Här får du mitt släktrecept på okokt jordgubbssaft. Tack vare att den är kallrörd, alltså okokt, så blir smaken härligt intensivt av jordgubbar.

Sommar i ett glas
Det här receptet kan knappast bli enklare. Mosa bären, slå på friskt vatten och citronsyra. Låt stå ett dygn. Sila. Rör ner sockret. Och voilà, du har okokt jordgubbssaft som smakar sommar i ett glas!
Ingrid Nordén
Det här receptet fick jag från min mormor Ingrid Nordén som var en riktigt köksgudinna. Mina morföräldrar bodde på släktgården Spargodt utanför Tågarp i Skåne. Flera gånger per år gjorde jag och min familj den långa bilresan till Skåne, för att träffa släkten, och då bodde vi hos mina morföräldrar. Uppväxt i ett litet radhus var det en upplevelse att komma till den här stora och eleganta gården. Och mina morföräldrar förstås.


Vad är skillnaden mellan okokt saft och kokt saft?
Okokt saft, eller rårörd saft, ger en intensivare och renare smak på saften. Här på Smakminnen har jag ett till recept som är ett mellanting: Rårörd jordgubbssaft. Här ska man slå kokande vatten på jordgubbarna. Saften kokas alltså inte efteråt. Här är smaken också intensivt. Saften får längre hållbarhet om den kokas och om du vill förvara saften i skafferiet istället för frysen kan detta vara ett alternativ.
Hur länge är hållbarheten på okokt jordgubbssaft?
I min mormors recept står att saften hälles på rena, soltorkade flaskor, och hon skriver mellan parantes "Skölj med Attamon!". Eller i frysen. Eftersom detta är okokt jordgubbssaft tycker jag att det är bättre att frysa ner saften. Jag vågar inte lova hållbarheten om flaskorna förvaras i skafferiet. Däremot så håller fryst saft minst ett år. Jag använder glasflaskor. Det är mer hållbart. Se till att fylla flaskorna tre fjärdedelar och inte mer. Saften expanderar när den fryser och då kan flaskan spricka om den är fylld hela vägen upp.
3 sätt att sterilisera flaskor
- Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
- Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrant med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.
- Diska flaskorna noggrant. Soltorka (detta enligt min mormors gamla recept) och skölj med Attamon.

3 olika sätt att använda jordgubbssaft
- Som tillbehör till vaniljglass. Ringla på okokt jordgubbssaft på hemgjord glass. Servera med jordgubbar och en havregrynskaka i varje glass.
- Blanda i en somrig drink. Blanda mousserande vin med lite okokt jordgubbssaft. Räkna med 2-3 msk saft per glas.
- Som saft. På Flickorna Lundgren på Skäret serveras saften riktigt stark. Den serveras med en kanna iskallt vatten till och då kan du allteftersom späda ut saften efter smak.
Letar du efter fler recept på jordgubbar?
...då finns här några förslag
- Jordgubbslikör - Prinsessornas
- Jordgubbar doppade i konjak och socker
- Eton Mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
- Rårörd Jordgubbssaft Tant Karin
- Marängtårta med smörkräm, grädde och färska jordgubbar

Okokt jordgubbssaft
Ingredienser
- 1 kg jordgubbar ungefär 2 liter
- ½ liter friskt vatten kallt
- 20 gr citronsyra
- socker till varje liter avrunnen saft, 900 gram socker
Instruktioner
Originaltext
- Lägg bären i en porslinskruka, mosa lätt, häll över det kalla vattnet + citronsyran, övertäckes, får stå 1 dygn, kallt. Röres då o då. Silas, röres med sockret hälles på rena soltorkade flaskor. (skölj med Attamon!) eller i frysen. Till varje liter avrunnen saft 1 kg ( eller 900 gr) socker.
Ny text
- Rensa bären och lägg antingen i ett gammaldags krus eller en bunke. Mosa bären lätt och tillsätt kallt vatten och citronsyran. Täck bunken/kruset med plastfolie eller en tallrik och ställ kallt i 1 dygn. Förslagsvis i kylen. Rör om då och då.
- Sila bären i en saftsil. Låt det självrinna för en klarare saft, men jag brukar röra runt i silen för att få ut så mycket vätska som möjligt.
- Mät saften. Räkna ut hur mycket socker du behöver tillsätta. För varje liter saft tillsätts 1 kg eller 900 gram socker. Om du t.ex. får 5 dl saft, tillsätter du 450 gr socker. Rör ner sockret i saften och rör runt tills sockret har lösts upp.
- Häll saften upp i steriliserade eller väl rengjorda flaskor. Om du väljer att frysa ner saften, se till att fylla flaskorna till max tre fjärdedelar. Annars riskeras flaskorna att sprickas i frysen.
Anteckning
3 olika sätt att använda jordgubbssaft
- Som tillbehör till vaniljglass. Ringla på okokt jordgubbssaft på hemgjord glass. Servera med jordgubbar och en havregrynskaka i varje glass.
- Blanda i en somrig drink. Blanda mousserande vin med lite okokt jordgubbssaft. Räkna med 2-3 msk saft per glas.
- Som saft. På Flickorna Lundgren på Skäret serveras saften riktigt stark. Den serveras med en kanna iskallt vatten till och då kan du allteftersom späda ut saften efter smak.
3 sätt att sterilisera flaskor
- Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
- Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrant med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.
- Diska flaskorna noggrant. Soltorka (detta enligt min mormors gamla recept) och skölj med Attamon.
Lämna ett svar!