Små delikata kakor som är väldigt lättbakade. Receptet är från 1800-talet där det står att det är väldigt gott att ha i nyponsoppa. Dessa makroner är också väldigt goda precis som de är.

Makroner eller macarons
Dessa älskade små kakorna kallas antingen macarons, som i Frankrike, eller makroner, det försvenskade namnet som oftare användes förr. Idag känner vi mest till en form av macarons, den där två små kakor läggs ihop med smörkräm emellan.
Det finns olika recept på makroner, och jag har provbakad en från Dr. Hagdahls kokboken Kok-konsten som första gången kom ut 1879.

Till nyponsoppa
Från samma kokbok lagade jag gammaldags hemgjord nyponsoppa, och där står det att soppan serveras med vispad grädde och makroner. Lyxigt värre! Det finns en rad olika recept i Dr. Hagdahls kokbok, och jag valde Makroner med bittermandel.

Om detta recept
Detta recept på makroner ger en fastare smet än den sorten som är populära idag. Eller, det tror jag i alla fall. Jag har inte bakat macarons förut, men sett att man spritsar ut smeten. Det kan man inte med denna smet!
Jag valde att mala mandeln själv och inte köpa mandelmjöl. Eftersom jag inte torkade de malda mandlarna i ugn, så gick det inte att sila heller. Men, en fördel med detta är att man får en mera robust och därmed intressant struktur på de små kakorna.
De går utmärkt att servera dessa makroner såsom man ofta gör med macarons: spritsa eller klicka lite smörkräm mellan två kakor.
Hur förvarar jag mina makroner?
Du förvarar dina makroner eller macarons bäst i en lufttät burk eller vanlig kakburk. Hållbarheten är flera veckor, då de inte innehåller fett. Däremot kommer de med tiden smaka alltmer "dammigt".
Kan jag frysa mina makroner?
Ja, det går jättebra. Förvara de i en matlåda med lock. Hållbarheten bör vara minst 6 månader då de inte innehåller fett.
Andra goda kakor från förr
Historien är full av helt ljuvliga frestelser. Vad sägs om Jitterbuggare eller marängrullar, boterkoek - holländsk smörkaka eller drömmar om ökensands-kakor?
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Jordgubbslikör - Prinsessornas
- Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
- Flädersaft - bästa receptet från förr
- Sophies små spröda ostkakor
- Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

Macarons eller makroner med bittermandel
Utrustning
- mandelkvarn
- elvisp
- skål
Ingredienser
- 3 äggvitor
- 40 gr bittermandel
- 125 gr sötmandel
- 250 gr socker
Instruktioner
Originaltext
- Hvitorna vispas till hårdt skum; mandeln rifves fin, hvarefter under fortsatt rifning ägghvitskummet och det finstötta sockret tillsättas. Af denna massa läggas på smordt papper små runda plättar, som gräddas gulbruna i svag ugnsvärme.Anm. Af denna sats erhålles 425 gr. makroner.
Steg-för-steg
- Sätt ugnen på 150℃
- Välj antingen mandelmjöl eller skålla och riv mandeln själv. Se tips nedanMandelmjöl på bittermandel finns nog inte, men lite essens kan ge smaken av bittermandel. Totalt blir det i så fall 165 gr mandelmjöl.125 gr sötmandel, 40 gr bittermandel
- Vispa vitorna till hård skum. Se tips nedan.
- Tillsätt under fortsatt vispning sockret, lite i taget. Vänd sedan ner mandeln. Massan blir rätt fast.
- Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ta två teskedar och klicka ut små runda plättar, ca 2½ cm i diameter, och platta till med baksidan av en sked.
- Grädda kakorna guldbruna längst ner i ugnen.Jag hade mina makroner ca 15 minuter i ugnen. De fick knappt färg men blev genomtorra. Bra att komma ihåg i fall du vill ha de lite sega inuti. Då ska de vara max 10 minuter i ugnen.
Anteckning
Skålla mandeln. Detta gör du genom att snabbt koka upp mandeln i vatten för att sedan hälla av det varma vattnet. "Kläm" bort skalen från mandeln. Torka mandeln en kort stund i ugnen, antingen 10 minuter på 225 grader, eller ha ugnen på samma temperatur som kakorna ska gräddas på senare, nämligen 150 grader - håll ett öga på mandlarna. När mandlarna är torra fastnar de inte lika lätt i mandelkvarnen. Riv mandel i mandelkvarnen. Tips vispa äggvitor: Använd en metallbunke och häll i en skvätt ättika och lite salt. Låt denna blandning gå runt i hela bunken. Skölj med kallt vatten. Vispa sedan äggvitorna. Först på låg hastighet för att sedan öka hastigheten. Detta för att få fina små bubblor i skummet.

Lämna ett svar!