• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Macarons eller makroner med bittermandel

    21 juni 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Små delikata kakor som är väldigt lättbakade. Receptet är från 1800-talet där det står att det är väldigt gott att ha i nyponsoppa. Dessa makroner är också väldigt goda precis som de är.

    Makroner eller macarons

    Dessa älskade små kakorna kallas antingen macarons, som i Frankrike, eller makroner, det försvenskade namnet som oftare användes förr. Idag känner vi mest till en form av macarons, den där två små kakor läggs ihop med smörkräm emellan.

    Det finns olika recept på makroner, och jag har provbakad en från Dr. Hagdahls kokboken Kok-konsten som första gången kom ut 1879.

    Till nyponsoppa

    Från samma kokbok lagade jag gammaldags hemgjord nyponsoppa, och där står det att soppan serveras med vispad grädde och makroner. Lyxigt värre! Det finns en rad olika recept i Dr. Hagdahls kokbok, och jag valde Makroner med bittermandel.

    Gammaldags hemgjord nyponsoppa, ett recept på färska nypon från 1800-talet.

    Om detta recept

    Detta recept på makroner ger en fastare smet än den sorten som är populära idag. Eller, det tror jag i alla fall. Jag har inte bakat macarons förut, men sett att man spritsar ut smeten. Det kan man inte med denna smet!

    Jag valde att mala mandeln själv och inte köpa mandelmjöl. Eftersom jag inte torkade de malda mandlarna i ugn, så gick det inte att sila heller. Men, en fördel med detta är att man får en mera robust och därmed intressant struktur på de små kakorna.

    De går utmärkt att servera dessa makroner såsom man ofta gör med macarons: spritsa eller klicka lite smörkräm mellan två kakor.

    Hur förvarar jag mina makroner?

    Du förvarar dina makroner eller macarons bäst i en lufttät burk eller vanlig kakburk. Hållbarheten är flera veckor, då de inte innehåller fett. Däremot kommer de med tiden smaka alltmer "dammigt".

    Kan jag frysa mina makroner?

    Ja, det går jättebra. Förvara de i en matlåda med lock. Hållbarheten bör vara minst 6 månader då de inte innehåller fett.

    Andra goda kakor från förr

    Historien är full av helt ljuvliga frestelser. Vad sägs om Jitterbuggare eller marängrullar, boterkoek - holländsk smörkaka eller drömmar om ökensands-kakor?

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Jordgubbslikör - Prinsessornas
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
    • Flädersaft - bästa receptet från förr
    • Sophies små spröda ostkakor
    • Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

    Macarons eller makroner med bittermandel

    Ett vädligt enkelt recept från 1800-talet som ger härliga små mandelkakor med smak av bittermandel.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Kakor
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • mandelkvarn
    • elvisp
    • skål

    Ingredienser
      

    • 3 äggvitor
    • 40 gr bittermandel
    • 125 gr sötmandel
    • 250 gr socker

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Hvitorna vispas till hårdt skum; mandeln rifves fin, hvarefter under fortsatt rifning ägghvitskummet och det finstötta sockret tillsättas. Af denna massa läggas på smordt papper små runda plättar, som gräddas gulbruna i svag ugnsvärme.Anm. Af denna sats erhålles 425 gr. makroner.

    Steg-för-steg

    • Sätt ugnen på 150℃
    • Välj antingen mandelmjöl eller skålla och riv mandeln själv. Se tips nedan
      Mandelmjöl på bittermandel finns nog inte, men lite essens kan ge smaken av bittermandel. Totalt blir det i så fall 165 gr mandelmjöl.
      125 gr sötmandel, 40 gr bittermandel
    • Vispa vitorna till hård skum. Se tips nedan.
    • Tillsätt under fortsatt vispning sockret, lite i taget. Vänd sedan ner mandeln. Massan blir rätt fast.
    • Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ta två teskedar och klicka ut små runda plättar, ca 2½ cm i diameter, och platta till med baksidan av en sked.
    • Grädda kakorna guldbruna längst ner i ugnen.Jag hade mina makroner ca 15 minuter i ugnen. De fick knappt färg men blev genomtorra. Bra att komma ihåg i fall du vill ha de lite sega inuti. Då ska de vara max 10 minuter i ugnen.

    Anteckning

    Skala mandel:
    Om du väljer att skala, skålla och riva mandeln själv så gör du så här:
    Skålla mandeln. Detta gör du genom att snabbt koka upp mandeln i vatten för att sedan hälla av det varma vattnet. "Kläm" bort skalen från mandeln.
    Torka mandeln en kort stund i ugnen, antingen 10 minuter på 225 grader, eller ha ugnen på samma temperatur som kakorna ska gräddas på senare, nämligen 150 grader - håll ett öga på mandlarna. När mandlarna är torra fastnar de inte lika lätt i mandelkvarnen. Riv mandel i mandelkvarnen.
    Tips vispa äggvitor: 
    Använd en metallbunke och häll i en skvätt ättika och lite salt. Låt denna blandning gå runt i hela bunken. Skölj med kallt vatten. Vispa sedan äggvitorna. Först på låg hastighet för att sedan öka hastigheten. Detta för att få fina små bubblor i skummet.
    Keyword Enkla recept
    Spara detta recept på makroner med bittermandel på Pinterest!

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Havregrynskakor
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Körsbärslikör - godaste receptet

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!