldags julgodis. Receptet heter ”Karins knäck”, men ingredienserna passar inte in på det jag känner till om knäck. Du vet, 2 dl av grädde, socker och sirap. Här var det ingen sirap och det var mjölk istället för grädde. Detta är som en blandning mellan knäck och fudge, och därav receptnamnet spröd chokladkola.
Brännhet
Det här med minnet till receptet på spröd chokladkola hände under kokningen. När jag hade kokat härligheten till 124 grader började jag, som det står i receptet, röra smeten kraftigt tills den blir frasig, kornig. Jag kände igen konsistensen. Lite som i holländska Borstplaat, men minnet var från kolakokningen. När jag hällde upp den heta sockermassan, och försökte snygga till den, så blev det grova sockriga smulor vid kanterna. Stora nog som små karameller. Frestande nog för att, när de fortfarande är heta, stoppa de i munnen, bara för att provsmaka. Med risk för att bränna tungan. Bara för att man inte kan låta bli. En liten bit spröd chokladkola, och en liten bit till…
Kastrullen var kantad av sockrig choklad och dottern kämpade med att skrapa ur den. Jag, med min erfarenhet från barndomen, kunde ge henne lite tips på hur man hackar loss lite här och var med en kniv.
Vem är Karin?
Jo, detta är återigen ett sånt kedjerecept. Min mormor Ingrid Nordén hade skrivit ner det här receptet på spröd chokladkola i receptsamlingen som hon gav i julklapp till sina barn. Hon hade i sin tur fått det av Karin Öhman, sin systerdotter. Receptet, som i släkten kallas för Karins knäck, är skriven i matsked och dessertsked, och min mormor har dubblat satsen och skrivit mängden i tekopp i stället. Detta kan ge en fingervisning om att det handlar om ett gammalt recept. Min moster Tippan Nordén minns Karins knäck:
”Karins knäck glömmer man inte – vår kusin Karin Öhman kom med det receptet till Flygeltofta på 50-talet! Lätt att få ihop som de barn vi var..”
Tippan
Här måste jag bara tipsa om min moster Tippans fantastiska tavlor! Det är inte så ofta längre att hon har en utställning, men när hon väl har det, så säljer hennes tavlor som om det vore lösgodis. Här snackar vi om ögongodis! Bara för att ni ska förstå vad jag pratar om, så finns här en av hennes tavlor. www.tippan.com
Hur ska jag förvara chokladkola?
I en plåtburk eller matlåda fungerar bra. Den behöver inte stå svalt.
Hur länge är hållbarheten på chokladkola?
Tills den smakar damm, skulle jag säga. Det officiella svaret är omkring 3 månader.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Grönkålsstomp - boerenkool
- Farmors saftiga saffransbullar
- Toast Skagen, Fritz specialare
- Äkta nasi goreng, ett originalrecept från Indonesien
- Mjuk pepparkaka - mormors
Chokladkola
Ingredienser
- 2½ dl mjölk 1 tekopp
- 2 msk smör
- 2½ dl strösocker 1 tekopp
- 2-3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker kan uteslutas
Instruktioner
Originaltext:
- Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull och koka upp. Kokas, röres kraftigt, skall bli frasig, kornig, häller upp på smord plåt, skäres i sneda rutor.
Ny text, steg för steg
- Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull och koka upp.
- La en ugnsplåt och lägg på bakplåtspapper.
- Valfritt, men du kan använda en termometer. Jag lätt det koka tills smeten var 124 grader.
- Ta kastrullen från värmen och rör i smeten med en träslev tills det blir frasig och kornig.
- Häll smeten på bakplåtspappret. När det har svalnat något kan du skära det i sneda rutor.
Lämna ett svar!