Återigen är det en tysk tradition som ligger till grund för en av våra svenska rätter. Varför var det så viktigt att lussekatterna fick sin gula färg? Även här ligger svaret i Tyskland.
Enligt vissa källor ligger lussekatters vagga i 1600-talets Tyskland. Enligt sägnen gav djävulen, i kattens skepnad, barn stryk. Samtidigt gav Jesus, i form av ett barn, bullar till de snälla barnen. Bullarna färgades gula med saffran för att hålla den ljusskygga djävulen borta. Saffranet tillkom under sent 1800-tal.
Lussekatter kallades förr i Västsverige även för dövels- och dyvelkatter. Här betyder döver eller dyvel "djävul". Just här finns det en intressant koppling till Holland, för i området norr om Amsterdam bakas det än idag ett bröd som kallas för "duivekater". Förmodligen har både lussekatter och duivekater samma ursprung, dvs norra Tyskland, och att mattraditioner har flyttats när människorna har flyttats. Många holländare flyttade under perioder till just Göteborg.

Bagaren Arent Oostwaard och sin hustru Catharina Keizerswaard, målad av Jan Havicksz. Steen, 1658. Brödet som står upprätt mellan paret är en så kallad Duivekater. Brödets kortsidor påminner något om lussekatternas utformning.
Namnet "duivekater" kommer förmodligen från en kvarlevande dialekt av det germanska språket, nämligen Deuvels Kakor, vilket betyder djävulens kakor.
Om när lussekatterna började bakas i Sverige kan nedanstående fakta från Wikipedia ge en fingervisning:
Lussekatter har i Västsverige förr även kallats dövels- och dyvelkatter, där "dövel" ursprungligen betyder djävul, med första belägg 1897.[1][2] Nordisk familjebok från 1912 saknar ännu ordet lussekatt, men skriver däremot: I sydvästra Sverige bakas till L. ett särskildt kultbröd (se d. o.), kalladt "dövelskatt".[6]

Den äldsta kända bilden på Luciafirande i Sverige, från år 1848.
Även om bilden ovan visar en Lucia som serverar frukost, så är det inte säkert att det fanns lussekatter med på brickan.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.


Saffransbullar såsom man gjorde de förr. Detta recept kommer från Iduns kokbok, från 1920.
Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Vilhjálmur Örn Vilhjalmsson
Hallo Marloes, jouw conclusie over Duivekaters klopt niet helemaal. Ik raad aan om de nieuwste hypothesen hier te lezen. Het brood heeft niets met de Lussekatte te maken. Er is een circulair argument gemaakt door Zweedse en Nederlandse ethymologen. Lees hier meer over de Franse oorsprong voor duiver-katten https://gtrovers.nl/columns-troskompas/oorsprong-duivekater-mysterie/. Lussekatten is niet bekend in Zweden tot het einde van de 19e eeuw en wordt beïnvloed door gebak gemaakt door Italiaanse banketbakkers in Zweden genaamd Gli Ochi di Lucia, Lucia's ogen.
Marloes
Hallo Vilhjalmur! Wat interessant om het artikel te lezen waar je naar verwijst. Ik had mijn informatie blijkbaar uit andere bronnen verkregen, en het zal interessant zijn me hierin in de toekomst wat meer te verdiepen. Alvast fijne feestdagen toegewenst!