I Barnens receptkedja får elever i Hem- och konsumentkunskap lära sig om mathistoria och baka efter egna gamla recept. För dig som lärare finns här ett komplett paket med läromedel (gratis!) för att använda i undervisningen.
Upplägg
Det finns tre moment i projektet, varav två upptar en del av lektionen och en lektion ägnas helt åt Barnens receptkedja. Det finns ytterligare två till moment som är valfria.
Hösten 2020 genomfördes Barnens receptkedja som pilotprojekt på Örsundsbroskolan i Uppland. Från både läraren och eleverna fick jag, Marloes Öhrnell – som driver Smakminnen, bra feedback med förslag på hur man kan förbättra projektet. I introduktionen kan du läsa varför det är så bra att ha med Barnens receptkedja i undervisningen. Längst ner hittar du dokumenten som kan användas i undervisningen.

Här följer ett förslag på upplägg om hur Barnens receptkedja kan genomföras. De två sista lektionerna är valfria. Om du som lärare väljer att publicera recepten på Smakminnen.se så kan du kontakta mig på marloes@smakminnen.se och då ordnar jag ett konto för er skola. Här kan dina elever logga in och lägga in sina recept.
Lektionerna:
Lektion 1:
Powerpointpresentation, vilket tar ca 30 minuter. Presentationen förklarar först vad projektet handlar om, sedan väldigt kort om bakhistoria för att sedan avsluta med tips på vad man ska tänka på när man bakar efter gamla recept och publicerar den.
Varsågod, här kan du ladda ner Powerpointpresentationen:
Smakminnen. Barnens receptkedja Introduktion Powerpoint – small
I länken nedan kan du ladda ner texter till Powerpointpresentationen som för varje slide förklarar mer ingående om projektet och mathistoria.
Barnens receptkedja – texter till powerpoint
Presentationen har många bilder och är utformade så att det är lätt att följa och med roliga fakta.
Eleverna får i hemuppgift att leta reda på ett gammalt recept. Enklast är om du som lärare avgränsar receptvalet till kakor/godis för att underlätta inköp av ingredienser. Eleverna kan fråga hemma efter gamla recept eller i gamla kokböcker. Allt detta finns förklarad för eleverna i Powerpointpresentationen.
På sidan För elever – Barnens receptkedja, finns steg för steg tips och råd för eleverna. I För vårdnadshavare – Barnens receptkedja finns information om projektet och tips på hur man som förälder kan hjälpa sitt barn.
Receptformuläret är ett stöd för eleverna för att få svar på receptets historia.
Lektion 2:
Eleverna presenterar de gamla recept de har hittat. Oftast jobbar elever i HKK i par eller små grupper. Tillsammans med dig som läraren väljs ett recept per par/grupp.
Lektion 3:
Dags för bakning! Ifall recepten kommer att läggas ut ska eleverna fotografera resultatet. I Powerpointpresentationen finns tips på detta.

Lektion 4 (valfritt):
Publicera recepten på smakminnen.se. Du som lärare väljer om recepten ska läggas ut på www.smakminnen.se eller inte. En fördel med att lägga ut recepten är att eleverna på det här sättet kan visa för släkt och vänner en liten del av sitt skolarbete.
När ett recept läggs ut finns det en chans att eleverna lägger manken till för att ta extra fina bilder och skriva en bra text. Kontakta mig på marloes@smakminnen.se för att få inloggningsuppgifter så att du och dina elever själva kan lägga in recepten. Recepten publiceras inte direkt, utan jag får gå in för att godkänna publiceringen först.
Lektion 5 (valfritt):
Besök till ett lokalt äldreboende. Förslagsvis kan eleverna ta med sig det de har bakat under lektion 3. Men, då behöver maten frysas in för att kunna ta med vid detta tillfälle.
Besöket börjar med att eleverna, parvis, får intervjua de äldre. Jag har förberett ett dokument med frågor, men tillägg gärna egna frågor. Målet med detta besök är att eleverna får höra direkt från äldre om mathistoria. Ett möte över generationsgränserna är värdefullt på många sätt.
Du som lärare väljer vad du vill göra med resultatet av intervjuerna eleverna genomför. I nästföljande lektion kan de till exempel berätta vad de har fått för svar. Intervjuerna kan även publiceras här på Smakminnen. Det kan vara intressant och spännande för andra att ta del av intervjuerna! I så fall kan du som lärare kontakta mig på marloes@smakminnen.se.

Dokument till Barnens receptkedja:
Smakminnen. Barnens receptkedja Introduktion Powerpoint – small
Texter till Powerpoint presentationen:
Barnens receptkedja – texter till powerpoint
Formulär gamla recept:
Receptformulär Barnens receptkedja
Formulär Intervjufrågor Äldreboende:
Barnens receptkedja. Intervju äldreboende
I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.
För elever – Barnens receptkedja
För vårdnadshavare – Barnens receptkedja
Här är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.



Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.
Exempel är Mazariner, Rårörd jordgubbssaft, Cranks bröd och Silverkaka.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.