Enkelt och roligt att göra med som resultat att du får sommaren i en flaska. Jordgubbslikör kan användas till drinkar eller till exempel ringlas över vaniljglass.

Enkelt och gott
Tänk att det kan vara så enkelt att göra sin egen likör! Det visste såklart prinsessorna redan om 1938. Jordgubbslikör är en fantastiskt god likör som smakar sommar! Det här receptet kommer från Prinsessornas kokbok, som skrevs av Jenny Åkerström.
Presenttips
Ett väldigt enkelt recept med enastående resultat. Detta är ett recept som är perfekt att göra i ordning som en present. Häll upp i små flaskor som förses med en snygg etikett.
Hur förvarar jag bäst jordgubbslikör?
Jag ställde min likör i kylen. Hållbarheten är jag osäker på, men den borde hålla i åtminstone 6 månader. Om du använder steriliserade flaskor så ökar du hållbarheten. Om du dessutom fryser ner likören så förlänger du hållbarheten. Däremot kommer den såklart inte frysas helt eftersom jordgubbslikör innehåller alkohol.
Tips i skördetiden
Här på Smakminnen finns fler recept på sylt, saft och likör. En likör som har blivit riktigt uppskattad är Körsbärslikör - godaste receptet. Den har en härlig smak av bittermandel. Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin) är barnens favorit (och många vuxnas!) och smakar som sommar i ett glas. Du hittar fler recept på saft och likör under recept-kategorin Dryck.

Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Jitterbuggare eller marängrullar
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
- Mammas berömda chokladtårta
- Jordgubbar doppade i konjak och socker
- Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

Jordgubbslikör - Prinsessornas
Ingredienser
- 1 liter jordgubbar
- 2 dl sprit (vodka)
- 6 dl socker
Instruktioner
Originaltext
- (Originaltext, nedan kommer en förenklad och förkortad version)De nyplockade bären, som böra skördas vid solsken, emedan aromen då är starkast, rensas men sköljas ej.De läggas i en stenkruka varvtals med det uppvägda sockret och över detta slås spriten.Krukan täckes väl med en fyrdubbel handduk och en tallrik ovanpå denna.Kärlet får stå på svalt ställe 3-4 dygn och under tiden omröres blandningen varsamt en gång om dagen, eljest hinner sockret ej lösas.Då detta skett, frånsilas saften utan pressning genom en silduk. Likören avsmakas och kan efter smak spädas med litet mera sprit (eller vatten eller med tillsats av mera socker).Efter en vecka filtreras den genom filtrerpapper, lagt i glas- eller emaljerad tratt. Likören slås på väl rengjorda, i solsken torkade halvlitersflaskor, som korkas med ny, fin kork.Denna likör är utmärkt god och blir betydligt bättre om den tillagas av alldeles nyplockade och osköljda bär, då den finaste aromen behålles.Anm. De frånsilade bären kokas till sylt på vanligt sätt och äro fullt användbara, även om den finaste smaken gått till likören.
Steg för steg
- 1 liter jordgubbar blir ungefär en halv liter likör. Ta den mängden jordgubbar som du vill använda, rensa utan att skölja, och väg jordgubbarna.
- Ta samma vikt som jordgubbarna i socker och lägg alltsammans i en kastrull eller kruka. Behållaren måste kunna täckas och man ska kunna röra runt i den.
- Mät upp spriten. 5 liter jordgubbar uppskattas i kokboken väga omkring 3 kg. Där beräknas 1 liter sprit i receptet. Om 1 liter jordgubbar tas, så blir motsvarande mängd sprit en femtedel: 2 dl. Tillsätt spriten och rör om. Täck väl och ställ i kylen.
- Jordgubbsblandningen ska stå i kylen i 3-4 dagar. En gång om dagen ska blandningen röras om, så att sockret löser sig.
- Efter 3-4 dagar silas saften genom en silduk, utan att pressa jordgubbarna. Smaka av och tillsätt om så önskas mera sprit, vatten eller mera socker. Häll upp på en flaska och låt stå i en vecka.
- Efter en vecka filtreras den genom ett kaffefilter. Man kan använda en tratt som behållare. Använd inte filterbehållaren till kaffebryggaren då detta ger kaffesmak. På grund av den höga sockerhalten går det väldigt långsamt att rinna igenom. Det kan underlätta att byta ut filtret några gånger.
- Häll upp på väl rengjorda, helst sterila, flaskor. Servera gärna svalt, då smaken framträder bättre.
Anteckning

Lämna ett svar!