Ett fantastiskt bra grundrecept på luftiga och saftiga lussekatter. Receptet är åtminstone från 1940-talet, och saffransbullarna formas som en kringla.
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2023/11/Farmors-saftiga-saffransbullar-LR-2-Smakminnen-2022-1024x747.jpg)
Den hemliga ingrediensen
Vad är hemligheten till saftiga lussekatter? I detta recept, som nog är minst 80 år gammalt, används varken majonnäs eller kesella. Nej, här finns en annan, kanske oanad hemlighet! Här får ni också läsa om kvinnan bakom receptet: Karin Nordén.
Jag har sett att antalet ägg i bulldegen för lussekatter varierar från ingen till kanske två stycken. Hemligheten till dessa saftiga bullar ligger i äggen. Hela fyra ägg går ner i degen, vilket ger ett saftigare och luftigare resultat. Det är ju så vi vill ha våra älskade lussekatter!
Saffransbullar eller lussekatter?
Förresten, kärt barn har många namn. Här kallas de gyllene bullarna för Saffransbullar, men idag säger de flesta nog lussekatter istället. Receptet kommer från min mammas farmor Karin Nordén, född Montén. Hon är dotter till Sophie Montén, född Kuylenstierna, och från Sophie finns det ett antal recept här på sidan.
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2023/03/KarinfMontenJanNordenf.Nilsson-724x1024.jpg)
Farmor
I släkten kallas min mammas farmor helt enkelt för Farmor. Karin Nordén föddes i Vänersborg, gifte sig med Jan Nordén och bodde större delen av sitt liv på Charlottenborg, utanför Bjuv i Skåne. Hon var utbildad Skolkökslärarinna och en del av hennes handskrivna receptböcker finns bevarade. Min mamma och hennes syskon har många minnen av sin kärleksfulla farmor. Hon läste gärna högt för barnen och hjälpte dem med sina läxor.
Här kommer några tips inför bakandet:
- Se detta recept som ett grundrecept som kan varieras på olika sätt. Ett tips är att tillsätta russin (blötlägg i ca 30 minuter i antingen äppeljuice, vatten eller rom).
- Älskar du mandelmassa? Lägg en liten boll mandelmassa i varje bulle. Se till att den är täckt av bulldegen.
- Använd inte för mycket mjöl, även om degen känns kladdig. Vid utbakningen ska den kunna hanteras, men om för mycket mjöl tillsätts, så riskerar man att få torra bullar.
- Se till att arbeta degen ordentligt inför jäsningen. Mellan 5-10 minuter i maskin. Kolla om degen är glansig och elastisk. Kolla helt i början hur degen är genom att dra i den, och gör likadant efter en stund i assistenten/att ha knådat för hand. Då kommer du att se skillnad!
Hur förvarar jag lussekatter bäst?
Du kan förvara lussekatterna i en plastpåse. De är goda och saftiga i två dagar. Vill du ha de riktigt som nybakta kan du frysa ner de. Tina upp i rumstemperatur eller i mikrovågsugn. Det sista ej på hög effekt.
Kan man använda jäst för matbröd istället för jäst för söta degar när jag bakar lussekatter?
När du bakar kan du använda båda sorters jäst. Du kan även använda torrjäst. Men, Kronjäst rekommenderar jäst för söta degar om man bakar sött bröd, då det ger ett bättre resultat och en större volym på brödet.
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2023/11/Farmors-saftiga-saffransbullar-LR-3-Smakminnen-2022-1024x768.jpg)
Tips på fler goda julrecept från förr:
![Mandelmussla i närbild efter ett släktrecept från 1880-talet.](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2024/11/Mandelmusslor-Weibulls-Smakminnen-4-1024x682.jpg)
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2023/12/Chokladkola-Karins-knack-Smakminnen-1-1-2020-1024x1024.jpg)
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2024/04/Mjuk-pepparkaka-Mormors-1-1-LR-Smakminnen-1024x1024.jpg)
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2024/03/Marzipan-konfekt-1-1-1200px-Smakminnen-2021-1024x1024.jpg)
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2023/05/Mormors-appelkompott-1200-LR-17-Smakminnen-2020-1-1024x1024.jpg)
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2024/04/Pinnmat-ostkuber-med-syltad-ingefara-LR-1200-2-Smakminnen-2022-1024x1024.jpg)
... om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Klassiska engelska scones
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
- Havregrynskakor
- Enkel Butter Chicken
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2023/11/Farmors-saftiga-saffransbullar-LR-5-1-1-Smakminnen-2022-300x300.jpg)
Farmors saftiga saffransbullar
Ingredienser
- 200 gr smör
- 4 dl mjölk
- 2 liter vetemjöl
- 2 dl socker
- ½ tsk salt
- 50 gr jäst (färsk)
- 4 ägg
- 1 paket saffran (0,5 gram)
Instruktioner
Originaltext:
- Fettet smältes i en kastrull. Mjölken hälles över. Blandningen bör vara ljum. Hälften av vetemjölet, socker och salt lägges i degbunken. Den färska jästen smulas ner i en annan bunke och röres ut i lite av den ljumma smör-mjölk-blandningen. Saffran torkas i ugn, stötes med två sockerbitar i mortel. Blandas med två msk mjölk eller vatten. Vispa upp äggen. De uppvispade äggen, den ljumma mjölken, saffran och jästen hälles över mjölet och arbetas väl. Under tiden tillsättes mjöl lite i sänder. Degen slås smidig och blank, får jäsa till sin dubbla storlek. Baka ut degen till kringlor, penslas med ägg och gräddas i varm ugn, 250˚C.
Ny steg-för-steg text:
- Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk.200 gr smör, 4 dl mjölk
- Hälften av vetemjölet, socker och salt lägges i degbunken. Tips: Häll upp mjölet i en litermått så att mjölet inte blir för kompakt, för då riskerar man att använda för mycket mjöl och bullarna kan bli torra.2 liter vetemjöl, 2 dl socker, ½ tsk salt
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över några deciliter av den ljumma smör-mjölk-blandningen.50 gr jäst (färsk)
- Torka saffran i ugnen. Du kan också värma den i 10 sekunder i mikrovågsugnen. Stöt den med några matskedar socker i en mortel. Blanda med några matskedar mjölk eller vatten. Ps: jag tror att de i det gamla receptet värmer saffran för att frigöra smaker. Detta steg kan uteslutas.1 paket saffran
- Vispa upp äggen. Häll de uppvispade äggen, den ljumma mjölken, saffran och jästen över mjölblandningen i degbunken och knåda den väl. Tillsätt under tiden resten av mjölet, lite i sänder. Spar ca 1 dl för utbakningen. När degen är smidig och blank kan den jäsa. Använder du maskin: knåda degen i 5-10 minuter. För hand tar det 10-20 minuter.4 ägg
- Ställ degbunken på ett dragfritt och varmt ställe och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa till sin dubbla storlek, under ca 1 timme.
- Dela upp degen i 30 bitar. Baka ut degen till kringlor eller lussekatter och lägg de på en bakplåt som är klädd i bakplåtspapper. (Red. anm. detta var oväntad, eller hur? Lussekatter brukar bakas ut till just lussekatter. Välj den form som du vill ha!) som får jäsa väl (under fuktig handduk, gärna minst 30 minuter), penslas med ägg och gräddas i varm ugn, 250˚C. (Red. anm. Det tar ca 5 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen)
- Täck bakplåtarna med fuktiga handdukar och låt jäsa i ca 30-45 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispad ägg. Grädda i 225℃ i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter. Detta gäller ugnsinställningen med över- och undervärme. Grädda i 205℃ om du använder varmluftsugn.
Anteckning
- Du kan välja att ha russin i degen.
- Efter att ha penslat bullarna kan du strö på socker och hackad mandel. En god och vacker variant på lussekatter!
- Frys ner de som du vet inte ska ätas samma dag. De håller 3-6 månader och tinas bäst i rumstemperatur.
![](https://smakminnen.se/wp-content/uploads/2023/11/Farmors-saftiga-saffransbullar-Pinterest-683x1024.jpg)
Ann-Charlotte
Låter mycket med 2 liter mjöl till 4 dl mjölk! I många recept uppmanar man till att ta så lite mjöl som möjligt [13-14 dl till 5 dl mjölk]. Är det för att det är så många ägg i?
Marloes
Hej!
Jag brukar också jämföra recept, de kan vara så olika! Senast för några veckor sedan bakade jag saffransbullar efter detta recept och de blev riktigt fina. Degen var till och med lite lös. Jag tror att både smält smör, fyra ägg och 4 dl mjölk tillsammans blir rätt mycket vätska. Mjöl kan vara en knepig ingrediens, för det skiljer sig mycket mellan olika märken, vilket jag såg i tv. Där kom Garants vetemjöl ut som bäst i test. Vi har stenmalet mjöl här i Uppland som suger åt sig vätskan som en svamp, och då får man använda mindre mjöl. Oavsett är det viktigt att hälla upp mjöl i en litermått, så att det blir luftigt, för när det blir packat, då kan det bli för mycket vetemjöl. Här är det egentligen bäst att väga, för då blir det mer exakt. Det kan jag tillägga i receptet.
Berätta gärna vad du tycker om det här receptet när du har bakat!
Madeleine Arvidsson
Det blev supergoda bullar!! 💗Hade lite mindre mjöl och dubblade receptet. Mums!
Marloes
Hej! Vad glad jag blir att du gillar receptet! Det är klokt att vara försiktigt med mjölmängden 🙂 Tänk att ett så gammalt recept fortfarande fungerar så bra. Önskar dig fina adventsveckor.