I Barnens receptkedja får du som elev i Hem- och konsumentkunskapsundervisning (HKK) lära dig roliga och intressanta fakta om mathistoria. Du får själv välja ett gammalt recept och baka den under HKK lektionen. Projektet är löpande!

Delta med din skola!
Vill du att din skola deltar i projektet Barnens receptkedja, kan du visa informationen på den här sidan för din lärare. Här på Smakminnen.se finns gratis läromedel som gör det enkelt för alla att kunna genomföra projektet. Barnens receptkedja startade hösten 2020 på Örsundsbroskolan i Uppland, och eleverna gjorde tummen upp!
Tips
I Barnens receptkedja får du som elev som hemuppgift att leta efter ett gammalt recept. På denna sida hittar du tips på vad du ska tänka på när du letar efter ett gammalt recept och hur du kan skriva om receptet och fotografera resultatet. Just att fotografera och skriva om receptet bestämmer läraren om det ska ske.

Hitta ett gammalt recept
Här finns det ett antal olika alternativ. Receptet ska helst vara 30 år eller äldre om den ska räknas som gammalt.
- Enklast är att fråga hemma efter ett gammalt recept. Viktigt är att fråga om receptets historia, för det gör ett recept så mycket mera intressant! I frågeformuläret nedan finns ett antal frågor som du kan försöka få svar på.
- En gammal kokbok. Har ni inga kokböcker hemma, så finns det att hitta på biblioteket. Glöm inte att kolla årtalet på boken, för den ska vara tryckt senast på 1980-talet eller helt i början på 1990-talet.
- Nätet. Googla efter din favoritkaka och kolla historien om den. Oftare än man tror har kakor en gammal historia.
Hur gammalt är receptet?
- Om du har receptet från en bok, kolla längst fram i boken vilket år den är tryckt.
- Om du har receptet hemifrån, så kan du fråga efter hur gammalt receptet är. Sen kan du göra lite detektivarbete! Om receptet innehåller volymmått som kaffekopp och tekopp, då kan den vara äldre än från 1940-talet. Om den innehåller u-tecknet för skålpund, vilket är 425 gram, då är den äldre än 1889. Om det står 212 gram i ett recept, är det alltså ett halvt skålpund, och då har receptet översatts till gram, vilket vi använder idag.
- Ifall du inte hittar något kan du kolla på nätet om hur länge man har bakat en viss kaka.
Skriva om receptet
Antingen utgår du helt från receptformuläret, eller så använder du den som stöd för att skriva en intressant och lockande text. Det skulle väl vara kul om andra inspireras att laga just ditt recept? Skriv gärna om hur kakan smakar, och varför den är så god.
Ibland behöver själva receptet att skrivas om, eller förtydligas. Kanske receptet är rentav på ett annat språk? I receptformuläret finns redan två delar som du kan fylla i: ingredienser och metod. I metoden finns ett enkelt sätt att skriva: steg 1, steg 2 etc.

Fotografera!
Här kommer några tips på hur du kan ta snygga bilder på det du har bakat.
- Ljuset: ställ gärna maten vid ett fönster, det naturliga ljuset hjälper att bilden blir vacker. Du kan till och med ta maten utomhus för att ta en vacker bild! Om du inte har möjlighet till det, kolla var du står när du tar en bild för att se att du inte skuggar maten.
- Rekvisita. Använd snygg porslin, eller en kökshandduk och kanske ingredienserna som används i receptet. En blomma, höstlöv eller en jultomte kan vara vackert att ha med på bilden.
- Hur läggs maten upp? Småkakor kan travas lite grann, eller läggas bredvid varandra. Med en mjuk kaka kan du välja mellan att fotografera den som den är, eller att skära upp den och visa hur den ser ut inuti. Du bestämmer!
- Vinkeln: du kan fotografera ovanifrån, framifrån eller från sidan. Här är det roligt att testa dig fram.
Publicera
Din lärare bestämmer om era recept kommer att läggas upp här på smakminnen.se. Om så är fallet, så är det bra att tänka på vad man skriver om personen bakom receptet. Det gör ett recept intressant om man vet mer om personen som brukade baka efter det receptet.
När recepten väl finns på smakminnen.se blir det väldigt roligt att kunna visa upp för släkt och vänner. Det är bara att skicka en länk via mobilen! Recepten kommer att hittas i menyn: recept – Barnens receptkedja.
Intervjua äldre
Inte alla genomför denna del i projektet!
Matvanor har genom åren förändrats väldigt mycket. Därför är det så intressant att intervjua en äldre person som kan berätta intressanta, konstiga och roliga saker om mat förr. Och vet du vad? De blir väldigt glada över att få träffa er och berätta om hur det var förr. Förvarades ägg i vatten under vinterhalvåret? Har de ätit grisfötter? Hur mycket lösgodis fick de? Minns de ransoneringstiden under Andra världskriget? Detta frågeformulär kan användas i intervjun.
Dokument och länkar
Här kommer dokument som hjälper dig i projektet.
Receptformulär Barnens receptkedja
Barnens receptkedja. Intervju äldreboende
I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.
För lärare – Barnens receptkedja
För vårdnadshavare – Barnens receptkedja
Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.