Mördeg och maräng i en och samma kaka ger en spröd och småseg kaka som är helt ljuvlig! Nu snackar vi 1950-tal så att det swingar om det!

Kärt barn...
Jitterbuggare är spröd-sega och är lite pyssliga att baka. Här får du ett steg-för-steg recept från 1950-talet! Visste du att de tidigare kallades marängrullar? Både kakornas historia och en fartfylld film hittar du här!
Om receptet
Receptet kommer från Nytt på Kakfatet, 200 moderna recept på kakor, tårtor och gott dopp, som ICA-Förlaget gav ut 1953. Här kallas kakorna för marängrullar. Jag har inte kunnat hitta hur länge denna härliga kaka har funnits.
Någonstans läste jag att kakan fick namnet Jitterbugg på grund av de oregelbundna former kakan har, precis som de ryckiga rörelserna dansen Jitterbugg har.
Föreningen Swingkatten finns i Uppsala och har tidigare på sin hemsida skrivit om historien bakom Jitterbugg. Just den sidan med historien finns inte kvar på deras hemsida.
Benämningen Jitterbug är nästan lika gammal. Även i det fallet är källorna mångtydiga, men ordet lär ha använts första gången på 30-talet (USA). Det var då swingmusiken slog igenom också bland den vita ungdomen, som började lära sig dansen.
Jitterbug var ett slangord för en alkoholist under kvalen av delirium tremens, med hallucinationer och epileptiska kramper. Med det lömska syftet att misskreditera den svarta danskulturen och hindra spridningen till vita ungdomar, användes ordet jitterbugging som en beskrivning av hur dansen såg ut. Naturligtvis gick det inte att stoppa dansen. Ganska snart accepterades ordet Jitterbug bland dansarna själva och det förlorade den nedsättande betydelsen.
Här finns ett väldigt underhållande klipp från 1940-talet som förklarar vad Jitterbugg är. Det påminner lite om gamla Disneyfilmer med Långben som ska utöva olika sporter. Samma slags kommentarer. Kolla klippet, så ser ni vad jag menar:
Dubbla satsen!
Jo, tillbaka till den snurriga och svängiga kakan: Jag kan varmt rekommendera jitterbuggare! Vi dubblade satsen och gräddade kakorna på två plåtar i varmluftsugn. Barnen gjorde tummen upp!

Hur förvarar jag bäst jitterbuggare?
I en vanlig kakburk eller matlåda. Hållbarheten bör vara någon vecka. Därefter går det fint att äta, men smaken lär bli allt dammigare.
Kan jag frysa ner jitterbuggare?
Ja, det går bra! Hållbarheten är då åtminstone tre månader. Eftersom jitterbuggare innehåller fett så härsknar det i frysen, därav hållbarheten på tre månader. Se till att ha kakorna i en matlåda med lock, och med bakplåtspapper mellan lagren.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Jitterbuggare eller marängrullar
- Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill
- Enkel butter chicken
- Klassiska engelska scones
- Iste - ett grundrecept

Jitterbuggare eller marängrullar
Ingredienser
Mördeg
- 100 gr smör eller margarin
- 1 msk socker
- 150 gr vetemjöl 150 gr = 2,5 dl mjöl
Maräng
- 1 äggvita
- 1½ dl socker
Instruktioner
Originaltext:
- Gör en mördeg på vanligt sätt. Låt den vila en stund och kavla sedan ut den till en avlång kaka, så stor som en ordinär rulltårta. Vispa äggvitan till hårt skum och blanda ner sockret. Bred ut marängmassan över hela mördegskakan. Rulla ihop kakan som en rulltårta och låt den ligga kallt en stund. Skär längden i ungefär 1 cm tjocka skivor som läggs på väl smord plåt. Grädda i medelvarm ugn (omkr. 200℃).
Ny text: Steg - för - steg
- Blanda ihop smör, mjöl och socker till en deg. Knåda inte för länge, för då får du sega kakor. Jag tillsatte en extra matsked socker. Låt degen vila en stund, ca 20 minuter. I många andra recept står det att degen ska vila i kylskåp, men jag tycker att den då blir omöjlig att kavla! Jag brukar ha den i rumstemperatur.100 gr smör eller margarin, 1 msk socker, 150 gr vetemjöl
- Kavla degen till en rektangulär, ca 30 x 40 cm. Gör detta gärna på bakplåtspapper. Se tips nedan!
Maräng
- Vispa äggvitan till hårt skum i en fettfri bunke. Blanda ner sockret. Jag vispade marängen någon minut extra så att sockret skulle lösa upp.1 äggvita, 1½ dl socker
Montering
- Bred ut marängmassan över hela mördegskakan.
- Rulla ihop kakan som en rulltårta och låt den ligga kallt en stund.
- Skär längden i ungefär 1 cm tjocka skivor som läggs på en väl smord plåt eller på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Grädda i cirka tio minuter i ugnen (vanlig ugn: 200℃, varmluftsugn 180℃). När de är gyllene är de färdiga.
Anteckning
Tips!
Jag kavlade direkt på bakplåtspapper eftersom den kavlade degen är svår att lyfta. Fördelen med bakplåtspapper är att du lätt kan rulla ihop mördeg och maräng till en rulltårta, innan den skärs i bitar. Vill du sätta din egen prägel på jitterbuggare, så kan du strö över lite hackad mandel eller hasselnötter på kakorna innan de ska in i ugnen. Marängen kan du smaksätta på olika sätt:- Blanda ner citronzest för att få en fräsch smak av citron.
- Kryddor som kanel, kardemumma och malen ingefära passar vinterhalvåret.
- Bärpulver, av frystorkade bär såsom svarta vinbär och hallon, ger både en vacker färg och en härlig smak.

Leif Appelgren
Hej! Jag lade märke till att om man dubblar eller tredubblar satsen så står det fortfarande 3 dl vetemjöl. Kan ju orsaka om man inte uppmärksammar detta.
Marloes
Hej! Vad bra att du uppmärksammar detta. Jag förstår vad som går fel här: receptkortet dubblar/tredubblar ingredienserna som det står skrivet i första raden av ingredienserna. Man kan tillägga en kommentar, vilket jag gjorde, eftersom många föredrar att mäta med dl istället för att väga. Det sista dubblas/tredubblas inte. Jag ska skriva om det så att det stämmer. Tack!
Lena
Hur lång är ”en stund”?
Marloes
Hej! En bra fråga, för i originalreceptet står ingen exakt tid. Lite som "hur långt är ett snöre". Jag tycker att 20 minuter borde räcka. När jag googlade på jitterbuggare är det vanligt att degen får vila i kylskåp, men då blir den stengård och omöjlig att kavla. Istället har jag den i rumstemperatur och ställer de färdigskurna kakorna i kylen innan de gräddas.