• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Baka » Bröd

    Lussekatter, dövelskatter och dyvelskatter

    13 december 2017 by Import 2 kommentarer

    • Facebook
    • Email

    Återigen är det en tysk tradition som ligger till grund för en av våra svenska rätter. Varför var det så viktigt att lussekatterna fick sin gula färg?

    Enligt vissa källor ligger lussekatters vagga i 1600-talets Tyskland. Enligt sägnen gav djävulen, i kattens skepnad, barn stryk. Samtidigt gav Jesus, i form av ett barn, bullar till de snälla barnen. Bullarna färgades gula med saffran för att hålla den ljusskygga djävulen borta. Saffranet tillkom under sent 1800-tal.

    Dyvelkatter

    Lussekatter kallades förr i Västsverige även för dövels- och dyvelkatter. Här betyder döver eller dyvel "djävul". Just här finns det en intressant koppling till Holland, för i området norr om Amsterdam bakas det än idag ett bröd som kallas för "duivekater". Förmodligen har både lussekatter och duivekater samma ursprung, dvs norra Tyskland, och att mattraditioner har flyttats när människorna har flyttats. Många holländare flyttade under perioder till just Göteborg.

    På tavlan här är bagaren Arent Oostwaard och sin hustru Catharina Keizerswaard, målad av den berömda holländska konstnären Jan Steen, 1658. Brödet som står upprätt mellan paret är en så kallad Duivekater. Brödets kortsidor påminner något om lussekatternas utformning.

    Deuvels kakor

    Namnet "duivekater" kommer förmodligen från en kvarlevande dialekt av det germanska språket, nämligen Deuvels Kakor, vilket betyder djävulens kakor.

    Om när lussekatterna började bakas i Sverige kan nedanstående fakta från Wikipedia ge en fingervisning:

    Lussekatter har i Västsverige förr även kallats dövels- och dyvelkatter, där "dövel" ursprungligen betyder djävul, med första belägg 1897.[1][2] Nordisk familjebok från 1912 saknar ännu ordet lussekatt, men skriver däremot: I sydvästra Sverige bakas till L. ett särskildt kultbröd (se d. o.), kalladt "dövelskatt".[6]

    Den äldsta kända bilden på Luciafirande i Sverige, från år 1848. Även om bilden ovan visar en Lucia som serverar frukost, så är det inte säkert att det fanns lussekatter med på brickan.

    More Bröd

    • Pain riche - godaste baguetten
    • Recept Naanbröd - mjukt och härligt segt
    • Klassiska engelska scones
    • Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Vilhjálmur Örn Vilhjalmsson

      december 11, 2018 at 8:01 f m

      Hallo Marloes, jouw conclusie over Duivekaters klopt niet helemaal. Ik raad aan om de nieuwste hypothesen hier te lezen. Het brood heeft niets met de Lussekatte te maken. Er is een circulair argument gemaakt door Zweedse en Nederlandse ethymologen. Lees hier meer over de Franse oorsprong voor duiver-katten https://gtrovers.nl/columns-troskompas/oorsprong-duivekater-mysterie/. Lussekatten is niet bekend in Zweden tot het einde van de 19e eeuw en wordt beïnvloed door gebak gemaakt door Italiaanse banketbakkers in Zweden genaamd Gli Ochi di Lucia, Lucia's ogen.

      Svara
      • Marloes

        december 11, 2018 at 3:20 e m

        Hallo Vilhjalmur! Wat interessant om het artikel te lezen waar je naar verwijst. Ik had mijn informatie blijkbaar uit andere bronnen verkregen, en het zal interessant zijn me hierin in de toekomst wat meer te verdiepen. Alvast fijne feestdagen toegewenst!

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!