• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » 1800-talet

    Körsbärssaft med mandelsmak

    17 februari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Denna körsbärssaft får sin tydliga mandelsmak av körsbärskärnorna. Resultatet är att du får en otroligt god saft som du kan använda på olika sätt. Förresten, nämnde jag att receptet är busenkelt?

    Hemgjord körsbärssaft efter ett recept  från 1870-talet.

    Surkörsbär till saft

    Surt sa räven om rönnbären. Det kunde lika väl ha varit surkörsbären! Vilken tur att det finns så mycket gott som kan göras med dessa sura bär. Till exempel denna fantastiskt goda saft som du bara måste testa att laga.

    Den här saften har en väldigt tydlig körsbärssmak med en lätt ton av bittermandel. Du kan dricka den utblandad med vatten, men den gör sig också fint som sås till desserter, som glass, pudding eller fromage.

    Denna vackra illustration på körsbär är av Pierre Joseph Redouté.
    Denna vackra illustration på körsbär är av Pierre Joseph Redouté. Boken som den fanns med i, Fleurs et Fruits, kom ut 1955.

    Ett 1800-tals recept

    Det här receptet på körsbärssaft kommer från Dr. Charles Emil Hagdahls kokbok Kokkonsten från 1870-talet. I den här tjocka boken hittar du en uppsjö av recept - vissa är riktigt bra och andra är nästan lite motbjudande. Som tuppkammar i pasta. Eller björntassar i gelé.

    Några av de mer tilltalande recepten hittar du här på Smakminnen. Till exempel är makroner, krusbärssaft och nyponsoppa riktigt bra recept.

    Körsbärshistoria

    Körsbärens historia går långt tillbaka i tiden. Man uppskattar att vilda körsbär har ätits åtminstone sedan 5000- 4000 år f. Kr. Det var Theophrate som för första gången nämnde körsbär i skrift. Han var filosof och naturforskare i antikens Grekland och han skrev att körsbären redan då varit känt för greker i århundraden.

    I det antika Kina var körsbären en symbol för odödlighet och legenden berättar om gudinnan Xi Wang Mu’s trädgård där “odödlighetens körsbär” mognade en gång var tusende år.

    Cherries in a silver compote with crabapples Fede Galizia (1578–1630)
    Cherries in a silver compote with crabapples Fede Galizia (1578–1630)

    Ska man använda sura eller söta körsbär till saft?

    Man kan använda alla sorters körsbär till saft. I detta recept nämns att svarta körsbär (söta körsbär) eller moreller (surkörsbär) ska användas. Mängden socker som tillsätts i detta recept gör att man inte upplever en sur smak när moreller används.

    Är körsbärskärnor giftiga?

    Körsbärskärnor innehåller större eller mindre mängder av cyanogena glykosider som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid. En del av detta försvinner vid värmebehandling. Körsbärskärnor innehåller en mycket lägre mängd än halterna av samma ämnen i både sötmandel och bittermandel. Med andra ord är svaret ja, körsbärskärnor är giftiga. Men, man ska äta en väldigt stor mängd körsbärskärnor om man ska bli förgiftad.

    Hur förvarar jag bäst min hemgjorda saft?

    I saftflaskor, helst av glas. Det är lättare att rengöra glasflaskor än plastflaskor och du kan välja att förvara flaskorna svalt eller i frysen. Om du väljer att frysa ner körsbärssaften i glasflaskor får du se till att inte fylla flaskan hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser och då kan flaskan explodera.

    Hur steriliserar jag mina saftflaskor?

    Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Detta påverkar dock sannolikt saftens hållbarhet efter att den har tinats.

    Ett glas körsbärssaft med körsbär bredvid.

    Hur länge är hemgjord saft hållbart?

    I frysen i flera år, även om näringen i saften med tiden försvinner. I ett svalt skafferi, i väl rengjorda och steriliserade flaskor, så håller saften i åtminstone 1 år.

    3 tips på hur du kan använda din hemgjorda saft

    • Blanda ut med vatten och servera som saft. Du kan göra som på Flickorna Lundgren på Skäret: servera stark saft i ett glas och servera en kanna vatten vid sidan om. Då kan alla späda ut saften efter smak.
    • Du kan hälla upp saften i små saftflaskor som serveras till olika desserter. Mandelpudding, hemgjord glass och pannacotta passar bra med körsbärssaft.
    • Det blir väldigt gott med körsbärssaft i olika tårtfyllningar. Du kan ha saften i en mousse, eller "skeda" över en chokladbotten.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
    • Körbärslikör
    • Glass på 3 ingredienser
    • Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
    Körsbärssaft efter ett 1800-tals recept från Dr. Hagdahl.

    Körsbärssaft med mandelsmak

    En härlig, djup körsbärssmak är denna saft som även kan användas som sås till desserter.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • mortel
    • krus eller skål Gärna med lock
    • Saftsil
    • saftflaskor

    Ingredienser
      

    • Svarta körsbär eller s.k. moreller
    • socker

    Instruktioner
     

    Originaltext från 1870-talet.

    • Bären med kärnorna stötas i stenmortel, få stå till följande dag, då saften frånsilas. Till 50 cl. saft tages 400 gr. socker, kokas tillsammans, skummas noga, hvarefter det får ännu ett uppkok, får kallna, tappas på buteljer, korkas, hartsas och förvaras. ---Om man så vill, kunna bären genast utpressas i stället för att stå till följande dag.

    Steg för steg, modern beskrivning

    • Stöt bären med kärnorna i en mortel. Kärnorna ger den här saften en smak av bittermandel.
    • Samla bärkrosset i en väldiskad, gammaldags krus, eller i en bunke. Ställ kallt till följande dag. Du kan också genast fortsätta med följande steg, men bittermandelsmaken blir i så fall förmodligen svagare.
    • Sila bärkrosset i en saftsil. Mät upp mängden frånsilad saft.
    • Per 5 dl saft tillsätts 400 gram socker. För varje dl saft blir det alltså 80 gram socker.
    • Blanda saft och socker i en kastrull och koka upp. Skeda bort skummet som flyter upp. Stäng av och koka upp igen.
    • Enligt Dr Hagdahls recept ska man låts saften kallna innan man häller upp i saftflaskor. Du kan också hälla upp saften i flaskor när den är varm.

    Anteckning

    Tips!
    Om du vill ha en längre hållbarhet och förvara saften i ett skafferi, kan du tillsätta 1 krm natriumbensoat per liter saft. Följ instruktionerna på natriumbensoatförpackningen.
    Jag brukar frysa ner min saft. Om du gör det, se till att inte fylla flaskorna helt, då saften expanderar när den fryser till is, och då kan glasflaskor spricka. 
    Körsbärskärnor innehåller större eller mindre mängder av cyanogena glykosider som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid. En del av detta försvinner vid värmebehandling. Körsbärskärnor innehåller en mycket lägre mängd än halterna av samma ämnen i både sötmandel och bittermandel.
    Ett glas med hemgjord körsbärssaft med några körsbär bredvid. Sommarstrålar kastar vackert ljus på glaset. På Smakminnen finns detta recept på körsbärssaft med mandelsmak.
    Spara detta recept på Pinterest!
    « Iste - ett grundrecept
    Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin) »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA