I Barnens receptkedja får elever i Hemkunskaps- och Konsumentundervisningen lära sig om mathistoria och baka kakor efter egna, gamla recept. Här får du som vårdnadshavare mer information och tips på hur du kan hjälpa ditt barn i jakten på ett gammalt recept.

Ett löpande projekt
Projektet Barnens receptkedja är löpande och alla skolor som vill kan ha den som del i HKK-undervisningen. Hösten 2020 startades projektet på Örsundsbroskolan i Uppland. Både eleverna och läraren tyckte att det var riktigt roligt att genomföra.
Hemuppgift
Eleverna får i hemuppgift att leta efter ett gammalt recept (gärna ca 30 år eller äldre) på kakor eller godis. Receptet ska inte vara alltför komplicerat att genomföra och det är extra roligt om det finns något att berätta om receptet. Eleverna får gärna berätta om personen bakom receptet och om de har egna minnen till kakan.

Möjlighet till publicering
Läraren bestämmer om recepten kommer att publiceras på Smakminnen.se. Om du av olika skäl inte vill att receptet publiceras, så kan du informera läraren om detta. Känslig information om personen bakom receptet ska såklart inte publiceras.
Receptet ska vara 30 år eller äldre. Om du inte har ett släktrecept så kan ditt barn hitta recept i gamla kokböcker, antingen hemma eller på bibliotek. Vänner eller grannar kanske har ett recept som kan användas?

Om du som vårdnadshavare har frågor är du varmt välkommen att mejla mig på marloes@smakminnen.se.
Mer information
Nedanstående material hjälper eleven med att skriva om receptet och, i fall ett besök till ett äldreboende görs, intervjua de boenden.
Formulär gamla recept:
Receptformulär Barnens receptkedja
Formulär Intervjufrågor Äldreboende:
Barnens receptkedja. Intervju äldreboende
I nedanstående länkar finns det mer information och tips om Barnens receptkedja.
För lärare – Barnens receptkedja
För elever – Barnens receptkedja
Nedan är några av recepten från Barnens receptkedja. Alla recept hittar du under kategorin Barnens receptkedja under Recept i menyn.