• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1930-talet

    Jordgubbslikör - Prinsessornas

    12 juli 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Enkelt och roligt att göra med som resultat att du får sommaren i en flaska. Jordgubbslikör kan användas till drinkar eller till exempel ringlas över vaniljglass.

    En kattunge tittar på ett dukat bord med två glas jordgubbslikör.

    Enkelt och gott

    Tänk att det kan vara så enkelt att göra sin egen likör! Det visste såklart prinsessorna redan om 1938. Jordgubbslikör är en fantastiskt god likör som smakar sommar! Det här receptet kommer från Prinsessornas kokbok, som skrevs av Jenny Åkerström.

    Presenttips

    Ett väldigt enkelt recept med enastående resultat. Detta är ett recept som är perfekt att göra i ordning som en present. Häll upp i små flaskor som förses med en snygg etikett.

    Hur förvarar jag bäst jordgubbslikör?

    Jag ställde min likör i kylen. Hållbarheten är jag osäker på, men den borde hålla i åtminstone 6 månader. Om du använder steriliserade flaskor så ökar du hållbarheten. Om du dessutom fryser ner likören så förlänger du hållbarheten. Däremot kommer den såklart inte frysas helt eftersom jordgubbslikör innehåller alkohol.

    Tips i skördetiden

    Här på Smakminnen finns fler recept på sylt, saft och likör. En likör som har blivit riktigt uppskattad är Körsbärslikör - godaste receptet. Den har en härlig smak av bittermandel. Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin) är barnens favorit (och många vuxnas!) och smakar som sommar i ett glas. Du hittar fler recept på saft och likör under recept-kategorin Dryck.

    Två glas hemgjord jordgubbslikör, jordgubbar och sommarhattar.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Jitterbuggare eller marängrullar
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Mammas berömda chokladtårta
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

    Jordgubbslikör - Prinsessornas

    Enkelt och roligt att göra med som resultat en riktigt god jordgubblikör som är vacker och god.
    4.29 from 7 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 1 timme t
    Ska stå i kylen i 3-4 dagar 3 days d
    Total tid 3 days d 1 timme t
    Portioner 0.5 liter
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 1 liter jordgubbar
    • 2 dl sprit (vodka)
    • 6 dl socker

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • (Originaltext, nedan kommer en förenklad och förkortad version)De nyplockade bären, som böra skördas vid solsken, emedan aromen då är starkast, rensas men sköljas ej.
      De läggas i en stenkruka varvtals med det uppvägda sockret och över detta slås spriten.Krukan täckes väl med en fyrdubbel handduk och en tallrik ovanpå denna.
      Kärlet får stå på svalt ställe 3-4 dygn och under tiden omröres blandningen varsamt en gång om dagen, eljest hinner sockret ej lösas.
      Då detta skett, frånsilas saften utan pressning genom en silduk. Likören avsmakas och kan efter smak spädas med litet mera sprit (eller vatten eller med tillsats av mera socker).
      Efter en vecka filtreras den genom filtrerpapper, lagt i glas- eller emaljerad tratt. Likören slås på väl rengjorda, i solsken torkade halvlitersflaskor, som korkas med ny, fin kork.
      Denna likör är utmärkt god och blir betydligt bättre om den tillagas av alldeles nyplockade och osköljda bär, då den finaste aromen behålles.
      Anm. De frånsilade bären kokas till sylt på vanligt sätt och äro fullt användbara, även om den finaste smaken gått till likören.

    Steg för steg

    • 1 liter jordgubbar blir ungefär en halv liter likör. Ta den mängden jordgubbar som du vill använda, rensa utan att skölja, och väg jordgubbarna.
    • Ta samma vikt som jordgubbarna i socker och lägg alltsammans i en kastrull eller kruka. Behållaren måste kunna täckas och man ska kunna röra runt i den.
    • Mät upp spriten. 5 liter jordgubbar uppskattas i kokboken väga omkring 3 kg. Där beräknas 1 liter sprit i receptet.
      Om 1 liter jordgubbar tas, så blir motsvarande mängd sprit en femtedel: 2 dl. Tillsätt spriten och rör om. Täck väl och ställ i kylen.
    • Jordgubbsblandningen ska stå i kylen i 3-4 dagar. En gång om dagen ska blandningen röras om, så att sockret löser sig.
    • Efter 3-4 dagar silas saften genom en silduk, utan att pressa jordgubbarna. Smaka av och tillsätt om så önskas mera sprit, vatten eller mera socker. Häll upp på en flaska och låt stå i en vecka.
    • Efter en vecka filtreras den genom ett kaffefilter. Man kan använda en tratt som behållare. Använd inte filterbehållaren till kaffebryggaren då detta ger kaffesmak. På grund av den höga sockerhalten går det väldigt långsamt att rinna igenom. Det kan underlätta att byta ut filtret några gånger.
    • Häll upp på väl rengjorda, helst sterila, flaskor. Servera gärna svalt, då smaken framträder bättre.

    Anteckning

    Istället för att köra likören genom ett kaffefilter kan du återigen använda saftsilen. 
    Servera gärna denna jordgubbslikör kallt. 
    Du kan ringla den över glass. 
    Du kan även använda den i drinkar. 

    More 1930-talet

    • Klassisk äppelpaj med rutnät
    • Drömmar om Ökensands-kakor
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Kolatårta från Hovdala slott

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!