• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » 1930-talet

    Klassisk äppelpaj med rutnät

    14 september 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Denna här goda äppelpajen är en älskad klassiker i Holland. Där kallas den för Appeltaart. Jag är övertygad om att du kommer att älska Klassisk äppelpaj med rutnät! Riven citronskal och brun farin i degen gör den oemotståndlig. Ät och njut!

    Äppelkaka med rutnät serverad på en bricka med höstlöv. Vidsträckt landskap i bakgrunden.

    Holländsk Appeltaart

    En klassisk äppeltårta (i Holland kallas detta en Appeltaart - tårta) med ett rutnät av deg är en caféklassiker i Holland. Varje familj har sitt eget recept och det här receptet kommer från just min familj. Och nu skickar jag den vidare till dig. Rivet citronskal, brun farin och kanel gör denna tårta helt oemotståndlig!

    Släktrecept

    Min far är holländare och jag är uppväxt i den idylliska småstaden Bergen, som ligger tre mil norr om Amsterdam. Hemma har vi diskuterat varför vi i vår familj kallar det för Moeders Appeltaart. Min farmor, Pietronella Meijer, kallades Moeder (Mor), men min faster menar att det var grannen tante Eefs recept, som hade den från en kokbok. Jaha, ibland är det svårt att spåra historien om ett recept. Oavsett historien, så är detta recept på Klassisk äppelpaj med rutnät så pass god att den har bakats i generationer!

    Pietronella Meijer från tiden i Leiden i Nederländerna.
    Min farmor Pietronella Meijer, som var en kvinna före sin tid.

    Moeder

    Min farmor var inte som andra mödrar på 1950-talet. Hon var lärarinna i stenografi och under Andra världskriget var hon tillsammans med min farfar aktiv i motståndsrörelsen. Hon var en duktig sångerska, men hennes spirande  operakarriär tog ett abrupt slut när rösten påverkades av sjukdomen Struma. Hemmet kunde ibland vara dammigt, för istället tog min farmor tid för samtal med sina barn och deras vänner. Ett klokt val, tycker jag, och bra att komma ihåg när jag försöker få livspusslet att gå ihop. Tiden tillsammans är det viktigaste.

    Det hände att mina farföräldrar köpte en Mars eller Snickers, och skar den i bitar för att njuta av till en kopp kaffe. Detta för att plånboken stundtals var mager. Men kanske man behöver inte mer än en munsbit av choklad till kaffet?

    Fyra bilder som visar hur man bakar Äppelkaka på holländsk vis.

    Tips på hur du kan variera din Klassisk äppelpaj med rutnät:

    • Riv mandelmassa och lägg det mellan lagren av äpplen.
    • Om du har bråttom, kan du blanda äppelskivorna med socker och kanel i en bunke och lägga direkt i den med deg klädda tårtformen. Se till att det blir ett jämnt lager.
    • Viktigt att komma ihåg är att trycka ut degen tunt där botten och kanten av springformen möts. Det blir lätt för tjockt just där. För tunt är inte heller bra, för tårtan ska hålla ihop.
    • Om du känner dig osäker på om du kan flytta tårtan från springformens botten till tårtfatet, så kan du klämma ett bakplåtspapper i botten på formen. När tårtan är färdig, flyttar du tårtan, med bakplåtspappret kvar, till tårtfatet. Där kan du klippa bort överflödigt papper.
    • Viktigt tips!!! Norpa gärna av degen och provsmaka. Just denna deg är extra god!
    Bild på en bit äppelpaj med rutnät med en klick grädde. Höstlöv runtomkring.

    Hur länge håller Klassisk äppelpaj med rutnät?

    Om du förvarar din äppelpaj i kylen håller den i minst fem dagar. Men, som alltid gäller det att lukta och smaka på tårtan. Du får se till att ha tårtan inplastad på något sätt så att den inte drar till sig lukter från annan mat i kylskåpet.

    Kan man frysa ner äppelpaj?

    Javisst går det bra! Se till att ha plastfolie runt äppelpajen så att den inte får frost när den fryses. När du vill använda tårtan kan du tina den i kylen. Den håller i frysen i minst 3 månader.

    Passar äppelpaj till fika eller efterrätt?

    Både och! Tänk dig en kylig höstdag och du serverar till middag en värmande gryta, kanske en Moussaka på svenska eller Chili con carne - då blir det en god avslutning med en bit Klassisk äppelpaj med rutnät. Servera gärna en kopp kaffe och en likör till. Den här kakan passar också fint på ett buffébord med olika sorters kakor. Eller som den är, till eftermiddagskaffet. Mer behövs egentligen inte. Jo, en klick grädde förstås!

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Mormors äppelkompott
    • Havregrynskakor
    • Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    • Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien

    Klassisk äppelpaj med rutnät

    Ett gammalt holländskt recept på äppelpaj med smak av citron, kanel och brun farin. Saftigt och väldigt gott. Servera gärna med en klick grädde!
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 45 minuter minuter
    Tillagningstid 45 minuter minuter
    Total tid 1 timme t 30 minuter minuter
    Måltid Tårta
    Kök Nederländerna
    Portioner 8 port
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • springform 20 cmØ Öka antalet portioner till 10 eller 12 så att receptet anpassas för en springform på 24 cm Ø.
    • Degbunke
    • kniv och potatisskalare
    • skärbräda

    Ingredienser
      

    Botten

    • 250 gr vetemjöl
    • 150 gr smör
    • 125 gr farinsocker
    • 1 ägg lättvispad
    • 1 citron rivet skal
    • nypa salt
    • 2-3 msk skorpmjöl

    Fyllning

    • 500 gr fasta, syrliga äpplen
    • 50 gr socker (på ett ungefär)
    • kanel
    • 2 msk aprikosmarmelad Kan uteslutas eller ersättas med annan marmelad.

    Instruktioner
     

    • Sätt ugnen på 175 grader.

    Degen

    • Vispa ägget lätt med en gaffel. Blanda smör, brun farin, vetemjölet, det rivna citronskalet, hälften av ägget och salt till en smidig deg. Ta två tredjedelar av degen och tryck ut det i en smord springform som har en diameter på 20 cm.
      250 gr vetemjöl, 150 gr smör, 125 gr farinsocker, 1 citron rivet skal, nypa salt, 1 ägg lättvispad

    Fyllning

    • Strö ströbröd i botten på den degbeklädda formen. Skala äpplena, dela dem och ta bort kärnhusen. Skär äpplena i skivor. Lägg klyftorna i ett jämt lager i formen och strö över socker och kanel. Upprepa detta i flera lager.
      2-3 msk skorpmjöl, 500 gr fasta, syrliga äpplen, 50 gr socker (på ett ungefär), kanel
    • Kavla ut den resterade degen och skär remsor som kan läggas på tårtan. Lägg hälften av remsorna jämsides på tårtan, och lägg den andra hälften ovanpå detta så att det skapas ett rutmönster.
    • Pensla degen med resten av det lättuppvispade ägget. Klicka ut aprikosmarmeladen mellan rutorna.
      2 msk aprikosmarmelad
    • Grädda i mitten av ugnen mellan 40-50 minuter tills tårtan är gyllene.

    Anteckning

    Det finns olika sätt på hur du kan göra din egen prägel på Klassisk äppelkaka:
    • Tillsätt riven mandelmassa i fyllningen. 
    • Hackade hasselnötter är gott i fyllningen. 
    • Servera tårtan ljummen med en kula vaniljglass istället för vispad grädde. 
    Tänk på att gräddningstiden kan variera beroende på vilken ugn du har. När den är gyllene är den färdig. Om du använder varmluftsugn, se till att sänka temperaturen med ca 10 grader. 
    Keyword Fika, Höstmat
    Bild på klassisk äppelkaka anpassad för Pinterest. I bakgrunden Salnecke slott.
    Spara detta recept på Pinterest!
    « Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA