Ett fantastiskt bra grundrecept på luftiga och saftiga lussekatter. Receptet är åtminstone från 1940-talet, och saffransbullarna formas som en kringla.

Den hemliga ingrediensen
Vad är hemligheten till saftiga lussekatter? I detta recept, som nog är minst 80 år gammalt, används varken majonnäs eller kesella. Nej, här finns en annan, kanske oanad hemlighet! Här får ni också läsa om kvinnan bakom receptet: Karin Nordén.
Jag har sett att antalet ägg i bulldegen för lussekatter varierar från ingen till kanske två stycken. Hemligheten till dessa saftiga bullar ligger i äggen. Hela fyra ägg går ner i degen, vilket ger ett saftigare och luftigare resultat. Det är ju så vi vill ha våra älskade lussekatter!
Saffransbullar eller lussekatter?
Förresten, kärt barn har många namn. Här kallas de gyllene bullarna för Saffransbullar, men idag säger de flesta nog lussekatter istället. Receptet kommer från min mammas farmor Karin Nordén, född Montén. Hon är dotter till Sophie Montén, född Kuylenstierna, och från Sophie finns det ett antal recept här på sidan.

Farmor
I släkten kallas min mammas farmor helt enkelt för Farmor. Karin Nordén föddes i Vänersborg, gifte sig med Jan Nordén och bodde större delen av sitt liv på Charlottenborg, utanför Bjuv i Skåne. Hon var utbildad Skolkökslärarinna och en del av hennes handskrivna receptböcker finns bevarade. Min mamma och hennes syskon har många minnen av sin kärleksfulla farmor. Hon läste gärna högt för barnen och hjälpte dem med sina läxor.
Här kommer några tips inför bakandet:
- Se detta recept som ett grundrecept som kan varieras på olika sätt. Ett tips är att tillsätta russin (blötlägg i ca 30 minuter i antingen äppeljuice, vatten eller rom).
- Älskar du mandelmassa? Lägg en liten boll mandelmassa i varje bulle. Se till att den är täckt av bulldegen.
- Använd inte för mycket mjöl, även om degen känns kladdig. Vid utbakningen ska den kunna hanteras, men om för mycket mjöl tillsätts, så riskerar man att få torra bullar.
- Se till att arbeta degen ordentligt inför jäsningen. Mellan 5-10 minuter i maskin. Kolla om degen är glansig och elastisk. Kolla helt i början hur degen är genom att dra i den, och gör likadant efter en stund i assistenten/att ha knådat för hand. Då kommer du att se skillnad!
Hur förvarar jag lussekatter bäst?
Du kan förvara lussekatterna i en plastpåse. De är goda och saftiga i två dagar. Vill du ha de riktigt som nybakta kan du frysa ner de. Tina upp i rumstemperatur eller i mikrovågsugn. Det sista ej på hög effekt.
Kan man använda jäst för matbröd istället för jäst för söta degar när jag bakar lussekatter?
När du bakar kan du använda båda sorters jäst. Du kan även använda torrjäst. Men, Kronjäst rekommenderar jäst för söta degar om man bakar sött bröd, då det ger ett bättre resultat och en större volym på brödet.

... om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Klassiska engelska scones
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
- Havregrynskakor
- Enkel Butter Chicken

Farmors saftiga saffransbullar
Ingredienser
- 200 gr smör
- 4 dl mjölk
- 2 liter vetemjöl
- 2 dl socker
- ½ tsk salt
- 50 gr jäst (färsk)
- 4 ägg
- 1 paket saffran (0,5 gram)
Instruktioner
- Fettet smältes i en kastrull. Mjölken hälles över. Blandningen bör vara ljum. (Red. anm. 37˚C blir lagom.)200 gr smör, 4 dl mjölk
- Hälften av vetemjölet, socker och salt lägges i degbunken. (Red. anm. obs! häll upp mjölet i en litermått så att mjölet inte blir för kompakt, för då riskerar man att använda för mycket mjöl och bullarna riskerar att bli torra)2 liter vetemjöl, 2 dl socker, ½ tsk salt
- Den färska jästen smulas ner i en annan bunke och röres ut i lite av den ljumma smör-mjölk-blandningen.50 gr jäst (färsk)
- Saffran torkas i ugn, stötes med två sockerbitar (Red.anm. Vanligt strösocker i motsvarande mängd fungerar också) i mortel. Blandas med två msk mjölk eller vatten.1 paket saffran
- Vispa upp äggen. De uppvispade äggen, den ljumma mjölken, saffran och jästen hälles över mjölet och arbetas väl. Under tiden tillsättes mjöl lite i sänder. Använd inte all mjöl!Degen bör vara rätt lös, resten av mjölet sparas till utbakningen.4 ägg
- Degen slås smidig och blank (tar 5-10 minuter i maskin), får jäsa till sin dubbla storlek (Red. anm. täck bunken och ställ den på ett varmt ställe, det tar ca en timme).
- Baka ut degen till kringlor (Red. anm. detta var oväntad, eller hur? Lussekatter brukar bakas ut till just lussekatter. Välj den form som du vill ha!) som får jäsa väl (under fuktig handduk, gärna minst 30 minuter), penslas med ägg och gräddas i varm ugn, 250˚C. (Red. anm. Det tar ca 5 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen)
Anteckning
- Du kan välja att ha russin i degen.
- Efter att ha penslat bullarna kan du strö på socker och hackad mandel. En god och vacker variant på lussekatter!
- Frys ner de som du vet inte ska ätas samma dag. De håller 3-6 månader och tinas bäst i rumstemperatur.

Lämna ett svar!