Den här goda äppelpajen är en älskad klassiker i Holland. Där kallas den för Appeltaart. Jag är övertygad om att du kommer att älska Klassisk äppelpaj med rutnät! Riven citronskal och brun farin i degen gör den oemotståndlig. Ät och njut!
Holländsk Appeltaart
En klassisk äppeltårta (i Holland kallas detta en Appeltaart - tårta) med ett rutnät av deg är en caféklassiker i Holland. Varje familj har sitt eget recept och det här receptet kommer från just min familj. Och nu skickar jag den vidare till dig. Rivet citronskal, brun farin och kanel gör denna tårta helt oemotståndlig!
Släktrecept
Min far är holländare och jag är uppväxt i den idylliska småstaden Bergen, som ligger tre mil norr om Amsterdam. Hemma har vi diskuterat varför vi i vår familj kallar det för Moeders Appeltaart. Min farmor, Pietronella Meijer, kallades Moeder (Mor), men min faster menar att det var grannen tante Eefs recept, som hade den från en kokbok. Jaha, ibland är det svårt att spåra historien om ett recept. Oavsett historien, så är detta recept på Klassisk äppelpaj med rutnät så pass god att den har bakats i flera generationer i vår släkt.
Moeder
Min farmor var inte som andra mödrar på 1950-talet. Hon var lärarinna i stenografi och under Andra världskriget var hon tillsammans med min farfar aktiv i motståndsrörelsen. Hon var en duktig sångerska, men hennes spirande operakarriär tog ett abrupt slut när rösten påverkades av sjukdomen Struma. Hemmet kunde ibland vara dammigt, för istället tog min farmor tid för samtal med sina barn och deras vänner. Ett klokt val, tycker jag, och bra att komma ihåg när jag försöker få livspusslet att gå ihop. Tiden tillsammans är det viktigaste.
Det hände att mina farföräldrar köpte en Mars eller Snickers, och skar den i bitar för att njuta av till en kopp kaffe. Detta för att plånboken stundtals var mager. Men kanske man behöver inte mer än en munsbit av choklad till kaffet?
Tips på hur du kan variera din Klassisk äppelpaj med rutnät:
- Riv mandelmassa och lägg det mellan lagren av äpplen.
- Om du har bråttom, kan du blanda äppelskivorna med socker och kanel i en bunke och lägga direkt i den med deg klädda tårtformen. Se till att det blir ett jämnt lager.
- Viktigt att komma ihåg är att trycka ut degen tunt där botten och kanten av springformen möts. Det blir lätt för tjockt just där. För tunt är inte heller bra, för tårtan ska hålla ihop.
- Om du känner dig osäker på om du kan flytta tårtan från springformens botten till tårtfatet, så kan du klämma ett bakplåtspapper i botten på formen. När tårtan är färdig, flyttar du tårtan, med bakplåtspappret kvar, till tårtfatet. Där kan du klippa bort överflödigt papper.
- Viktigt tips!!! Norpa gärna av degen och provsmaka. Just denna deg är extra god!
Hur länge håller Klassisk äppelpaj med rutnät?
Om du förvarar din äppelpaj i kylen håller den i minst fem dagar. Men, som alltid gäller det att lukta och smaka på tårtan. Du får se till att ha tårtan inplastad på något sätt så att den inte drar till sig lukter från annan mat i kylskåpet.
Kan man frysa ner äppelpaj?
Javisst går det bra! Se till att ha plastfolie runt äppelpajen så att den inte får frost när den fryses. När du vill använda tårtan kan du tina den i kylen. Den håller i frysen i minst 3 månader.
Passar äppelpaj till fika eller efterrätt?
Både och! Tänk dig en kylig höstdag och du serverar till middag en värmande gryta, kanske en Moussaka på svenska eller Chili con carne - då blir det en god avslutning med en bit Klassisk äppelpaj med rutnät. Servera gärna en kopp kaffe och en likör till. Den här kakan passar också fint på ett buffébord med olika sorters kakor. Eller som den är, till eftermiddagskaffet. Mer behövs egentligen inte. Jo, en klick grädde förstås!
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Mormors äppelkompott
- Havregrynskakor
- Mockafylld rulltårta med hasselnötter
- Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
- Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
Klassisk äppelpaj med rutnät
Utrustning
- springform 20 cmØ Öka antalet portioner till 10 eller 12 så att receptet anpassas för en springform på 24 cm Ø.
- Degbunke
- kniv och potatisskalare
- skärbräda
Ingredienser
Botten
- 250 gr vetemjöl
- 150 gr smör
- 125 gr farinsocker
- 1 ägg lättvispad
- 1 citron rivet skal
- nypa salt
- 2-3 msk skorpmjöl
Fyllning
- 500 gr fasta, syrliga äpplen
- 50 gr socker (på ett ungefär)
- kanel
- 2 msk aprikosmarmelad Kan uteslutas eller ersättas med annan marmelad.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Degen
- Vispa ägget lätt med en gaffel. Blanda smör, brun farin, vetemjölet, det rivna citronskalet, hälften av ägget och salt till en smidig deg. Ta två tredjedelar av degen och tryck ut det i en smord springform som har en diameter på 20 cm.250 gr vetemjöl, 150 gr smör, 125 gr farinsocker, 1 citron rivet skal, nypa salt, 1 ägg lättvispad
Fyllning
- Strö ströbröd i botten på den degbeklädda formen. Skala äpplena, dela dem och ta bort kärnhusen. Skär äpplena i skivor. Lägg klyftorna i ett jämt lager i formen och strö över socker och kanel. Upprepa detta i flera lager.2-3 msk skorpmjöl, 500 gr fasta, syrliga äpplen, 50 gr socker (på ett ungefär), kanel
- Kavla ut den resterade degen och skär remsor som kan läggas på tårtan. Lägg hälften av remsorna jämsides på tårtan, och lägg den andra hälften ovanpå detta så att det skapas ett rutmönster.
- Pensla degen med resten av det lättuppvispade ägget. Klicka ut aprikosmarmeladen mellan rutorna.2 msk aprikosmarmelad
- Grädda i mitten av ugnen mellan 40-50 minuter tills tårtan är gyllene.
Anteckning
- Tillsätt riven mandelmassa i fyllningen.
- Hackade hasselnötter är gott i fyllningen.
- Servera tårtan ljummen med en kula vaniljglass istället för vispad grädde.
Lämna ett svar!