Scones såsom de smakade på 1800-talet. Faktiskt smakar de som scones gör än idag. Här i Sverige äter vi ofta scones till frukost, men i Storbritannien är det snarare att man äter det till High tea, eller teatime.
Frukost eller Teatime?
Kan det vara så, undrar jag, att man bara i Storbritannien äter scones till sitt High tea, eller teatime, och resten av världen äter dessa goda små bröd till frukost?
Oavsett när du väljer att äta klassiska engelska scones, så är de försvinnande goda när de kommer nygräddade ur ugnen. De är enkla att baka, och det finns några knep för att lyckas, som du hittar lite längre ner. Vill du lyxa till det lite extra, serverar du finaste apelsinmarmelad från Iduns kokbok (1911).
1860-talet
Hur smakade scones på 1800-talet? Jag ser framför mig elegant klädda engelska damer i stora, böljande klänningar som artigt konverserar med varandra. Kanske var det ett blandat sällskap med herrar i höga, svarta hattar? Och jag kan tänka mig att det fanns en hel del regler kring etiketter. Hur dricker man egentligen te enligt konstens alla regler?
Isabella Mary Beeton
Här får du ett recept från Isabella Mary Beeton, som skrev Mrs Beeton’s Book of Household, som kom ut 1861 och som blev en enorm succé och som skulle ha stort inflytande i de brittiska hemmen. Bara fyra år efter att boken kom ut, dog Mrs Beeton, endast 28 år gammal.
Här ett av hennes recept: plain scones. I hennes bok finns det en massa olika variationer på scones, som är baserade på detta recept. I Storbritannien äter man det med clotted cream och sylt. Clotted cream är som en extra tjock grädde.
Tre tips på hur du lyckas med dina scones
- Knåda degen inte för länge, för då får du sega scones.
- Kavla ut degen och ta ut degen med ett runt kakmått. Då får du jämna scones.
- När du har samlat resten av den kavlade degen efter att ha tagit ut scones med mått, samla ihop degen, knåda lätt och kavla, men se till att inte knåda för länge.
5 sätt att smaksätta dina scones
Mrs Beeton har många förslag i sin bok om hur man kan variera smaksättningen på sina scones. Här kommer ett axplock. Du kan själv säkert också komma på några goda varianter.
- Cheese Scones (Ostscones): tillsätt 75 gr riven ost till de torra ingredienserna innan du tillsätter mjölken. Skär i fingerform (finger shapes (visst låter det som ett tips för Halloween?)) eller fyrkanter.
- Savoury Herb Scones (salta örtscones): Tillsätt 50 gr kokt skinka skuren i små kuber, 2 matskedar riven parmesanost och 1 tesked torkade blandade örter till de torra ingredienserna innan du blandar in mjölken.
- Fruit scones (fruktscones): Tillsätt 50 gr strösocker och 50 gr russin eller annan torkad frukt till grundreceptet.
- Nut scones (nötscones): Tillsätt 50 gr hackade nötter till grundreceptet.
- Syrup or Treacle Scones (sirapsscones): Tillsätt 4 msk farinsocker, ½ tsk malen kanel eller malen ingefära, ½ tsk pepparkakskryddor (ska vara mixed spice, men pepparkakskryddor liknar någorlunda detta) och 1 msk varm ljus sirap (ska vara golden syrup eller black treacle) till grundreceptet. Tillsätt sirapen tillsammans med mjölken.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Rökt makrill med rödbetor, äpple och en massa dill
- Kolatårta från Hovdala slott
- Sluring från Kvekgården
- Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott
- Sophies små spröda ostkakor
Klassiska engelska scones
Utrustning
- köksvåg
- Bunke
- kavel
- kakform, rund
Ingredienser
- 225 gr vetemjöl
- 3 till 4 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 25-50 gr smör
- 125-150 ml mjölk
- mjölk eller ägg att pensla scones
Instruktioner
Originaltext på engelska, svenska följer nedan.
- Grease a baking sheet. Set the oven at 220℃/425℉/gas 7. Sift the flour and salt into a large bowl. Rub in the butter or margarine, then mix into a soft dough with the milk, using a round-bladed knife. Knead very lightly on a floured surface until smooth.
- Roll or pat out the dough to about 1 cm/ ½ inch thick and cut into rounds, using a 6 cm / 2½ inch cutter. (Alternatively, divide into two equal portions and roll each peace inte a round 1-2 cm / ½-¾ inch thick. Mark each round into six wedges.) Re-roll the trimmings and re-cut.
- Place the scones on the prepared baking sheet. Brush the tops with milk or beaten egg, if liked. Bake for 10-12 minutes. Cool on a wire rack. Makes 12.
Översättning till svenska:
- Sätt ugnen på 220˚C. Sikta mjöl, salt och bakpulver i en stor bunke. Jag burkar använda 3 tsk bakpulver, men Mrs Beeton skriver 4. Alternativt kan du använda kakmjöl/self rising flour och utesluta bakpulvret.225 gr vetemjöl, 3 till 4 tsk bakpulver, ½ tsk salt
- Nyp smöret i mjölblandningen, och tillsätt sedan mjölken så att det formas till en mjuk deg. Enligt Mrs Beeton ska man göra detta med en rund kniv, men det fungerar även att göra för hand. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord tills den känns smidig. Knåda inte för länge!25-50 gr smör, 125-150 ml mjölk
- Kavla ut degen till ca 1 cm tjock och stansa ut scones med hjälp av ett glas eller kakform som är 6 cm (någon cm hit eller dit spelar ingen roll) i diameter. Samla ihop degresterna, kavla ut och stansa ut fler scones. Du kan också fördela degen i två delar, kavla ut till två cirklar 1 - 2 cm tjock och göra markeringar i degen så att man får 6 "tårtbitar".mjölk eller ägg att pensla scones
- Placera dina scones på en bakplåt med bakplåtspapper och pensla med mjölk eller ägg (vispa ägget lätt inför penslingen). Baka 10-12 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
Lämna ett svar!