Gamla Svenska Mått
Skålpund och jungfru, kkp och skedblad – vilse i måttdjungeln? Här får du en översättning till dagens vikt- och volymenheter i denna lathund för gamla svenska mått.
I den här artikeln hittar du affiliate-annonser på produkter som jag som driver Smakminnen använder hemma.
Har du ett gammalt släktrecept med udda vikter som t.ex. 425 gram? Då har du ett recept från 1800-talet eller äldre! Måttreformen genomfördes någon gång under 1600-talet och ersattes med dagens måttsystem med kilogram och liter år 1889. De gamla recepten avslöjas genom att man helt enkelt översatte de gamla måtten efter den nya måttenheten.
Söker man på nätet på ordet Skålpund, hittar man lätt en bild på tecknet. Tvärtom är det mycket svårare. De övriga gamla måtten skrevs ut. Så här ser tecknet för skålpund ut:
Översikt Gamla Svenska Mått
Vikt
1 nyläst = 100 centner (4251 kg)
1 centner = 100 skålpund (42,5 kg)
1 skålpund = 100 ort (425 gram)
1 ort = 100 korn (4,2 gr)
1 skålpund = 32 lod (425 gr)
1 lod = 13,3 gr
Volym
1 kappa = 4,58 l
1 jungfru = 8 cl
1 kanna = 2,6 l
1 kg = 2,3 skålpund
1 kg = 2 skålpund och 35 ort
1 hg = 25 ort
Dessa två måtten är flitigt använda i gamla recept
1 tekopp (tkp) = ca 2.5 dl
1 kaffekopp (kkp) = ca 1.5 dl
Stycketal
1 gross = 12 dussin
1 dussin = 12 st
Smakminnen är Sveriges samlingsplats för gamla recept. Här hittar du allt från medeltida middagar till goda kakor från 1980-talet.
Exempel är Cranks bröd, Silverkaka och Rårörd jordgubbssaft.



Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.