Att det kan vara så enkelt att göra flädersaft! Detta recept är minst ett sekel gammalt och är riktigt uppfriskande och gott.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Bagaren och Kocken.
En skatt i skafferiet eller frysen
Det finns en viss romantik i att stå och plocka fläderblommor. Doften, surrande insekter och löftet om att vi står i början av en ljuvlig säsong. Receptet är inte svårare än att man får lägga blomsterklasar varvad med citron, socker och citronsyra i ett krus eller annan behållare, och så häller man på kokande vatten.
Sen får man vänta, sila och hälla upp i flaskor. Ja, du förstår, det kan knappast bli enklare. Och det fina är att du efter den här lilla ansträngningen har en härlig skatt i skafferiet eller frysen som kan plockas fram året runt.
Ett gammalt recept
Det här receptet på flädersaft kommer från min mormor Ingrid Nordén. Hon var känd för sin goda matlagning och här på Smakminnen hittar du många av hennes recept. Just detta recept på fläderblomssaft har hon mest sannolikt fått från tidigare generationer.
Krus
Förr använde man vackra stora krus för att göra saften i. Har man måhända inte ett krus hemma, så fungerar en annan bunke eller kastrull.
När jag senast gjorde flädersaft, köpte jag en plasthink som jag använder för matlagning. I fall du köper en hink, kolla att det finns det här lilla bestick-tecknet som visar att den går att använda för matlagning. Kruset på bilden längre ner är min mammas och den står och är vacker i Skåne.
Tips på hur du kan använda flädersaft!
- Du kan använda flädersaft som smaksättare i tårtfyllningar.
- Flädersaft, gin och kolsyrat vatten blir en god drink!
- Du kan blanda flädersaft med grapetonic, vilket enligt min mormor blir en god drink.
- Sist men inte minst så är flädersaft underbart svalkande en varm sommardag. Späd ut saften med vatten.
Hur förvarar jag bäst min hemgjorda saft?
I saftflaskor, helst av glas. Det är lättare att rengöra glasflaskor än plastflaskor och du kan välja att förvara flaskorna svalt eller i frysen. Om du väljer att frysa ner körsbärssaften i glasflaskor får du se till att inte fylla flaskan hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser och då kan flaskan explodera.
Kan man frysa ner fläderblommor?
Ja! Du kan frysa ner fläderblommor och göra saft vid ett senare tillfälle.
Hur steriliserar jag saftflaskor?
Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrannt med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
- Somrig potatissallad från Amsterdam
- Mormors sega maränger
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Mammas berömda chokladtårta
Flädersaft - det bästa receptet från förr
Utrustning
- krus eller kastrull
- saftflaskor
Ingredienser
- 80 klasar fläderblommor
- 2 liter vatten
- 2 liter socker (ja, du läste rätt! Liter, ej kg)
- 4 citroner
- 40 gr citronsyra
Instruktioner
Originatext
- Skölj blommorna, varva med citronsyra, socker och citronerna i skivor skurna, i porslinskruka, häll vattnet kokande över. Låt stå i fyra dygn, sila. Förvara kallt eller frys.
Ny text
- Skölj blommorna. Skölj citronerna och skär i tunna skivor. Ta ett rent krus, stor kastrull eller annan behållare och varva blommorna med citronsyra, socker och citronskivorna.
- Häll kokande vatten över fläderblandningen.
- Täck över och ställ kallt i fyra dygn. Vänd massan en gång per dygn.
- Sila massan.
- Häll Flädersaften upp i väl rengjorda eller steriliserade flaskor.
- Förvara din saft på ett svalt och mörkt ställe eller i frysen. Om du fryser saften: se till att fylla flaskan inte hela vägen upp. Saften expanderar när den fryser och flaskan kan då gå sönder.
Lämna ett svar!