• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Dryck

    Flädersaft - bästa receptet från förr

    27 april 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Att det kan vara så enkelt att göra flädersaft! Detta recept är minst ett sekel gammalt och är riktigt uppfriskande och gott.

    Ett glas flädersaft med en citronskiva i kanten av glaset. I bakgrunden Syrenens grönska.
    Flädersaft, eller fläderblomssaft, kan användas både till att dricka som utblandat saft, eller för att göra trevliga drinkar, ha som smaksättare i desserter och tårtor.

    En skatt i frysen

    Det finns en viss romantik i att stå och plocka fläderblommor. Doften, surrande insekter och löftet om att vi står i början av en ljuvlig säsong. Receptet är inte svårare än att man får lägga blomsterklasar varvad med citron, socker och citronsyra i ett krus eller annan behållare, och så häller man på kokande vatten.

    Sen får man vänta, sila och hälla upp i flaskor. Ja, du förstår, det kan knappast bli enklare. Och det fina är att du efter den här lilla ansträngningen har en härlig skatt i frysen som kan plockas fram året runt.

    Flaskor med hemgjord flädersaft står framför ett krus och en saftsil som används för att göra saften.
    Flädersaften silas och hälles upp i flaskor. Kruset är perfekt för att lägga alla ingredienser i.

    Ett gammalt recept

    Det här receptet på flädersaft kommer från min mormor Ingrid Nordén. Hon var känd för sin goda matlagning och här på Smakminnen hittar du många av hennes recept. Just detta recept på fläderblomssaft har hon mest sannolikt fått från tidigare generationer.

    Ingrid Nordén, född Weibull. Bilden togs 1962 av fotograf Jan Nordén.
    Min mormor Ingrid Nordén år 1962. Fotograf Jan Nordén.

    Krus

    Förr använde man vackra stora krus för att göra saften i. Har man måhända inte ett krus hemma, så fungerar en annan bunke eller kastrull. Denna bunke på 10 liter motsvarar ett gammaldags krus.

    När jag senast gjorde flädersaft, köpte jag en plasthink som jag använder för matlagning. I fall du köper en hink, kolla att det finns det här lilla bestick-tecknet som visar att den går att använda för matlagning. Kruset på bilden längre ner är min mammas och den står och är vacker i Skåne.

    Två krus och en massa fläderblommor, citron och citronsyra. Allt står redo för att påbörja tillverkningen av saft.
    Som förr. Här ser du ett krus från förra sekelskiftet som användes för att bland annat göra flädersaft.

    Tips på hur du kan använda flädersaft!

    • Du kan använda flädersaft som smaksättare i tårtfyllningar.
    • Flädersaft, gin och kolsyrat vatten blir en god drink!
    • Du kan blanda flädersaft med grapetonic, vilket enligt min mormor blir en god drink.
    • Sist men inte minst så är flädersaft underbart svalkande en varm sommardag. Späd ut saften med vatten.

    Hur förvarar jag bäst min hemgjorda saft?

    I saftflaskor, helst av glas. Det är lättare att rengöra glasflaskor än plastflaskor och du kan välja att förvara flaskorna svalt eller i frysen. Om du väljer att frysa ner körsbärssaften i glasflaskor får du se till att inte fylla flaskan hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser och då kan flaskan explodera.

    Ett glas färdigblandad fläderblomssaft eller flädersaft, och en flaska med saft bredvid. Glaset och flaskan står framför ett rött torp med vita knutor.

    Kan man frysa ner fläderblommor?

    Ja! Du kan frysa ner fläderblommor och göra saft vid ett senare tillfälle.

    Närbild på fläderblommor.

    Hur steriliserar jag saftflaskor?

    Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
    • Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Mormors sega maränger
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Mammas berömda chokladtårta

    Flädersaft - det bästa receptet från förr

    Detta är ett riktigt gammalt recept som är både enkelt och ger ett riktigt gott saft. Du kan använda saften till tårtfyllningar, drinkar eller servera den utblandad med vatten.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 30 minuter minuter
    Låt stå 4 dygn och sedan sila 4 days d
    Total tid 4 days d 30 minuter minuter
    Måltid Dryck
    Kök Sverige
    Portioner 3 liter
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • krus eller kastrull
    • Saftsil
    • saftflaskor

    Ingredienser
      

    • 80 klasar fläderblommor
    • 2 liter vatten
    • 2 liter socker (ja, du läste rätt! Liter, ej kg)
    • 4 citroner
    • 40 gr citronsyra

    Instruktioner
     

    Originatext

    • Skölj blommorna, varva med citronsyra, socker och citronerna i skivor skurna, i porslinskruka, häll vattnet kokande över. Låt stå i fyra dygn, sila. Förvara kallt eller frys.

    Ny text

    • Skölj blommorna. Skölj citronerna och skär i tunna skivor. Ta ett rent krus, stor kastrull eller annan behållare och varva blommorna med citronsyra, socker och citronskivorna.
    • Häll kokande vatten över fläderblandningen.
    • Täck över och ställ kallt i fyra dygn. Vänd massan en gång per dygn.
    • Sila massan.
    • Häll Flädersaften upp i väl rengjorda eller steriliserade flaskor.
    • Förvara din saft på ett svalt och mörkt ställe eller i frysen. Om du fryser saften: se till att fylla flaskan inte hela vägen upp. Saften expanderar när den fryser och flaskan kan då gå sönder.

    Anteckning

    Tips!
    Om du väljer att ställa fläderblandningen i kylen, då kan det bli tungt för glashyllan. När jag ställde kruset i kylen ställde jag därför under glasskivan en burk med några skivor kartong för att säkerställa att inte glasskivan skulle ge vika under tyngden. 
    Använd saftflaskor i glas. Se till att inte fylla den hela vägen upp då glaset kan spricka i frysen när själva saften expanderar när det blir is. Bra att ha är en plastpåse runtom, för det är ett tråkigt städjobb om en flaska skulle läcka.
    Du kan även använda petflaskor (plast), men jag har börjat använda glasflaskor istället. Någonstans läste jag att plastflaskor inte håller i längden, och glasflaskor kan du sterilisera. Att kunna använda glasflaskorna år efter år är såklart bra för miljön. 
    Keyword Billig mat, Enkla recept
    Spara detta recept på Pinterest!
    « Mammas berömda chokladtårta
    Sluring från Kvekgården »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA