Finaste apelsinmarmelad får du om du följer detta recept! Den vackra orangea färgen är som en solnedgång fångad i en burk. Receptet kommer från Iduns kokbok från 1920.
Iduns kokbok
Detta recept på Finaste apelsinmarmelad kommer från den närmast legendariska kokboken Iduns kokbok, som första gången kom ut 1911. Jag har ett exemplar från upplagan som trycktes 1920. Författaren är Elisabeth Östman var redaktör på veckotidskriften Idun , och kokboken är uppkallad efter och initierad av just den här veckotidskriften. Iduns kokbok utgavs hela 15 gånger och innehåller över 1000 recept.
Om detta recept
Finaste apelsinmarmelad är just som det heter. Riktigt fint, och därmed lätt men någorlunda mödosamt att tillaga. Men, du ska inte misströsta! Jag kommer att tipsa om några genvägar! Dessutom tycker jag att det ibland är helt okej när saker och ting får ta tid. Det ska inte alltid behöva jäktas! Radion är min kompis i köket. Förutom barnen då.
Hur använder jag apelsinmarmelad?
Det finns många olika sätt att avnjuta sin hemgjorda apelsinmarmelad på. Kanske du är en av dem som älskar att ha det på en rostad macka? Här kan du skapa en riktig lyxfrukost med klassiska engelska scones! Receptet här på Smakminnen är från Mrs Beetons berömda engelska kokbok från 1800-talet. Jag brukar ha en ostskiva på. Och där kom vi in på nästa förslag: ostbrickan! Marmelad och ost är synnerligen bra smakkompisar. Om marmeladen är någorlunda lös i konsistensen är den god att ha i yoghurt. Finaste apelsinmarmelad är också gott att ha som fyllning i kakor.
Hur länge är hållbarheten på hemgjord apelsinmarmelad?
I väl steriliserade burkar håller apelsinmarmelad i ungefär ett år. Men, för att undvika matsvinn rekommenderar jag att du tittar, luktar och smakar på marmeladen, för hållbarheten kan variera och till och med vara mer än ett år. Förvara burkarna mörkt och svalt.
Hur steriliserar jag mina syltburkar?
Diska burkarna, antingen för hand eller i diskmaskin. Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ burkarna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
Om du gillar detta recept...
...så kanske du också gillar
- Glass på 3 ingredienser
- Grönkålsstomp, holländsk potatismos med grönkål
- Mockafylld rulltårta med hasselnötter
- Pinnmat: ostkuber med syltad ingefära
- Klassiska engelska scones
Finaste apelsinmarmelad
Utrustning
- Stor kastrull
- syltburkar
Ingredienser
- 2 kg apelsiner
- vatten
- 1,4 kg socker
- 2 citroner Obs! Valfri ingrediens!
Instruktioner
Originaltext från Iduns kokbok 1920. Modern steg-för-steg text följer
- Beredning: Apelsinerna tvättas väl och torkas. Skalen avtagas, så att det av varje apelsin blir 8 delar. Skalen läggas i rikligt med vatten i en syltgryta och få koka med lock omkr. ½ tim., varefter de upphällas i durkslag och få kallna. Apelsinerna delas i klyftor, och dessa befrias noga från hinnor och kärnor. Från skalen bortskäres allt det vita, varefter de skäras tvärs över i mycket fina strimlor, som påsättas att koka i 3 dcl. vatten. När skalen kokat 15 min., tillsättas fruktköttet och sockret; marmeladen får koka, under det den omröres och skummas väl, till den är klar. Den upphälles genast i små varma glasburkar, förut sköljda med konjak. Burkarna överbindes, när marmeladen är kall. Önskas marmeladen syrligare, medtages citronerna och dessa behandlas på samma sätt som apelsinerna.
Modern text
- Tvätta och torka apelsinerna. Önskar du syrligare marmelad, tillsätt två citroner. Ta bort skalet, och här finns två alternativ: 1. Enligt Idun. Skär i apelsinskalen (ej igenom hela apelsinen) så att det blir 8 klyftor. Ta av skalen. 2. Skala apelsinerna med en potatisskalare eller direkt med en kniv. Undvik att få med det vita som finns direkt under skalet. Den smakar bitter och ska inte följa med i marmeladen. Koka skalen i riktigt med vatten under lock i ca 30 minuter. Häll upp skalen i durkslag och låt kallna.2 kg apelsiner, 2 citroner
- Dela apelsinen i klyftor och ta bort senor och hinnor.
- Om du har kokat skalen med det vita kvar, som i originalreceptet, ta då bort det vita från skalen. Lägg skalen platt med orangea sidan mot skärbrädan. Ta en kniv och "filea" bort det vita.
- Strimla apelsinskalen. Lägg i 3 dl vatten och låt det koka i 15 minuter.
- Tillsätt fruktköttet och sockret. Skumma väl. Koka marmeladen i 20 till 30 minuter. För att se om marmeladen är klar så kan du göra ett syltprov: Ta en kall tallrik, lägg lite marmelad på den och dra ett streck igenom marmeladen. Om den flyter samman behöver den koka längre. När strecket består, då är den färdig.1,4 kg socker
- Häll upp på steriliserade burkar. Förslut väl. Många rekommenderar att vända burken upp och ner, vilket jag gör ibland. Förvara burkarna mörkt och svalt.
Magnus
Roligt med ett gammalt recept. Jag som gillar konjak föll direkt. lägg gärna till sockret i den moderna instruktionen! Tack flr att du delade med dig till oss som inte har Iduns kokbok!
Marloes
Hej Magnus!
Tack för att du är en så uppmärksam läsare! Nu har jag tillagt sockret i beskrivningen och lagt till ingredienserna i stegen för att läsaren ska slippa scrolla upp och ner för att ta reda på ingredienserna.
Jag tycker inte att man smakar av konjakten när man sköljer burkarna, men om du vill få en mer framträdande smak av konjak, tillsätt då ca 1 dl efter att sockret har lösts upp. Koka sedan tills marmeladen klarar geléprovet. Detta har jag inte testat själv, men sett i andra recept. Lycka till!