• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Dryck

    Flädersaft - bästa receptet från förr

    27 april 2022 by Marloes 4 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Att det kan vara så enkelt att göra flädersaft! Detta recept är minst ett sekel gammalt och är riktigt uppfriskande och gott.

    Ett glas flädersaft med en citronskiva i kanten. Bredvid ligger en stor vit blomma och små lila.

    En skatt i skafferiet eller frysen

    Det finns en viss romantik i att stå och plocka fläderblommor. Doften, surrande insekter och löftet om att vi står i början av en ljuvlig säsong. Receptet är inte svårare än att man får lägga blomsterklasar varvad med citron, socker och citronsyra i ett krus eller annan behållare, och så häller man på kokande vatten.

    Sen får man vänta, sila och hälla upp i flaskor. Ja, du förstår, det kan knappast bli enklare. Och det fina är att du efter den här lilla ansträngningen har en härlig skatt i skafferiet eller frysen som kan plockas fram året runt.

    Flaskor med hemgjord flädersaft står framför ett krus och en saftsil som används för att göra saften.
    Flädersaften silas och hälles upp i flaskor. Kruset är perfekt för att lägga alla ingredienser i.

    Ett gammalt recept

    Det här receptet på flädersaft kommer från min mormor Ingrid Nordén. Hon var känd för sin goda matlagning och här på Smakminnen hittar du många av hennes recept. Just detta recept på fläderblomssaft har hon mest sannolikt fått från tidigare generationer.

    Ingrid Nordén, född Weibull. Bilden togs 1962 av fotograf Jan Nordén.
    Min mormor Ingrid Nordén år 1962. Fotograf Jan Nordén.

    Krus

    Förr använde man vackra stora krus för att göra saften i. Har man måhända inte ett krus hemma, så fungerar en annan bunke eller kastrull.

    När jag senast gjorde flädersaft, köpte jag en plasthink som jag använder för matlagning. I fall du köper en hink, kolla att det finns det här lilla bestick-tecknet som visar att den går att använda för matlagning. Kruset på bilden längre ner är min mammas och den står och är vacker i Skåne.

    Två krus och en massa fläderblommor, citron och citronsyra. Allt står redo för att påbörja tillverkningen av saft.
    Som förr. Här ser du ett krus från förra sekelskiftet som användes för att bland annat göra flädersaft.

    Tips på hur du kan använda flädersaft!

    • Du kan använda flädersaft som smaksättare i tårtfyllningar.
    • Flädersaft, gin och kolsyrat vatten blir en god drink!
    • Du kan blanda flädersaft med grapetonic, vilket enligt min mormor blir en god drink.
    • Sist men inte minst så är flädersaft underbart svalkande en varm sommardag. Späd ut saften med vatten.

    Hur förvarar jag bäst min hemgjorda saft?

    I saftflaskor, helst av glas. Det är lättare att rengöra glasflaskor än plastflaskor och du kan välja att förvara flaskorna svalt eller i frysen. Om du väljer att frysa ner körsbärssaften i glasflaskor får du se till att inte fylla flaskan hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser och då kan flaskan explodera.

    Ett glas färdigblandad fläderblomssaft eller flädersaft, och en flaska med saft bredvid. Glaset och flaskan står framför ett rött torp med vita knutor.

    Kan man frysa ner fläderblommor?

    Ja! Du kan frysa ner fläderblommor och göra saft vid ett senare tillfälle.

    Närbild på fläderblommor.

    Hur steriliserar jag saftflaskor?

    Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrannt med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.

    Rårörd jordgubbssaft är lika enkelt att göra som flädersaft och smaken är ljuvlig söt av jordgubbar. Som sommaren i ett glas! Även det här är ett gammalt släktrecept.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
    • Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Mormors sega maränger
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Mammas berömda chokladtårta

    Flädersaft - det bästa receptet från förr

    Detta är ett riktigt gammalt recept som är både enkelt och ger ett riktigt gott saft. Du kan använda saften till tårtfyllningar, drinkar eller servera den utblandad med vatten.
    4.71 from 17 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 30 minuter minuter
    Låt stå 4 dygn och sedan sila 4 days d
    Total tid 4 days d 30 minuter minuter
    Måltid Dryck
    Kök Sverige
    Portioner 3 liter
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • krus eller kastrull
    • Saftsil
    • saftflaskor

    Ingredienser
      

    • 80 klasar fläderblommor
    • 2 liter vatten
    • 2 liter socker (ja, du läste rätt! Liter, ej kg)
    • 4 citroner
    • 40 gr citronsyra

    Instruktioner
     

    Originatext

    • Skölj blommorna, varva med citronsyra, socker och citronerna i skivor skurna, i porslinskruka, häll vattnet kokande över. Låt stå i fyra dygn, sila. Förvara kallt eller frys.

    Ny text

    • Skölj blommorna. Skölj citronerna och skär i tunna skivor. Ta ett rent krus, stor kastrull eller annan behållare och varva blommorna med citronsyra, socker och citronskivorna.
    • Häll kokande vatten över fläderblandningen.
    • Täck över och ställ kallt i fyra dygn. Vänd massan en gång per dygn.
    • Sila massan.
    • Häll Flädersaften upp i väl rengjorda eller steriliserade flaskor.
    • Förvara din saft på ett svalt och mörkt ställe eller i frysen. Om du fryser saften: se till att fylla flaskan inte hela vägen upp. Saften expanderar när den fryser och flaskan kan då gå sönder.

    Anteckning

    Tips!
    Om du väljer att ställa fläderblandningen i kylen, då kan det bli tungt för glashyllan. När jag ställde kruset i kylen ställde jag därför under glasskivan en burk med några skivor kartong för att säkerställa att inte glasskivan skulle ge vika under tyngden. 
    Använd saftflaskor i glas. Se till att inte fylla den hela vägen upp då glaset kan spricka i frysen när själva saften expanderar när det blir is. Bra att ha är en plastpåse runtom, för det är ett tråkigt städjobb om en flaska skulle läcka.
    Du kan även använda petflaskor (plast), men jag har börjat använda glasflaskor istället. Någonstans läste jag att plastflaskor inte håller i längden, och glasflaskor kan du sterilisera. Att kunna använda glasflaskorna år efter år är såklart bra för miljön. 
    Keyword Billig mat, Enkla recept
    Spara detta recept på Pinterest!

    More Dryck

    • Okokt jordgubbssaft
    • Jordgubbslikör - Prinsessornas
    • Körsbärslikör - godaste receptet
    • Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Birgitta Bjärnäs

      juni 22, 2025 at 12:44 e m

      Mpsye man ha så mycket socker?

      Svara
      • Marloes

        juni 22, 2025 at 10:01 e m

        Hej Birgitta!
        Nej, du kan minska sockermängden om du vill. Sockret förstärker smaken, har en konserverande verkan och ger fyllighet till saften. Du kan gott halvera mängden socker, men då blir det bäst om du fryser ner saften. Alla gillar olika stark saft, så du kan också följa receptet och blanda ut det med mer vatten.
        Lycka till med att göra saft!

        Svara
    2. Maggan

      juni 24, 2025 at 3:27 e m

      Man kan frysa saften i plastburkar och ösa ur med glasskopa, det gör mina barnbarn

      Svara
      • Marloes

        juni 24, 2025 at 6:47 e m

        Hej Maggan!
        Vilket bra tips 🙂 Tack så mycket!
        Bästa hälsningar,
        Marloes

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!